reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci :)

reklama
Catedra ja jutro przywlekę z piwnicy krzesełko po Natalce i zobaczymy czy młoda sobie poradzi:tak: Natalka w jej wieku już siedziała w krzesełku, oczywiście z opuszczonym maksymalnie oparciem:tak:

Malami dziękuję Ci :tak::tak: I kontynuując temat glutenu. Czy alergiczna reakcja może wyjść na skórze? Ostatnio Petinka pisała że Filipkowi wyszły czerwone placki na szyi, dzisiaj po kąpieli zauważyłam u Ani coś podobnego, do tego jest to szorstkie bardzo w dotyku :baffled: nic nowego nie jadłam. My chyba jednak też podziękujemy i poczekamy do 10 miesiąca...

Co do odczynów alergicznych, warto spytać pediatrę. Być może to alergia na co innego, np na kurz. Uczulenie na gluten jest bardzo ciężko zdiagnozować. Najczęściej objawem są luźne, nawet pieniste kupki, ból brzuszka. Wysypką zazwyczaj się nie objawia. Co do plam, szukałabym jednak innego podłoża.
ESPGHAN zaleca podawanie dzieciom między 4 a 6 miesiącem życia niewielkich ilości glutenu (ok. 2 g kaszki glutenowej) właśnie w celu zapobiegania celiakii i innym chorobom z autoagresji (cukrzyca typu 1). Warunkiem jest ochronne karmienie piersią w czasie ekspozycji na gluten. Gluten powinien być wprowadzany stopniowo.

To pomoc dla mam, które zdecydują się na ostrożne wprowadzanie w 7 miesiącu :
Ilość glutenu podawana w kolejnych miesiącach:
Miesiąc 6 (skończony) - 500mg
Miesiąc 7 (skończony) - 1000mg
Miesiąc 8 (skończony) - 1500mg

Przykłady produktów i ilości odpowiadające powyższym dawkom
po ukończeniu 6 miesiąca 500 mg glutenu to np.:
kasza manna - 6 g - 1 czubata łyżeczka
biszkopty (śr.3 cm) - 7,5 sztuki
biszkopty (śr.5 cm) - 3 sztuki
herbatniki Pepti Beure - 7gram - 3/4herbatnika
kuskus - 3,5 g - pół czubatej łyżeczki

po ukończeniu 7 miesiąca
kasza manna - 12g - 2 czubate łyżeczki
biszkopty (śr.3 cm) - 15 sztuk
biszkopty (śr. 5 cm) - 6 sztuk
kuskus - 7 g - 1 czubata łyżeczka
makaron świderki Lubella - 10g= 15 świderków

Zawartość glutenu w 100 gramach produktu [g]
mąka pszenna - 9,2 g
Kasza manna - 8,7 g
kuskus - 13,8 g
makaron - 10 g
płatki pszenne - 9 g
płatki jęczmienne - 9,8 g
biszkopty - 3,4 g
herbatniki - 7 g
chleb zwykły - 5,3g
chleb żytni jasny - 4 g
chleb graham 7,5 g
pumpernikiel 5,8
kajzerka 7,3 g
bułka wrocławska - 7,0 g
paluszki 9,6 g
pierniczki beskidzkie 3,3 g
delicje 2,6 g
chałka 6,5 g _________________

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, po tym co piszecie )czerwone szorstkie placki), ciężko jest stwierdzić czy jest reakcja alergiczna na jedzenie, czy też... AZS. U Wiktorii zaczęło się właśnie od takich placków. Ja to nazywam liszajami. Najpierw też myślałam, że jest uczulona na mleko, składniki zupek itp. Dopiero jak miała chyba 5 lat, to trafiłam na pediatrę, która tylko dotknęła jej skóry (nie miała akurat wtedy żadnych liszajów) i od razu stwierdziła, że to typowa skóra jak na AZS (potwierdziły to później badania). Wcześniej nikt tego nie stwierdził, a nawet była dwa razy u dermatologa...

U nas dzieje się podobnie Petinko Ani zaczęło furczeć w nosku...
Mogłabym pod to podciągnąć jeszcze częstsze ulewania, ale tego nie da się stwierdzić na pewno, bo Ani się to zdarzało wcześniej...

Rozmawiałam też z koleżanką, której pediatra powiedziała że badania na wczesne wprowadzanie glutenu nie są jeszcze skończone i ona poczekałaby do 10 miesiąca. Czyli potwierdza też to co napisała Bylasia.

To po co do jasnej cholery w najnowszych poradnikach żywieniowych i tabelach rozszerzania diety maluchów jest już to wprowadzone jako pewnik?

Ja też na te plamy mówię liszaje. Chyba przejdę się w czwartek do pediatry. Ja te plamy zaobserwowałam kilka dni po wprowadzeniu kaszki i dlatego z glutenem właśnie je powiązałam.

Właśnie znalazłam coś takiego:
"(...)jeden z rodzajow reakcji na gluten - "reakcja uczuleniowa natychmiastowa" - "może objawić się jednym lub kombinacją niżej wymienionych objawów:
* wymiotami
* biegunką
* wstrząsem anafilaktycznym
* pokrzywką skórną
* wodnistym katarem
* skurczem oskrzeli
* zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry
"

Czyli te liszaje mogą świadczyć jednak o glutenie. Do tego Filip obudził się dzisiaj z wodnistym katarem. Wiem, że to może być wszystko, ale ja jednak poczekam z tym glutenem.
Mój mąż twierdzi, że mamy za zimno w domu i stąd katar. Chociaż teraz już katar minął, może to rzeczywiście z zimna, bo w dzień jest trochę cieplej, a w nocy, to rzeczywiście mamy zimno w sypialni.

ile macie stopni w sypialni?? my śpimy w 19 stopniach

Petinko dokładnie... U nas też jest zimno w nocy, ale tak było od przeprowadzki, więc wątpię żeby nagle od tego Ania dostała kataru...

Malami te ilości które podałaś są inne od tych jakie zalecają poradniki żywieniowe niemowląt które ja mam (przysłane w tym roku od nutricii w paczce)... 2-3g codziennie przed dwa miesiące od momentu wprowadzenia (5 miesiąc dzieci karmione naturalnie, 6 miesiąc dzieci na mleku modyfikowanym) a potem 6g przez kolejne dwa miesiące (dzieci na mleku mod.) a dzieci karmione piersią już bez ograniczeń na zmianę z kaszkami bezglutenowymi.

Przewertowałam ten wątek, jako że zaczynamy zupki, deserki itd. Super dziewczyny,że tyle aspektów poruszacie. Fajnie czerpać z Waszych doświadczeń. :-)

reklama
Agnieszko przyznam że troszkę zdziwiło mnie zalecenie Twojego pediatry co do rozszerzania diety Filipkowiskoro karmisz go piersią ;) ale ja nie długo też zacznę wertować wątek od początku - za jakieś 2-3 tygodnie :) Jeszcze zobaczymy co nasza pediatra powie 24 marca - bo wtedy mamy kolejną wizytę.

Dzwoniłam do swojej pediatry, powiedziała że jeśli kupka jest w porządku to mam kontynuować ekspozycję :dry: Że te zmiany na skórze to raczej od kontaktowego podrażnienia.
Potem dzwoniłam do pediatry ze szpitala położniczego i noworodków, powiedziała mi to samo...

Szczerze mówiąc mam już tego glutenu powyżej glutków w nosie ;-):baffled::baffled::baffled::baffled:

Do góry