reklama

mamy z norwegii

Piszę szybko,bo mała obudzona, stęka obok na foteliku...
Przepis na twaróg napisałam na wątku Nasze kulinarne wyczyny....B.prosto się robi.
Ania, niunia dzięki dziewczyny za troskę.
Karolinka ma suche plamy w okolicach łokci i kolan. NA buzi nic. Wczoraj odkryłam sucha skóre za 1 uchem. A i w zgięciu nóg, pod kolanami ma też takie suche.
U nas nikt nie ma alergii.
Może ja przedobrzyłam z jogurtami i serem żóltym?
Czasem była dokarmiana NANem,ale teraz gardzi butlą,więc kaszki ryżowej nie mogę jej podać.
A szkoda, bo dalej śpi fatalitto..dziś chyba 8 razy mnie budziła.Choc poprzednie noce były cudne bo tylko 3 karmienia.
U nas słonko, może na spacer się uda wyciągnąc Kudłacza.
Niunia róznie się czeka na nr personalny, od 2 tyg do mca chyba w KRS.
A dziecku nic nie załatwialiśmy.Nie wiem czy jest konieczne.
Owocnych staranek :-)
Musze kończyc ...bo już płacze
Kurcze Iza objawy jak a topowe zapalenie skóry:baffled:....
my załatwialismy bo Czarek do rejstracji w przedszkolu potrzebuje:tak:.
milego spacerowania;-)

Lilka nie wyspana :( , ale napewno ty jestes bardziej padnięta , współczuje , ja to odeśpię ....kiedyś

reklama
Niunia - sorry za wprowadzenie w błąd, co do rejestracji dziecka. To się załatwia przy okazji Łączenia rodzin.
My nie załątwialiśmy bo K.tu urodzona,więc szoital wysłał tylko do Folkeregister pismo o urodzeniu, i my otrz.zaświadczenie i nr personalny.
Ania o kurcze myślisz że atopowe zapalenie skóy? z czym to jeść? wolę nie czytać za dużo w necie,żeby się nie nakręcac...
Od czego to się robi?

takie plamki występują u dzici z atopwym zap. , czyli nie powinno sie podawac dziecku zwyklego mleka, mój tylko przyjmował nutramigen , ale nie jest powiedziane , że Karolinka ma też , zobaczysz jak przestaniesz karmic mała piersią i obserwiuj czy nie boli ja brzuszek i nie ma tych plamek w przegubach , za uszkami i na buzi , tylko uważaj na dietę. to bardzo swędzi dzieci i jest nie przyjemne, nie ma co krakac , bardzo przepraszam , jeśli cię wystraszyłam , ale mój Czarek miał takie uczulenie w tych miejscach co opisujesz i stwierdzono u niego brak tolerancji na białko i pochodne:baffled:

Aniu, już poczytałam o tym AZS...ehhh okropieństwo...ale niestety jest to możliwe u Karolci.
Profilaktycznie zrezygnuję z nabiału...ale piszą żeby odstawić też jajka i ryby..A ja łososia kocham...
niestety,jak trzeba to dla dziecka zrobi sie wszystko.
Oczywiscie same se diagnozy nie postawimy,ale będę 3.11 w Helsestasjon to pokaże położnej...Ciekawe czy coś pomoże nam.
A Ty nie karmiłaś piersią wcześniej? JAk to u Was wyszło?

dziewczyny taka ladna pogoda u nas ze chyba sobie gdzies wyskoczymy na spacerek dluzszy. Tylko ze juz zaczynam sie stresowac, nie data, bo to ze mam termin to nie robi na mnie wrazenia po czekaniu na Sandre 11 dni, tylko ze juz od piatku schodzi ze mnie ten czop:szok: Rano mnie boli jak na skurcze i teraz czuje sie w kropce bo nie wiem gdzie moge wyjsc, czy mnie znowu nie zlapie tak jak ostatnio:szok:

czuje ze cos sie dzieje od kilku dni, ale spokojnie. Do rodzenia az mi sie tak nie spieszy tylko kurcze zycie codzienne to troche utrudnia:baffled:

No nic, bede probowac zyc normalnie, jak mnie zlapie tak jak ostatnio to najwyzej taksowke wezme i tyle.

A wam zycze milego dzionka. U nas jest pieknie:-)

ryby maja bardzo dużo alergenów to fakt , na orzechy tez uważaj:baffled:
wiesz co u nas to dziwna sprawa , ja się późno dowiedzialam , ze czarek ma skazę białkową , karmiłam jakieś nie cale 5 miesięcy i było oki , moze kilka krosteczek na policzkach....lekarka twierdzila , że dzieci tak maja , ale teraz z perspektywy czasu wiem , ze to pierwszy alarm , bo dawałam przeciez modyfikowane na noc (jedną butle), potem kiedy zaczęłam karmic juz nanem czy bebilonem mały mial zoraz większe uczulenie na buźce , harczał , te plamki gdzie niegdzie , ale ona twierdziła , że jest oki:crazy: i łazilam od lekarza do lekarza bez konkretnej diagnozy, w końcu trafiłam na świetnego specjaliste - alergologa w Redzie i od razu jak zobaczył wiedzial o co chodzi, od razu zapisał nutramigen i kazał wprowdzic dietę bez bialkową:tak: no i maśc na te wybroczyny , po wprowadzeniu nowego mleka dla niego wszystko znikneło i brzuszek juz nie bolał:tak:. pytal się mnie czy pod czas karmienia jadłam nabial , ale naprawde nic a nic nawet nie pilam mleka , w ciaży tez nie piłam mleka:crazy:

Ostatnia edycja:
Ania no to faktycznie późno wyszło u Czarka.
A podczas karmienia piersią nie jadłaś żadnego nabiału? jogurty,ser ż. twaróg itp?
Bo ja mleka też nie piję, ale całą resztę tak.
Ale sie tym przejęłam...najgorzej to chorować w NOR. Co oni nam tu pomogą...:angry:
A teraz skojarzyłam że moja mam całe zycie walczy z łuszczycą, a odzywia się gł.nabiałem.
A tata miał prawdop.ataki astmy, piszę prawdop. bo nie leczył się, ostatecznie zmarł na raka płuc:no:

Czy to Atopowe zapalenie skóry jest już w genach dziecka? czy przycznia się do tego tylko dieta matki karmiacej bogata w nabiał?
Jak myślicie?

Te suche liszaje nie są ani swędzące, ani duże, na prawdę przypadkiem je odkryłam i zastanawiałam się od kiedy są...
Agata no lepiej się nie oddalaj daleko...bo z Taxi do szpitala to nie jest tak hop siup...po co Ci taki stres jeszcze...;-)

Mi lekarz powiedział , że jeśli rodzice są alergikami to jest duże prwdopodobieńswo , że dziecko też będzie alergikiem. ja ani mąż nie jesteśmy uczuleni na białko , no ale naszemu Czarusiowi to sie przytrafilo , powoli mu wprowadzamy produkty z białkiem , ale z krowim mlekiem to sie wstrzymuję....
mój też mial okropna skórke na buźce , wyglądał masakrycznie , jak nutramigen sie skończył i podaliśmu mu raz NAN:baffled: całą buźke miał w plamkach, a po czekoladzie miał właśnie takie wybroczyny w zgeciach , czyli atopowe zapalenie skóry. ja nie spożywałam nabiału pod czas karmienia, więc nie mialam pojęcia , że ma skazę , dopiero wszystko wyszło jak dostał modyfikowane:wściekła/y:, przechlapane bo trzeba sie trzymac ścieśle diety i pilnowac dziecka na każdym kroku:angry:..na szczęście w większości przypadków to mija po 3 roku życia:tak:. dlatego zastanawiam się , może Karolinka też ma skazę:baffled:.
Ania ja mojemu załatwiam przy okazji swoich papierów , więc wszystko za jedenym zamachem , a co do czasu oczekiwania to ostatnio dziewczyny pisały , że to zależy w jakiej komunie sie mieszka:tak:, ja na zezwolenie z politi czekałam 2 tygodnie.
Aneczko, niestety czasem zmiana mleka jest niekorzystna dla dziecka. Ja probowalalm zmienic mojemu jak skonczyl roczek na bebilon i tydzien miala wyjety z zyciorysu. Co noc o 22giej budzil sie i okropnie plakal i wyginal mi sie na rekach, nie wiedzialam co jest,dlaczego, jak mu pomoc?i w koncu wymyslilam ze moze to ta zmiana mleka na jego brzuszek zle dziala i postanowilam wrocic do nutramigenu i sie skonczyly placze po nocach!:-)rozmawialam z pediatra i powiedzial ze jesli daje mu nutramigen to nie ma potrzeby tego zmieniac skoro po bebilonie dzialy sie takie rzeczy!podstawa u takich dzieci jest scisla dieta!mysle ze jak bedziecie sie do diety stosowac to Czarusiowi minie:-)a raczej napewno:-):-):-)
my mojemu wprowadzamy powoli juz inne produkty ale tez czasem sie zastanawiam i boje czy to mu nie zaszkodzi!?jak narazie poki co jestesmy tu i je on wiekszosc produktow i nic mu nie jest!wiec daje wiare w to ze jest szansa zeby tej alergii sie pozbyc!
czasem tak jest ze rodzice nie sa alergikami a dziecko niestety ta alergie ma:-(moja siostra ani jej maz tez nie mieli nigdy zadnej alergii a ich syn alergik jak 150siat!i tez nie wiadomo dlaczego i skad mu sie to wzielo!
mi w ciazy z kolei wyskoczylo jakies uczulenie na dloniach (wewnetrzna strona) i stopach-mam znaki zupelnie jak Jezus stygmaty!w medycynie to takze nazywa sie stygmaty!i tez nie wiem z czego mi sie to wzielo?moze jakis alergen w ciazy mi sie uaktywnil, ktorego w sobie mialam!?a swedza mnie czasem ze nie wytrzymuje-drapie do krwi a potem ciezko mi cos zrobic po mam na rekach jedna wielka rane:-(ze stopami jest to samo!ale niestety nie wiem od czego mi sie to robi, nie wiem co powinnam jest a co nie?moze dlatego ze do siebie nie przywiazuje wiekszej uwagi, bo zalezy mi na tym aby Kubie nic nie bylo!:-):-):-)

Piszę szybko,bo mała obudzona, stęka obok na foteliku...
Przepis na twaróg napisałam na wątku Nasze kulinarne wyczyny....B.prosto się robi.
Ania, niunia dzięki dziewczyny za troskę.
Karolinka ma suche plamy w okolicach łokci i kolan. NA buzi nic. Wczoraj odkryłam sucha skóre za 1 uchem. A i w zgięciu nóg, pod kolanami ma też takie suche.
U nas nikt nie ma alergii.
Może ja przedobrzyłam z jogurtami i serem żóltym?
Czasem była dokarmiana NANem,ale teraz gardzi butlą,więc kaszki ryżowej nie mogę jej podać.
A szkoda, bo dalej śpi fatalitto..dziś chyba 8 razy mnie budziła.Choc poprzednie noce były cudne bo tylko 3 karmienia.
U nas słonko, może na spacer się uda wyciągnąc Kudłacza.
Niunia róznie się czeka na nr personalny, od 2 tyg do mca chyba w KRS.
A dziecku nic nie załatwialiśmy.Nie wiem czy jest konieczne.
Owocnych staranek :-)
Musze kończyc ...bo już płacze
Izunia nie koniecznie alergia powstala u Malutkiej bo jadlas za duzo jogurtow i serow zoltych:-)!ja nigdy nie mialam AZS a po ciazy jak juz Ani wczesniej napisalam mam cos wlasnie w tym stylu na dloniach i stopach i tez nie wiem skad to sie wzielo?moze po prostu te alergeny sa w nas i u niektorych sie uaktywniaja a u niektorych nie!u mnie w rodzinie tez nigdy nie bylo alergii a ja?:szok: nie wiadomo skad ja mam:-(
Izunia nie jestem lekarzem i nie powiem Ci czy u Twojej Malutkiej te wszystkie objawy co opisujesz to akurat AZS, ale nie zasmucajac Cie moj maz ma AZS i wszystkie te suchosci skory w kazdym z tych miejsc ktore wymienilas to niestety ale ma!:-(:-(:-(ale moze warto skonsutlowac to z jakims lekarzem?
Ile Twoja malutka ma?pytam bo piszesz ze fatalnie spi:-(nasz maly ma 2lata i noce czasem sa beznadziejne, budzi sie po pare razy w nocy, ale u nas to sprawa ciezko wychodzacych zabkow!czasem to mnie juz szlag trafia ze w takim zolwim tempie mu ida!ma juz 1,2 i 4, dopiero wyszly mu gorne 3 i to jeszcze nie do konca a gdzie dolne 3 i jeszcze piatki?:crazy:Jak o tym mysle to mam bol zoladka:-(

reklama
Dobrze kochane;-)
dziekuje za odp odnosnie nr personalnego:-):-):-):-)
a mam jeszcze jedno pytanko:czy wy pobieracie jakies pieniazki na dzieci?:-):-):-)z navu?
lece robic obiad:-):-)bo sie troszke nam zglodnialo!:rofl2:
badzmy dobrej mysli, ze poczatek alergii u dzieci nie musi oznaczac wcale ze dziecko bedzie alergikeim do konca zycia:-)
Agatko na kiedy masz termin porodu?;-)
no lece do wieczorka papa:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry