reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Aestima mnie ginka zawsze wysyła na morfologię do swojego laboratorium zaraz po wizycie, czyli np o 16. Zwykle jestem po obiedzie a ona nigdy nie mówiła, żeby być na czczo. I robię zwykłą morfologię. Zatem... chyba nie trzeba:)

Nadzieja badań miałam mnóstwo ale poza usg i cytologią wszystkie były z krwi. Nie rozumiem zatem po co masz tam być cały dzień, bo chyba wystarczy że pobiorą wystarczającą ilość krwi do badania i reszta już na ich głowie. Chyba, że u was robią jeszcze inne badania. Sama jestem ciekawa:)

reklama
Chyba są różne szkoły odnośnie tego, czy trzeba być na czczo czy nie, z tego co wiem przy morfologii zawsze trzeba być na czczo, a ponieważ przy każdych badaniach mam wpisaną morfologię, to zawsze jestem na czczo. Jeśli chodzi o badanie glukozy, to w szpitalu, w którym robię badania są nawet takie duże wywieszki, że trzeba być na głodniaka.

Ja glukozę robiłam na początku grudnia w 12 tygodniu, ze względu na cukrzycę w poprzedniej ciąży. Jak już ktoś pisał z cytryną da się wypić, chociaż wiem, ze niektóre dziewczyny mają z tym kłopot... Najpierw robi się obciążenie 50g glukozy, jeśli wyjdzie kiepsko to robi się ponownie z obciążeniem 75g. Ja robiłam od razu to drugie. Wyniki chyba nawet Wam wpisywałam, na czczo miałam 95 (górna granica), po godzinie 160 (norma do 180), a po dwóch 111 (norma chyba 140).
Niedługo będę powtarzać...

2x, na czczo i po godzinie od wypicia 50g. A jak to drugie źle wyjdzie to dają 75g do wypicia i pobierają po 1h i po 2h, czyli plus 2x co daje 4x. Chyba dobrze napisalam?

ja od razu chce robic 75 g ale pani powiedziala ze nie da cytryny bo to moze zmienic jakies tam właściwości :( nie wiem czy to prawda?

Dziewczyny czy któraś z Was miała łożysko przodujące? Już drugi raz mam plamienie. Raz w 14 tc a teraz jestem w 19. Tym razem od tygodnia i Duphaston nie pomaga, pojechałam dziś rano na Izbę Przyjęć do szpitala. Po badaniu lekarka stwierdziła, że łożysko jest na tylnej ścianie i częściowo przykrywa ujście i że jej zdaniem w przyszłości może być to łożysko przodujące, ale póki co za wcześnie, by to stwierdzić. Z tych nerwów nie zdążyłam zapytać do którego tygodnia łożysko może się podnieść? Kiedy można już stwierdzić łożysko przodujące? Wizytę u swojego gina mam dopiero za tydzień, do tej pory chyba umrę ze zmartwienia. Już się naczytałam w necie, że to grozi poronieniem itp itd. Macie jakąś wiedzę na ten temat?

Silva, nie panikuj, niedługo masz wizytę i Twój gin na pewno Ci wszystko dokładnie wytłumaczy.
Jak byłam na patologii ciąży leżała koło mnie dziewczyna w 19 tc. Miała plamienia właśnie z powodu nisko ułożonego łożyska- lekarze powiedzieli jej, że z czasem, jak macica będzie rosnąć to z dużym prawdopodobieństwem to łożysko się przemieści do góry. Nie dostała żadnych leków tylko bezwzględny nakaz leżenia (pozwolili jej chodzić tylko do toalety)

reklama
2x, na czczo i po godzinie od wypicia 50g. A jak to drugie źle wyjdzie to dają 75g do wypicia i pobierają po 1h i po 2h, czyli plus 2x co daje 4x. Chyba dobrze napisalam?
Nie, nie. Jednego dnia idziesz, mierzą na czczo, wypijasz 50g glukozy i mierzą po 1h. Jeśli jest źle, to przychodzisz następnego dnia, mierzą na czczo, potem po 1h od wypicia 75g glukozy i po 2h.

Do góry