reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2009' rozpoczęty przez midnight, 21 Październik 2008.

  1. midnight

    midnight Fanka BB :)

    Już mi ślina cieknie jak tworzę ten wątek... :-) dziewczyny zachęcam do zamieszczania przepisów na pyszności dla nas.

    Miroslava1979 - poprosimy o grochóweczkę.
     
  2. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    ZUPA CEBULOWA

    6 dużych cebul, 4 ząbki czosnku, 1l wywaru/rosołku, serek żółty gouda ok 20dkg, pieprz, sól, świeża pietruszka

    *2 łyżki masła rozpuścić na patelni dodać pokrojone w talarki cebule i na wolnym ogniu zeszklić dodać czosnek , pieprz ,sól podpiec nie spalić!!!

    *rosołek przygotować na miesku(nie kostki) dodać zawartość patelni z całym masełkiem stary ser dodać do zupy gotować ok 10min

    *starty serek wsypać do miseczki zalać zupą postypać grzankami/lub pokrojoną przypieczoną bagietke posypać pietrouszką
     
  3. reklama
  4. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    KREM POMIDOROWY

    2 puszki pomidorów,, 2 gł.cebuli, koncentrat pomidorowy mały, 6 ząbków czosnku, ser żółty gouda na oko:/, śmietanka 30%, chilli, papryka ostra, słodka, bazylia, kubek wywaru lub rosołku.
    * pomidory wylewam na patelnie i podsmażam do całkowitego zmięknięcia i lekkiego "przypalenia"-dla zapachu

    *osobno podsmażam bazylie z przyprawami(jak kto lubi_ostro lub nie) i cebulką dodaje czosnek

    * wywar/rosołek wlewam do puszek po pomidorach zeby je wypłukać

    *do przesmażonych już pomidorów dodaje cebulke z przyprawami zalewam kubkiem wywaru i jeszcze gotuję ok 10 min do odparowania nadmiaru( jeżeli dodajecie czosnek lub cebulke w kostkach z knorra to nie dodajemy wywaru/rosołku ale wodę. dodajemy ok 3 łyzeczek koncentratu pomidorowego, dodajemy śmietankę ok 1 dużej łyżki, mieszamy dodajemy starty ser,
    Podajemy z grzankami/ryżem/makaronem


    ****na talerzu układamy makaron/ryż nalewamy krem rozlewamy fantazyjnie roztrzepaną śmietankę układamy trójkąt sera pleśniowego i gałązke bazylii, na koni9ec posypujemy bazylią zmieloną

    **** do taleza wlewamy krem rozlewamy śmietanke po całej powierzchni na srodku usypujemy grzanki kawałek sera pleśniowego i pasypujemy bazylią
     
  5. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    CHIŃSKI ROSOŁEK

    dwie piersi z kurczaka, por, 3 duże marchewki, 1 cebula 5 grzybków moon, makaron ryżowy, sos sojowy, chilli, 1/4 kapusta pekińska

    *** por i marchewke kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę na ćwiartki, szatkujemy kapuste

    ***gotujemy rosołek na piersiach z kurczaka oraz pokrojonych dodatkach

    **moczymy grzybki moon kiedy urosną kroimy je na mniejsze kawałki/ wyciagamy piersi które"szrpiemy na drobne kawałeczki i wrzucamy do zupy razem z grzybkami

    *rosołek przyprawiamy sosem sojowym i chilli

    do ugotowanego rosołku już na talerzu dodoajemy makaron sojomy posypujemy świerzą pietruszką
     
  6. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    ŻEBERKA W KAPUŚCIE

    1kg zeberek, 3 cebule ok 0,5kg kapusty kiszonej, 40dkg boczku wędzonego, pare suszonych grzybków oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka ostra, słodka, sól,

    *kroimy żeberka na ok 10cm kawałki, do miski wlewamy 4 łyżki oliwy wsypujemy zioła prowansalskie ok 1 łyzeczki (czubata), przyprawy wedł€g uznania(papryki słodkiej duuuuużo dla koloru-mieszamy wsadzamy do zalewy po kawałku żebeerek i pbtaczamy w zalewie zawijamy w zamykamy szczelnie miske i do lodówki na noc, w tym czasie odcedzamy kapuste( nie wylewamy ani nie wypijamy wody zostawiamy w jakimś pojemniku!!) do gara i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego zmięknięcia odstawiamy(jeżeli jest bardzo kwaśna odlewamy wodę, dolewamy nowej i dalej gotujemy), nie odcedzamy... grzybki do wody i zostawiamy na noc

    *2 dzień żeberka na patelnie na masełko (ja używam tradycyjnego masła) kiedy się podpieką z jednej i drugiej strony zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok 3 godzin!!!

    * na patelni podsmażamy cebulkę i boczek (pokrojone w drobną kostką ) w dużej ilości masełkanie przyprawiam w tej chwili.
    sprawdzamy czy jest kwaśna jeżeli tak wode z kapusty mozemy wypić jeżeli nie to niestety trzeba dodać do smaku do kapusty. jeżeli jest w smaku ok(indywidualanie) odcedzamy i przekładamy do niej zawartość patelni(cebulka boczek) masełko musi dokładnie obtoczyć kapuste lekko podsmażamy. ja dodaję tradycyjne maggi lub sos sojowy

    * na talerz na środek wykładamy kapustę a na niej kładziemy kawałki żeberek
     
  7. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW

    1kg żołądków, śmietanka słodka, mąka, sól, pieprz

    *zołądki myjemy i czyścimy- ja odkrawam tłuszcz(nie zeskrobuje tylko usuwam z kawałkiem mięsa) kroimy na 3 zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy ok godziny

    **po wypluciu całego dziadostwa oddcedzam czyszcze i zalewam ponownie wodą i gotuję ok 15 min

    * na patelni przypalam makę ok 4 łyżek na masałeku jak bułkę tartą

    **w garnku powinna zostać woda(tak żeby żołądki wystawały) dodaje mąke i ok 1/3 szklanki śmietanki przyprawiam do smaku i mieszamy do zgęstnienia........
     
  8. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    ZAPIEKANKA

    30dkg sera zółtego 1 piersi z kurczaka, 3 papryki(zielona żołta, czerwona),2 duże cebule, 40dkg, pieczarek, 5 dużych ogórków kiszonych, pół paczki makaronu "rurki" puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól

    *** kroimy w kostke kurczaka, papryki, ogórki , cebulę, obieramy pieczarki i kroimy w talarki

    **podsmażamy pokrojone w kostke piersi z kurczakaka

    **osobno podsmażamy cebulkę, paprykę, pieczarki, po podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki , oraz przyprawy według uznania dolewamy 2 szklanki wody oraz łyżkę koncentaru pomidorowego, pozostawiamy na małam ogniu na 5 min, na koniec dorzucamy ogórka

    *Gotujemy makaron

    **makaron i mięsą przekładamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem na koniec pokrojonym w plastry serem pokrywamy całość

    *** wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 15 min
     
  9. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    SAJGONKI

    papier ryżowy, 4 całe grzybki moon makaron sojowy, ok 4 dużych marchewek, 1kg mięsa mielonego, sos sojowy świartka kapusty pekinskiej

    * makaron sojowy moczymy w gorącej wodzie, to samo grzybki moon trzemy marchewke , i szatkujemy kapustkę

    * do miski wsadzamy mieso pokrojony makaron pokrojone grzyby w cieniutkie paseczki, startą marchew oraz kapuste dolewamy ok 1,5 łyżki sosu sojowego pieprz -mieszamy

    * rozgrzewamy olej do temp 170'C

    * papier ryżowy moczymy w letniej wodzie wykładamy na blat, prostujemy i nakładamy farsz zawijamy( po zrobieniu ok 4 wkładamy do rozgrzanego oleju) po ok 4 min gotowe
     
  10. reklama
  11. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    KREWETKI

    krewetki obrane mrożone (np.tiger) bagietka, czosnek-główka, pół kostki masła papryka chili w płatkach

    *masełko klarujemy na słabym ogniu dodajemy pokrojony w grube plasterki czosnek, płatki papryki wszystko podsmażamy...

    *dodajemy zmrożone krewetki ok 5 min podsmażamy na średnim ogniu mieszając

    *podajemy w głębokiej miseczce krewetki z masełkiem osobno pokrojoną bagietke bagietkle maczamy w masełku czosnkowym
     
  12. Laila06

    Laila06 Fan(ka)

    SAŁATKA KUSKUS

    kaszka kuskus, 5 ogórków kiszonych, 20dkg szynka, 30dkgserek żółty gouda, 1/2papryka czerwona majonez, sól, pieprz

    *przygotowujemy kaszke kuskus, kroimy w kostke serek, szynke, papryke i ogórki całość dodajemy do kaszki dodajemy ok 3 łyżek majonezu przyprawy...... gotowe
     

Poleć forum