reklama

Marcowe mamy 2016

Pobierali mi krew, powiedzieli ze jak bedzie cos nie tak to przysla mi wyniki, ale jestem od tygodnia w Polsce na urlopie wiec nie wiem czy cos przyslali czy nie, a pierwsze usg bede miala dopiero 17 wrzesnia :) tak to zadnych innych badan. Oczywiscie nie wytrzymalam i we wtorek bylam tutaj prywatnie na usg, widzialam wreszcie fasolke jak sie rusza i na prawde poczulam sie lepiej bo tak to zylam w takiej nieswiadomosci, jestem w ciazy no testy tak mowia, no ale co tam w srodku sie dzieje to wielka niewiadoma :) teraz juz cierpliwie czekam na to "pierwsze" usg :D kolejne w 20 tyg. a spotkanie z polozna w 18 tyg. Na dzien dzisiejszy wiem tylko tyle :)
A Ty mialas jakies badania ?

reklama
Ja podobnie do pierwszego Usg ktore mialam dwa tygodnie temu nie bylam pewna o ciazy bo nikt mi nie robil zadnych badan beta.tez teraz jestem w pl I Od razu do ginekolog poszlam,gdzie zrobila mi cytologie zbadala piersi I skierowala na badanie krwi na TSH I toxoplazmoze bo tego wogole w anglii Nie robia,nawet mi piersi Nie zbadano a cytologii to w ogole w ciazy Nie robia.drugie Usg mam koncem pazdziernika.spotkanie z polozna na dwa tygodnie,wiec musze wspomniec o TSH gdyz biore teraz Leki bo mam niedoczynnosc tarczycy mi wyszlo ,Nie wiem co polozna na to powie jak oni wogole takich badan Nie robia.
Na kiedy masz rozwiazanie?

Termin mam na 28 marca :) ja nie robilam tutaj zadnych badan oprocz usg bo jeszcze kiedys przed ciaza zawsze wychodzilo wszystko w porzadku :) w poniedzialek wracam do uk ale w pazdzierniku bede znow w Polsce to znow pojde na usg, moze dowiem sie jaka plec :) mam nadzieje, ze te wyniki wyszly dobre a jezeli nie to nie zlekcewaza tego bo na prawde sie na tym nie znam a oni tak troszke luzno do tego podchodza.

No Wlasnie troche za luzno podchodza:( ja mialam juz dwa razy badanie krwi,pierwszy raz na hiv I jakies choroby a drugi raz na syndrom downa, a teraz w pl robilam na texo I TSH .
Mialam przyleciec na swieta w grudniu ale mi polska ginekolog odradzila,wiec Nie wiem czy tez nie bede chciala w pazdzierniku ;)
Ja Usg w pl Nie Robie bo mialam tam jedno ale nic mi nie wytlumaczyli,wiec wzielam zdjecie do ginekologa w pl I wszystko mi opisala i wytlumaczyla. Bez porownania lekarze tu a tam.

Ja tez mialam leciec w grudniu ale ze wzgledu na ciaze przelozylam na pazdziernik :) wlasnie ze wzgledu na to ze oni strasznie podchodza na luzie tez sie staram wprowadzic takie cos zeby sie zbyt duzo nie denerwowac ;)

A ja nie będę miała genetycznego bo za późno się obudziłam i juz nie maja terminów. A nie chce dodatkowo płacić bo i tak płacimy za prywatna opiekę w Medicover. Usg mam 21 wrzesnia, to będzie 14 tydzień i kilka dni. Ja sięga ciąża w ogóle nie stresuje, mam pewność ze wszystko będzie dobrze :D .

Blekinge w Norwegii przez cala ciaze jest wlasnie taki program minimum;) usg jedno na cala ciaze, ciaze prowadzi lekarz rodzinny lub polozna, w zaleznosci co wybierzesz;) ginekologa nie widzialam nawet przy porodzie. W pierwszej ciazy mnie to szokowalo, teraz mam jakis lzejszy stosunek to tego,zwlaszcza, ze czesto bywam w Polsce to tam robie usg.

Dziewczyny a zdecydujecie sie na usg 4d? W pierwszej ciazy robilam, ale nie bylam zbyt zadowolona. Teraz sie zarzekalam, ze nie zrobie, ale znowu mnie kusi;)

To widze ze w wiekszosci krajow marnie jest,tylko w polsce takie wszystko dokladne,w anglii to w ogole ginekologow Nie ma.
Najpierw stwierdzilam ze Nie bede robila 4d bo chce poczekac do urodzenia az zobacze,ale teraz zaczelam sie troche zastanawiac czy nie zrobic [emoji4]

kate009 zazdroszcze. Ja dopiero z pracg wrocilam i nic juz dzisiaj nie zrobie :/

Kubusiowa ja chcialam Hd live zrobic, ale u mnie w okolicy nie ma. Ale na 3d/4d sie w pazdzierniku wybiore jak do Pl polece ;)

Ja tez genetycznego nie mialam usg. A z krwi testu nie robie, bo mnie statystyki nie interesuja.

Powiem wam dziewczyny, ze ja tez na poczatku bylam przerazona tym jak wyglada sluzba zdrowia w Irlandii. Teraz se ciesze ze tak jest. Nie wyrywam wlosow z glowy czekajac na wyniki itd. Moje ostatnie usg trwalo 3 minuty i poza zmierzeniem obwodu i przyblizonej dlugosci dziecka nic wiecej nie bylo badane. Ale widzialam rozbrykanego malca wiec nic wiecej juz mi nie potrzeba.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

reklama
Ja jeszcze Nie mialam badan na cukrzyce,chyba dopiero koncem miesiaca, ale juz biore uzupelnoenie hormonow w tarczycy.Podobno nawet jak wyniki bede miala ok nastepnym razem to I tak bede musiala brac hormony do konca ciazy :( a na przyklad w anglii Nie robia takich badan wiec Nie rozumie na jaka skale jest to wazne,bo jak bym Nie zrobila teraz w polsce to Nie mialabym pojecia ze mam taki problem.

Jeżeli się ma problem z tarczyca to ciąża z automatu jest "ciążą wysokiego ryzyka " a ważne jest tsh na taką skalę , że po pierwsze można nie donosic ciąży przez ten hormon .. po drugie jeśli jest za wysokie -dziecko może urodzić się niepełnosprawne itp ... dlatego tak ważne jest kontrolowanie jeśli coś wyjdzie nie tak. Ale oprócz tsh jeśli wychodzi źle -lekarze badają co jakiś czas hormony tarczycy ft3 i ft4 sprawdzić to tez trzeba w takim przypadku. .. jeśli jest si pod kontrolą to wszystko będzie dobrze .. jak dziecko się urodzi to będzie przebadane w szpitalu . Bądź w przychodni potem pod kontem tarczycy czy nie ma wrodzonej choroby przez matkę

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry