reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

wlasnie wlasnie...

laski znacie jakis przepis na krem do tortu gdzie nie ma mleka i surowych jajek...?
moj mlody ma jutro urodziny - biszkopty juz mam ale czym mam je przelozyc skoro Jasiek jest uczulony na mleko??? a surowych jajek w te upaly nie bede ryzykowala...

reklama
Albo budyniowy, jak do karpatki, ale na skoku od owocow z puszki, zamiast mleka

albo z zsiadłego mleka, ten nie powinen zaszkodzić, bo nie ma w nim kazeiny jak w "zwykłym" mleku.

1 szklanka cukru
1 kostaka masła lub margaryny
1 szklanka zsiadłego mleka
sok z 1/2 cytryny

Tłuczsz utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mleko i sok z cytryny.Ma konsystencję takiego tradycyjnego kremu.

Chogata, mam ten sam problem - racuchy chodzą za mną od tygodnia, swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam, a w necie tak jak piszesz, tyle tego, że oczopląsu dostaję;
więc podpinam się do pytania:-)

Troche późno bo już dawno po obiadkach ale ja polecam takie placuszki, strasznie proste i szybkie i takie fajne pulchne wychodzą:

0,5 litra kefir
2 jajka
150 g cukru
40-50 dag mąki
1 łyżka płaska sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać i smazyć na oleju.

ja jem różnie ze śmietanką i dżemikiem, z jogurtem, z nutellą:-p

no ciekawe jak to będzie z tą pełnia a racuchów też bym zjadła ale drożdżowych bo takie zwyczajne na cieście naleśnikowym często dzieciom robię tylko że ja zawsze wszystko na oko daję i w zależności od tego co mam albo kefir albo śmietanę a zamiast sody można dać proszek do pieczenia no ale to już musicie same wypróbować które dla was lepsze będą a czasem robię też biszkoptowe

na 1 jajko , 1 łyżka mąki i 1 łyżeczka cukru
ubijam białka na sztywno dodaje cukier potem żółtka i mąka ( powoli mieszać ) smażę na maśle lub oleju a potem dzieciaki jedzą z tym co mam dżem ,śmietana lub owoce :happy2:

Troche późno bo już dawno po obiadkach ale ja polecam takie placuszki, strasznie proste i szybkie i takie fajne pulchne wychodzą:

0,5 litra kefir
2 jajka
150 g cukru
40-50 dag mąki
1 łyżka płaska sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać i smazyć na oleju.

ja jem różnie ze śmietanką i dżemikiem, z jogurtem, z nutellą:-p

Dzisiaj jestem już po obiadku. Ryż z jabłkami i śmietaną. Mniam... ale jutro spróbuje. Ostatnio zauważyłam, że obiady na słodko robię. Ciekawe czemu...

Latwy przepis na kolacje/ obiad! cos szybkiego i pysznego!
A wiec bagietki upieklam w piekarniku, na 2 blaszce piekly sie parowki cienkie- rozciete po dlugosci z starym serem w srodku! W czasie pieczenia zrobilam paste: starty ser, majonez (ja dodalam jeszcze smietany bo nie przepadam za majonezem) i wycisniety czosnek!Wszystko razem zmieszac i mamy paste( dobra na swieze pieczywo) Jak juz wszystko bylo gotowe, bulki rozkroilam wlozylam parowki na to paste i keczup! jak dla mnie pycha! COS ALA HOT DOG

a jeszcze jeden przepis sprawdzony super polecam. makrele w sosie pomidorowym z puszki wylac do miseczki do tego dodac majonez i troszke kwasku cytrynowego( ale nie tego w proszku tylko o konstystencji wody) wymieszac to razem! polozyc na swieze pieczywo (na srodku kanapki) i przykryc plastrem zoltego sera!!!! SUPER POLECEM

Osobiscie bardziej polecam makrele bo pasta z sera jest dla mnie zabardzo majonezowa! Ale do parowek jest pycha!!! Co do makreli to kazdy sie tym zachwala! Warto sprobowac!

Ostatnia edycja:
reklama
no brzmi rewelacyjnie, ja jeszcze przed kolacją bo nam nieprzewidziany wypad się udał...zaraz się biorę za jedzenie :)

Do góry