reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

reklama
Agatko wracaj szybko do zdrowia.

Ja mam jeszcze jedno pytanie. Od wczoraj biore dwa rozne zestawy witamin.
W obu jest zelazo i w obu jest kwas foliowy.
Kwas foliowy to w sumie 1.3 mg
Zelazo to w sumie 160 mg
Zastanawiam sie czy to nie za duzo jak na fakt, ze wczoraj mialam badania i wyniki pokazuja, ze u mnie wszystko w normie?
Bierzecie jakies witaminki Dziewczynki i ile czego jezeli moge zapytac ? :)

Agatko zdrowka
angelika82 wydaje mi sie ze 2 zestawy witamin to przesada tym bardziej ze wyniki sa w porzadku.

Ja biore Feminatal N , zawiera: żelazo-28 miligramów, kwas foliowy-0,8 miligramów, i Tardyferon Fol: 80 miligramów zelaza i 0,35 miligramów kwasu foliowego. Podsumowując: żelazo - 108 mg, kwas foliowy - 1,15 mg.
Kiedys słyszalam w telewizji, że zelazo najlepiej sie wchlania lacznie z wit C. Lekarz ostatnio potwierdzil mi, że dlatego ten Tardyfron Fol to jest wlasnie zelazo + kwas foliowy bo to ogólnie kwasy ulatwiaja wchłanianie zelaza.

Ostatnia edycja:
Kiedys słyszalam w telewizji, że zelazo najlepiej sie wchlania lacznie z wit C. Lekarz ostatnio potwierdzil mi, że dlatego ten Tardyfron Fol to jest wlasnie zelazo + kwas foliowy bo to ogólnie kwasy ulatwiaja wchłanianie zelaza.

a np. herbata ponoc utrudnia wchlanianie.

Uwazam, ze 2 rodzaje witamin, to za duzo. Ja nie biore zadnych, proch kwasu fol. i jodu, a zelazo mam i tak za wysokie. Za duzo witam jest tak samo niezdrowe jak za malo.

W poprzedniej ciazy lykalam dosc szybko materne i sobie upaslam zdrowa duza dzidzie. Lekarka, ktora prowadzi te ciaze, jest najwyrazniej przeciwniczka wszelkich suplementow - nadal mam dobra morfologie (poza leukocytami, ale to pewnie zatoki albo cos), wiec nie chce, abym sie wspomagala czymkolwiek. Tak wiec w menu nadal mam tylko kwas foliowy :eek:

reklama
Moja lekarka też nie chce żebym wspomagała się jakimikolwiek witaminkami. Mam tak dobra morfologie ze badaną ją miałam jak do tej pory tylko raz. Już mam zapowiedziane ze w lutym będzie kłucie.

Do góry