reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
ja miałam 2, teraz bedzie trzecie, u nas jest tak ze na usg sie umawia osobno nie ma na wizycie i zawsze jest z kims innym ;/

hej dziewczyny,

mam pytanie, bo namiętnie czytam to forum i chciałam sie Was zapytać czy to normalne ze na nfz usg jest tylko 3 razy? jak ostatnio miałam to byl juz koniec 12 tygodnia, ale lekarz wogole nic nie mowil o jakichkolwiek pomiarach jak u was, powiedzial tylko ze wszytsko jest dobrze i wynik u prowadzącego a prowadzący powiedzial to samo, ze ni ema zadnych zastrzeżen, nawet nie powiedział jak bije serduszko juz nie wspomne o posłuchaniu bo tego tez nie było, nastepne usg mam dopiero na 28 lutego, czy to jest normalne? czy któras z was miała podobnie na wizytach na fundusz? czy powinnam isc prywtanie na wizyte? w pierwszej ciązy chodzilam od poczatku prywatnie, ale teraz mam taka sytuacje ze nie moge sobie na to pozwolic :(

gratuluje tez ślicznych maluszków :)

ja pierwszy raz byłam prywatnie (6w1d) i miałam usg, potem byłam na nfz i miałam usg w 11w2d na którym lekarz nie zmierzył NT, na kolejnej wizycie zapytałam o ten pomiar i kazał mi przyjść na kolejne usg, to był 13w3d i znów miałam usg. Czyli do 14 tygodnia miałam 2 darmowe usg na nfz, teraz kolejną wizytę mam na początku lutego to będzie ok 18/19 tc i aż sama jestem ciekawa czy będę mieć kolejne usg. Gdyby tak było to oznaczało by to, że miałam już 3 usg na nfz i wyczerpałam limit :-D no chyba, że to jedno usg do 14 tc było gratisowe :-D

No i ja się doczekałam, Moje maleństwo ma 7,5 cm i wszystko wydaje się być ok, NT=1,8, kość nosowa jest :-) Tak się cieszę !!!!!!!!!!!!!!! A płci nie ujawniło maleństwo. Ma swoje tajemnice Zobacz załącznik 604310

twoje zdjecie jest takie boskie, wchodze na watek i zekarm na twojego szkraba bo takiej pozycji to jeszcze nie widzialam :)) Piekna postawa

Oj tak, oczywiście, że pomóc w wyborze :) A raczej tylko siedzieć i patrzeć jak przymierza kolejne i zachwycać się razem z nią :)
takk :) mi było obojetne taka plec teraz sie ukaze ale przy drugim bede marzyc o coreczce zeby moc ja czesac i ubierac w te piekne sukieneczki i rajstopki :))

Carloska ilość usg zależy od lekarza tak naprawdę to przysługuję trzy ale mój robi co wizytę a serduszko daje posłuchać położna przy gabinecie lekarza. Tak jest u mnie.

W karcie ciąży jest miejsce na 3 usg, więc oficjalnie na nfz jest 3 usg. I wszelkie pomiary z tych usg powinny sie znaleźć w karcie ciąży. To jest ważne w razie jakby coś było dziecku po urodzeniu a można to było wcześniej na usg wykryć. Ewentualny dowód w sądzie.
Ocywiście jeśli lekarz posiada w gabinecie aparat, to co mu szkodzi zajrzeć :-p Mój nie posiada, wiec mam tylko 3 na nfz, a resztę robię prywatnie.

Dzięki za informacje :) pierwsze miałam potwierdzające w 5 tc, teraz mam na 28.02 to bedzie 20tc jesli dobrze licze ale żadne słowo "połówkowe" nie padło, wszystko to takie niedopowiedziane ;/ , chyba jednak wybiore sie prywatnie chociaz raz :) u nas to nawet o zdj trzeba sie prosić, żeby dał... :) a jak chodzicie na nfz i prywatnie to te usg prywatne jest wpisywane w karte ciąży? Sorki ze tak wypytuje ale Wy sie znacie na tym, ja w poprzedniej ciąży nie dotrwałam to tego tyg co teraz i było zupełnie inaczej. Dziękuje dziewczyny :)

reklama
Dzięki za informacje :) pierwsze miałam potwierdzające w 5 tc, teraz mam na 28.02 to bedzie 20tc jesli dobrze licze ale żadne słowo "połówkowe" nie padło, wszystko to takie niedopowiedziane ;/ , chyba jednak wybiore sie prywatnie chociaz raz :) u nas to nawet o zdj trzeba sie prosić, żeby dał... :) a jak chodzicie na nfz i prywatnie to te usg prywatne jest wpisywane w karte ciąży? Sorki ze tak wypytuje ale Wy sie znacie na tym, ja w poprzedniej ciąży nie dotrwałam to tego tyg co teraz i było zupełnie inaczej. Dziękuje dziewczyny :)
mam 2 kart ciąży.tę z nfz i tę od prywatnego..na nfz już przestałam chodzić bo zlecał mi mocz i krew a to 15 zł.

nie miałaś usg około 12 tc?może jeszcze zadzwoń i umów się na dniach?

Do góry