reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

majaam - tak troche mało wychodzi tych pączusiów - ja zawsze robie wszystko razy dwa

serek homogenizowany-waniliowy
3 całe jajka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. mąki

wszystko wymiksować i smazyc tak jak wczesniej pisałam:tak:

reklama
majaam - tak troche mało wychodzi tych pączusiów - ja zawsze robie wszystko razy dwa

serek homogenizowany-waniliowy
3 całe jajka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. mąki

wszystko wymiksować i smazyc tak jak wczesniej pisałam:tak:
a to są jakieś placki czy co,bo nie napisałaś co to???:confused2:chyba ,ze ja gafe palnęłam:baffled:

Malbertka szkoda, ze tak późno przepis podałaś, bo do sklepu nie chce mi się iść a jutro tłusty czwartek ;-) Ale przepis kusi i na pewno spróbuje :-)
Ja w sobote faworki robiłam. Narobiłam się całe popołudnie, więc teraz odpoczywam :-D

"Oszczędne faworki "

Składniki:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki 4 żółtka,
2 łyżki śmietany,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
1 łyżka spirytusu lub octu,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Sposób przyrządzenia:
Z przesianej mąki, żółtek śmietany, cukru i Octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Ciasto pozostawić na godzinę do wypoczęcia. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10 - 12 cm i szerokości 2 - 3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Nie może się nie udać :-D

A ja podaję przepis na ciasto, którego się nie piecze;-)
Ciasto 3 BIT:
Z uwagi na fakt, że nic tu nie trzeba zbytnio mieszać podaję składniki w kolejności od pierwszej warstwy:

Herbatniki (w sumie na mniejszą blachę wchodzi jakieś 6-7 opakowań zwykłych Herbatników Petit, choć podobno w Biedronce sprzedają mega paczki i wtedy można kupić 2 opakowania)
Dżem porzeczkowy (cały słoik)
Herbatniki
"Krówka"
,czyli 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka
Herbatniki
Bita śmietana
(ok. 500ml śmietany 30-36% zmiksowana z 2 opakowaniami śmietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru)
Herbatniki
Polewa czekoladowa
(taka jaką się robi na każde ciasta, może być kupna gotowa. lub zrobiona z masła+łyżka wody+4 łyżki kakao)

Ciasto jest bajecznie proste. Zawsze wychodzi. Mój M uwielbia:-D Jest tak słodki i syte, że każdemu wystarczy kawałek i ma dość hihi;-)
Życzę smacznego!

reklama
i jak? które z tych co wczesniej nie robiły - juz zrobiły...zupke serową:blink:

ja robiłam - tyle ze bez mięska(bo wole żeby nie zepsuło mi smaczku-mało co z miesa mi smakuje:tak:)pysznosci wyszły - taka fajna zupka do pochliptania.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry