reklama

Październikowe Mamy 2010

Hej, postanowiłam wrzucić kilka przydatnych informacji o becikowym :-) Tym podstawowym:

1) Obejmuje nas zawieszenie ustawy (do 2012 roku) o przedkładaniu w Urzędzie Gminy zaświadczenia o odbyciu przynajmniej trzech wizyt lekarskich w trzech trymestrach ciąży, w tym pierwszej nie później niż do 10 t.c. Ale jak chodziłyście regularnie do gina, to chyba jednak warto taki papierek wypełnić i mieć (patrz: załącznik). Jak nie - to trzeba mieć zaświadczenie o odbyciu minimum jednej wizyty u lekarza!

2) Wniosek o becikowe wraz z w/w zaświadczeniem trzeba złożyć w Urzędzie Gminy w terminie do 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Jeśli wniosek nie składają rodzice ale inni ustanowieni opiekunowie prawni mają na to czas 14 miesięcy.

3) Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe;
  2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców (patrz: załącznik);
  4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży lub o odbyciu minimum jednej wizyty u lekarza.

Załączniki

Ostatnia edycja:
reklama
mała mi- no ja też myślałam, że "jak się zacznie" to za późno na cesarke a tu jednak nie. Tylko jak coś poczujesz to od razu na IP jedziesz. Ja i tak się boję, że jak pojadę to będzie za późno bo moja mama urodziła mnie w drodze na porodówke- dosłownie z auta ją wyciągali na łóżko, a pojechała od razu jak dostała skurcze. Ostatnio moja najbliższa kuzynka to samo- miała rodzić ze znieczuleniem ale podać nie zdążyli bo mała już główkę miała na zewnątrz:D u mnie w rodzinie to porody takie ekspresowe i jeśli mój tak będzie postępował z tym położeniem miednicowym to nie wiem jak to będzie, boję się strasznie.

Dobranocka co miasto to chyba inaczej ;/ W Katowicach składasz wniosek w MOPS-ie. W zasadzie druk bardzo podobny z tą różnicą, ze w naszym wniosku jest potrzebny PESEL dziecka na który się czeka od 2-4tyg. Dopiero kompletny wniosek można złożyć i kasę przelewają do 30 dni. Więc ok.2 mc po urodzeniu dziecka jest becikowe.
Mam nadzieję, że karmić będę piersią, bo na mleko nie starczy ;/

No pracuje pracuje - jak wyciskam, to kropelki mleczka lecą :)

emiliab, trzymam kciuki za wizytę!!!

Wszystkim mamom, które się martwią, przesyłam dużo ciepłych myśli i życzę szczęśliwego dnia :-)

Alicja, gratuluję - to już za chwilkę rodzisz :D

Witam,
Ja dziś jestem taka zmęczona, że nie mam siły trzymać rąk nad klawiaturą :( nie wiem z czego to się wzięło bo nic nie robiłam cały dzień. Zaraz chyba zasnę na siedząco.

Mamusie Kochane a powiedzcie mi gdzie mogę podać numer do mnie na wypadek gdybym zaczęła rozpakowywać się?

daissy - u mnie w rodzinie to na odwrót, wszystkie ciąże przenoszone. Ja miałam się urodzić 6 października (czyli tak jak moja córeczka :)) a wyszłam 27 października

Cześć dziewczyny. Przeczytałam tak pobieżnie to co naskrobałyście, bo nie mam czasu się wczytywać.
Smoniq fajnie, że w końcu się odezwałaś. Napisz jak tam u Ciebie i maluszka.

Ja cc mam mieć umawiane przed terminem tak jakieś 10 dni, ale wszystkiego dokładnie dowiem się za tydzień na wizycie. Mam nadzieję, że dotrwam, bo wczoraj miałam maraton i wszystko mnie od chodzenia bolało. Dziś nigdzie się nie ruszam.
Synowi wreszcie ściągnęli gips. Teraz musi rozruszać rękę.

Dziulka wszystko będzie dobrze. Dasz radę. Z Twoim temperamentem szybko staniesz na nogi i będziesz śmigać jak szalona. Najważniejsze, że dzidziusia będziesz mieć przy sobie.

No i więcej nie pamiętam co pisałyście. Skleroza ciążowa ;)

reklama
Dobranocka co miasto to chyba inaczej ;/ W Katowicach składasz wniosek w MOPS-ie. W zasadzie druk bardzo podobny z tą różnicą, ze w naszym wniosku jest potrzebny PESEL dziecka na który się czeka od 2-4tyg. Dopiero kompletny wniosek można złożyć i kasę przelewają do 30 dni. Więc ok.2 mc po urodzeniu dziecka jest becikowe.
Mam nadzieję, że karmić będę piersią, bo na mleko nie starczy ;/

Wzory wniosków są uniwersalne - w większości miejscowości składa się je w Urzędzie Gminy. Generalnie wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne). W KAŻDYM WNIOSKU NIEZALEŻNIE OD MIEJSCOWOŚCI MUSI ZNALEŹĆ SIĘ NUMER PESEL DZIECKA! Zajrzyj do załącznika - jest tam na to specjalne pole. :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry