Laktator- kupiłam chyba 3mce po porodzie ręczny aventa- jest ok, szału nie ma ale innego nie testowałam wiec nie wiem. Wcześniej w razie potrzeby odciągałam ręką. Całą teorię karmienia powiedziała mi pani chwilkę po porodzie-przynieśli maluszka, przyszła paniktóra pokazała jak młoda dostawić, jak pobudzać, ile czasu z której piersi. Poszła.Wróciła po 15 minutach sprawdzićjak sobie radzę. Potem w nocy jeszcze przychodziły panie pielęgniarki i dopytywały jak mi idzie karmienie i czy nie potrzebuję pomocy. Jak nie będziecie sobie radzić to panie na oddziele na pewno pomogą- wystarczy poprosić, od tego są
Każde dziecko jest inne-moje też musiałambudzić co 3 godz i to długo bo młoda słabo przybierała. Koleżanki mające "dorodne" maluszki nie musiały tego robić. Wiele jest takich indywidualnych spraw
Sterylizacja- wygotowywałam butelki, smoczki, laktator i grzechotki w garnku- przelanie wrzątkiem to jak już maluch ze 4 mce ma- chociaż ja do 8 mcy regularnie co kilka dni gar gotowałam. Tak na co dzień właśnie wrzątek
wanienka- stała na pralce- w naszej mikro łazience stojak się nie zmieścił a tam najłatwiej było nam nagrzać pomieszczenie do odpowiedniej temperatury. No i było nam wygodnie. Pamiętajcie że tam gdzie będziecie kąpać malucha musi być cieplej a tam gdzie będzie spał-chłodniej.
A poza tym-dziewczynki spokojnie:-) Ja urodziłam córę mając 22 lata. Mieszkamy z mężem sami i nie chcieliśmy nikogo do pomocy. Wszystkie niezbędne informacje miałam od pań w szpitalu. Dostałam też telefon do pani położnej w razie "w". I rzeczywiście z niego korzystałam-zadzwoniłam kiedyś do niej o 22 bo mi młoda płakała. Moje dziecko należało do 20% szczęśliwców z kolkami...

Pani powiedziała co mam zrobić a następnego dnia przyszłą i zrobiłą dłuższy wykłąd
Pytajcie! Nikt Wam łba nie urwie. A pytać warto osoby kompetentne- doradców laktacyjnych gdy sąproblemy z karmieniem, położnę środowiskowa czy gina jak będzie kłuło czy bolało na dole czy pediatrę jak z dzidziusiem nie będzie ok
Pamiętajcie że takie babciowo- ciociowo- forumowe porady mogą narobić więcej szkody niż pożytku. Mimo najszczerszych dobrych chęci niestety. Przykład? Nasze mamy odciągały mleko z drugiej piersi jak karmiły z jednej. Nie robiłąm tego nigdy! Bo w ten sposób organizm dostaje sygnał- maluszek zjadł mleko z obu piersi więc produkujemy więcej. I błedne koło- nawał pokarmu i odciąganie.... Mniie ominęły takie atrakcje bo grzecznie słuchałam rad pani doradny laktacyjnej
A całą resztę podpowie Wammatkanatura:-)