reklama

Marcóweczki 2011

reklama
mam głupie pytanie... co to są te percentyle? :-D

Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi:)
Percentyle dotyczą siatek centylowych i 25 - 75 percentyl to norma w tych siatkach (czyli większość dzieci mieści się w zakresie 25-75 percentyla. Siatki centylowe sa m.in. w książeczce zdrowia dziecka. Ola 4 kg pod koniec 2 m-c to 25 percentyl czyli NORMA, jedne dzieci rosna szybciej, drugie wolniej. Srednio dziecko przyrasta ok 200 g/tyg twoja mała przyrasta 150 g/9 dni a Jasiek Malinki pewnie 300g/tyg co daje średnio 200 g i Jasiek i Gosia mieszczą się w normie. Oluś, pediatara ma rację, nie ma powodów do niepokoju, jesli dziecko przybiera na wadze.
A wzrost, waga, obwóg główki i ramion nie musza byc idealnie w tych samych percentylach, wazne by nie było drstycznych dysproporcji

vetuś a masz moze gdzies pod ręka taka tabelke z normami wag niemowlat?? bo tak jak juz pisalam ide do lekarza dopiero 7.06 nie chce z taka głupota piedatrze glowy zawracac :zawstydzona/y:
zaraz popatrze do ksiazeczki zdrowia :zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Malina my tez sie przyłaczamy do zyczen;) no i goracej nocy;)
Vetus dzieki wielkie:)ja patrzyłam na te siatki w ksiazeczce ale nic nie zrozumiałam z tego:(

My juz po spacerku a ze mała ładnie spała to szybko dałam jej jesc i teraz wietrzy sie na ogrodku,nadal spi;)
Wkurzyłam sie troche bo na tej naszej wsi to nic kupic nie mozna:( dopiero co otworzyli miesny a jak ja chciałam cos dzis kupic to d..a bo zamkniety akurat był,miał byc barszcz ale burakow tez nie było:(grrrr
Musze zadowolic sie pierogami z truskawkami.

Ach jak ja Wam zazdroszczę tych przespanych nocy.. Ja wczoraj poszłam spać przed 12, nakarmiłam Jaśka z 2 cycków w śpiku, potem pobudka po 3ej i od 4ej zaczął stękać (a kupki teraz robi już codziennie, albo nawet 2-3 dziennie i to rzadkie), więc spałam nieco ponad 3h masakra jakaś!! Próbowałam z nim pospać w dzień, ale mnie wywalił, machał rączkami i zasnął twardo dopiero jak sobie poszłam i śpi teraz od 13ej ;) A mi jak na złość UPC zdechło, bez neta i tv, czytałam trochę gazet, a potem z nudów łazienkę szorowałam.. Na szczęście sygnał wrócił i mogłam wpaść :D A miałam już w planach prasowanie, mycie lodówki i szafek kuchennych.. cóż muszą poczekać na następną przerwę w dostawie hahahaha

Pati przesyłam urodzinowy torcik dla Hani Zobacz załącznik 351774 i stooooooooooooooo lat!!

Vetka moje dziecię to nie mieści się w żadne siatki ;) Jak na swój wiek to jest za duży i za gruby ;p Ciekawa jestem kiedy jego gabaryty zrównają się z resztą "marcjaniątek" ;p

Dziękuję Wam wszystkim za pamięć i życzenia!!!!

Olka zamiast gorącej nocy to mi się marzy przespana noc ;)

Malinko-bo twój Jasiu urodził się bardzo duży - powyżej 75 percentyla:) i błyskawicznie przyrastał ale lekarze sprawdzili, że nie jest to patologiczne i tez nie ma się czym martwić, podobnie jak to że pewnie córcia Fifronki jest mniejsza niż to dopuszczają siatki bo Elunia się urodziła jako kruszynka i przyrasta w swoim tempie

reklama
z pamiętnika niewyspanej matki....wczoraj wzięłam się za porządki w lodówce...patrzę a tu tyle rzeczy ważnych do lipca 2011, wszystko przeterminowane bo przecież mamy 2012 rok! no i bach! do kosza - serki, jogurty. Posprzątane. Dziś robię zakupy w aptece i pani proponuje mi witaminę ważną do czerwca 2011, mówię, że to już rok przeterminowane...dziwna mina farmaceutki, moje dyskretne spojrzenie na kalendarz, przepraszający uśmiech i szybkie opuszczenie apteki:unsure:

ot! do jakiego stanu Helena matkę doprowadziła:shocked2:

agnes oto co się dowiedziałam: jeżeli dziecko nie jest dokarmiane to mam poczekać z wywołaniem kupy do 10 dnia - jeżeli się nie pręży, nie stęka i jest spokojne, w przeciwnym razie pomóc czopkiem glicerynowym w 7 dobie i pójść do lekarza po receptę na debridat.
Podobno u nas bolesne gazy i płaczliwość to osobny problem - bo to było nawet wtedy jak kupy robiła codziennie. Tak więc czekam jeszcze.
Na Helenę nie działają żadne środki z simeticonem, teraz podaję gripe water, jak nadal będzie płakać przy purkaniu włączę delicol lub debridat (zadecyduje lekarz). Przy debridacie nie wolno dawać leków z simetiocnem w składzie, natomiast gripe water można.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry