reklama

Marcowe mamy 2016

Oj widzę, że chyba miałyście wszystkie intensywny weekend, że taka produkcja :-D My spędziliśmy weekend w górach i w ogóle nie odpoczęłam. Jedyne co to na miejscu całkowicie mi przeszedł katar z kaszlem, wróciliśmy do domu i ta sama śpiewka.

Co do koszul to ja miałam w szpitalu t shirt do porodu, ale teraz na 100% wezmę coś dłuższego, i koszulę do karmienia rozpinaną po bokach - strasznie mnie irytowała, bo co chwilę mi się te guziki rozpinały :sorry: No i jedna koszula to stanowczo za mało. Nie pamiętam jak to już było w szpitalu gdzie rodziłam, na pewno do obchodu nie można było mieć majtek, a tak to dziewczyny śmigały w dresach.

MłodaMama93 jest coś takiego jak niewspółmierność porodowa i moja ciotka 2 razy miała przez to cc. Z tym że jednak za 1 razem męczyła się kilkanaście godzin rodząc naturalnie, bez efektu. Nie wiem jak to jest mierzone i czy w ogóle, chyba trzeba się w szpitalu dowiedzieć, żeby w razie czego nie było niespodzianki ;-)
Co do kosmetyków, proszków to polecam przejrzeć bloga srokao.pl ;-) Ja używałam proszku lovela na przemian z dzidziusiem albo bobini, na początku do mycia był johnsons, rewelacji po nim nie mieliśmy. Potem przerzuciłam się na babydream, ale za to ja dostałam od niego uczulenia. Tak to boboni albo dada z biedronki był ok. Do pupy najlepszy dla mnie bepanthen (przydaje się też do poranionych sutków przy karmienia), potem tańszy zielony alantan, ale na równi dobry jak benanthen. Zielony linomag nie przynosił u nas efektów, a wielu dzieciakom pomagał. Sudocremu używaliśmy tylko przy ekstremalnych odparzeniach. W ogóle tych maści używałam tylko przy zaczerwienionej pupie po jakimś czasie :sorry: Oliwkę bambino stosowałam do 6 miesięcy chyba, ale mi się strasznie jej zapach podobał. I faktycznie jest ciężko stwierdzić co danemu dzieciaczkowi bardziej przypasuje

U mnie też sporo ubranek jest z tesco ;-) i tak nam starczał jeden rozmiar na 3-3,5 miesiąca, ale tu kwestia indywidualna jak dziecko rośnie.

Isia ja jestem całkowicie w lesie w wyprawką, bo nie mam nic nowego, ale też za wiele nie będę dokupować. Myślę, że na koniec lutego chciałabym mieć wszystko już ogarnięte. Wciąż czekam na potwierdzenie płci, jak zostanie chłopak to muszę zakupić chłopięce ciuszki, tak to wszystko mam. Prócz tego jakieś rzeczy dla siebie typu koszule, torba do wózka, czy drobiazgi typu butelki. Prać ubranka pewnie zacznę w styczniu, tylko najpierw muszę przejrzeć to co mam i przeorganizować komodę w dziecięcym ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Mlodamama :) Ja przy obu corkach na poczatek tylko bambino mialam.Teraz tez przywiozlam z polski .Najlepsza firma dla noworodka. Najmniejsze prawdopodobienstwo uczulenia.Pozatym wrazie czego sudocrem.

Witam mamy :-)
Ja zabieram sie za sprzatanie,myslalam ze na kijki pojde ale pogoda nie zacheca...Wczoraj byla extra bo prawie 20 stopni a mi sie tak spac chcialo ze tylko zaszlysmy bo cos slodkiego do sklepu z corka i tyle.

Ja koszule mam kupine 2 lub 3 ,jeszcza 2 mam z zeszlego porodu.PO CC spodnie w gre nie wchodza gdzie wszystko uwiera :no: Lepsza koszula.A czas po CC wspominam dobrze,bol byl wiadomo,krew lala sie,ale za to szybko normalny okres dostalam chyba po 2 msc.Ciekawe jak teraz bedzie ?A czas leci masakrycznie a ja tez jestem w lsie jesli chodzi o wyprawke.Ubranka mam po corce wiec chyba w styczniu zrobie segregacje i zaczne prac od najmniejszych :-) A kosmetyki i inne przybory dokupi sie w mieszy czasie :-)

W koncu imie wymyslilismy tzn ja -Milenka :-) Nad drugim sie zastanawiam jescze,myslalam zeby po jakiejs babci,prababci dac :-) Ale Milenka zostanie :-)

Milenka bardzo ładne imię :)
Ja kosmetyki do prania kupie w styczniu i wtedy też wszystko wypiore :) nie widzę sensu wcześniej bo się zakurzy
Co do koncika dziecięcego to rzeczy chce teraz zacząć tak kupować na serio bez obcinania się a pokoik to i tak musimy poczekać aż się orzeprowadzimy do docelowego mieszkania czyli latem zrobimy Grzesiowi pokoik :)
Położna w szpitalu mówiła mi że te miareczkowanie majtki są super ale nie z apteki tam podobno są nie wygodne więc poszukać gdzieś indziej nie pamiętam jeszcze dokładnie ale chyba wspominała o bawełnianych też? Kurcze nie pamiętam ale z takimi zakupami wstrzymuje się bo w styczniu do szkoły rodzenia ide to wtedy wszystko sobie zapisze :)
Ja miałam dziś robić pierogi ale coś mocy nie mam :p nie lubię poniedziałków ;)
Moja kicia ta która zawsze śpi mi na głowie to dziś całą noc przespała mi na klatce piersiowej nie kładzie mi się na brzusznej wydaje mi się że się boi ,za to ta drugą bardziej szalona ostatnio skoczyła mi na brzuszek nie świadomie ale jednak a potem się położyła na nim :)

Ja smarowalam profilaktycznie po kazdej zmianie pieluszki bo wolę zapobiegać niż leczyc. Krem fajnie izoluje skórę dziecka.

Moj syn miał tylko raz poważny problem z pupką po miesięcznym szpitalu i dożylnych lekach. A tak nigdy nie było większego problemu, no przy zębach i kwaśnych kupkach ale sudocrem i 2 dni po sprawie. Ale przy córci smarowałam ale po czasie też przestałam. Dużo wietrzenia pupki też pomaga.

MlodaMama niestety nie ma zadnego uniwersalnego kosmetyku, ktory wszystkim bedzie pasowal. A szkoda, bo my taka walke stoczylismy przez kosmetyki na poczatku:( byla alergia, dermatolog stwierdzil ŁZS, potem AZS. A my coraz bardziej zalamywalismy rece i tracilismy majatek na wszelkiego rodzaju kosmetyki, emolienty itp.. dopiero po 5 miesiacu wyszlo, ze synus jest uczulony na parafine czyli tak polecane emolienty tylko pogarszaly stan skory. Od tamtej pory uzywamy tylko zelu i kremu Physiogel. I Olka tez bede po pierwszym miesiacu w tym kapac:)
Do prania proszek Neutral a do plukania lenor bialy.
Sudocrem i bepanthen-rewelacja i polecam! Bepanthen polecam tez ten do poranionych sutkow i brodawek. Swietnie sie sprawdza:)

Kacik dla malucha planujemy zrobic jakos w lutym. Po nowym roku kupimy lozeczko, kojec, komode, przewijak i wszystkie inne niezbedne rzeczy:) i w lutym to juz rozstawimy:) rzeczy dla Olka tez bede prala i szykowala w lutym:) mam nadzieje, ze synus nie zdecyduje sie wyjsc na swiat wczesniej niz w marcu;D

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Ania*Be a ziajka jest od pierwszych dni? Bo teraz szukam czegos na poczatek dla Olka a o ziajce wlasnie kiedys czytalam ze jest swietna:) My nie uzywalismy bo niestety w Norwegii jej nie mamy:( teraz Kubus juz nie ma sladu na skorze, wiec Jemu zmieniac kosmetykow nie bede, ale gdyby byla od pierwszych dni to na pewno kupie dla Nowego:)

reklama
Niestety z parafina:( czyli nie dla nas:( a czy ktoras z was probowala cos z rossmanna z serii baby dream? Bo widze ze maja calkiem dobry sklad:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry