reklama

Październikowe Mamy 2010

Kasia współczuję takiej przyszłej teściowej. Ale nie zamartwiaj się. Olej ją! Przecież to odgrywa się na Twoim maluszku. Po prostu z nią nie rozmawiaj i nie przychodź do niej skoro Cię tak traktuje!

Ja od początku związku z moim M. czyli jakieś niecałe 3 lata miałam bardzo dobry kontakt z przyszłą teściową. OD kiedy jestem w ciąży jest jeszcze lepiej. Pisze, dzwoni i wypytuje nie tylko o dzidzię ale też o to jak ja się czuję. Razem siedzimy często w necie szukając fajnych ciuszków i innych akcesorii ciążowych.

Mam nadzieję, że jak się urodzi Twój maluch to ona zmięknie :) i przekona się do Ciebie. Życzę Ci tego!

reklama
monimoni wlasnie mnie najbardziej denerwuje to jej dwulicowe zachowanie bo jak przychodzimy do niej bo zaprasza nas na obiady i czasem przy okazji jestesmy u kotka w domu to mizdrzy sie do mnie a konkretnie do brzuszka i wogole juz nakupowala rózowych ciuszków bo ona jest pewna ze dziewczynka będzie (a jeszcze nie wiemy co będzie bo usg nie pokazalo) a dlatego wie ze dziewczynka bo jak to powiedziala: brzydka jestes, bedzie córeczka bo Ci urode zabrala...
i to tez jest dla mnie "mile" jak tak mówi do mnie... ale stram sie nie denerwowac juz tym...
w weekend bylismy na dzialce rodzice mojego kotka, my, kotka brat z dziewczyną Magdą i tak z nią siedze i gadamy, obok gdzies ten brat kotka i podeszla super tesciowa usiadla na fotelu i cos tam gadka gadka i w pewnej chwili tesciówka mowi do tej Magdy: Ty to taka ladna jestes i wogole (fakt Magda ma ladną urode bo sniada cera, ciemne oczy, kasztanowe wlosy) i do mnie zaraz: a Ty to gruba jestes... i w śmiech... Magda na mnie patrzy ze zdziwieniem, ja na nia a super tesciówka sie smieje... normalnie i wez tu czlowieku sie nie denerwuj... :/

Kochane mamy dziekuję za kciuki bo bardzo mi pomogły. Twardnienie brzuszka wywołane było stresem i wysiłkiem-powódź dała mi się we znaki. Natomiast z szyjką wszystko dobrze, długa i twarda. A to dla mnie najważniejsze. Wyniki krwi mimo iż coraz słabsze gin zakwalifikował "że są w miarę" :-) .Załatwiłam sobie u kuzynki w aptece żelazo, takie do ssania, ono mi bardzo podniosło wyniki w pierwszej ciąży choć było mdłe i złe...trudno :-p
Jeszcze dwa newsy gin powiedział że "nie widzi chłopca" :-D więc jak narazie zakładamy że to dziewczynka, potwierdzić ma za 3 tyg na wizycie bo dzidzia bardzo chowała się za spojenie łonowe i drugi to ten że wózek mi dzisiaj przyszedł no i jest super,
chyba lepiej nie mogłam wybrać. Jestem szczęśliwa.
Widzicie jak to z okropnego dnia wyłania się całkiem udany... :happy2: Teraz już nie będę się tak bała twardnień i bóli podbrzusza.

Karen - no to swietnie, ze jednak wszystko w porzadku :-) Ssij zelazo i jedz czerwone mieso, a bedzie dobrze!

emiliab - ja tez przytylam dopiero 2kg, a to juz leci moj 19sty tydzien. Fakt, ze przed ciaza bylam na granicy szczuplej i tej 'szczuplej inaczej' :-), ale moze 2 kilo to jednak za malo??

malutka80 - zgadzam sie ze smoniqe, abys nie panikowala, bo nigdy nie bedziemy w stanie przed wszystkim uchronic siebie ani swoich bliskich i takie sytuacje beda sie zdarzac. O czywoscie to dodatkowy stres, ale coz, no zdarza sie. Koniecznie skontaktuj sie ze swoim lekarzem!

smoniqe- ja tez mam moje polowkowe 7go czerwca ;-) Kurcze, moze urodzimy tez tego samego dnia? ;-) Co do Twojej wagi, to grunt nie dawac sie pokusom o 23ciej tudzien w nocy:-) A jesli juz, to zastapic je jabluszkiem :-)

Witam wszystkie nowe mamy i postaram sie jutro z pracy cos naskrobac!

witam laseczki:))
czy wy tez czujecie takie swedzenie skory na brzuszku????mnie dzis bardzo swedzi brzuszek i cycolki. smaruje oliwka w zelu ale czuje w ciagu dnia jak mam taka sucha skore na brzuchu i mnie swedzi ze az chce sie drapac!!!

rykiavik - wklejam to, co znalazlam o badaniu AFP, bo nie wiedzialam, co to jest i sprawdzilam:

"Test na poziom alfa-fetoproteiny (AFP) we krwi:

Jest to test wykrywający przepuklinę rdzeniową i inne wady rdzenia kręgowego i mózgu. Jeśli dziecko obarczone jest wadą układu nerwowego, poziom AFP w krwi matki będzie zazwyczaj wyższy od przeciętnej.
To badanie przeprowadza się dla wykrycia kobiet o zwiększonym ryzyku. W przypadku stwierdzenia podwyższonego AFP we krwi badanie powtarza się lub kobieta zostaje skierowana na badania USG."

Pisalas, ze u Ciebie AFP bylo nizsze, wiec chyba jednak wszystko w porzadku? Kto Ci powiedzial, ze to moze byc Down (trisomnia)?

ewelina0905 - mnie swedzi brzuch i piersi prawie non stop!!!!W ogole piersi urosly mi juz o 2 rozmiary i ciagle rosna!!! JA nie chce miec wielkich!!
A smaruje sie od niedawna oliwka Johnson's baby:-)Pomaga na sucha skore jak ta lala.

hej dziewczyny
ja dzis po usg, mialo byc wczoraj, ale z jakis powodow mnie nie zapisali, mimo, ze dwie osoby to ze mna potwierdzały! wiec wczoraj zupelnie zmarnowalismy dzien.
ale najważniejsze - usg nie wykazało zadnych tzw. "soft markerów" dla zespołu dawna, wiec wszystko w porzadku UFFF! :-):-):-)oczywiscie zawsze pozostaje odrobina niepewnosci, ale ryzyko jest male wiec nie zamierzamy robic aminopunkcji. :))))
ogolnie wrazenie z usg bardzo pozytywne, a lekarz ktory nas przyjmowal mowil po polsku, wiec jak wczoraj sie okazalo, ze ktos cos pomylil i zafundował na dosc daleka podróz bez celu, wyrazalismy swoje niezadowolenie w ojczystym jezyku z typowo polska fantazja to sobie nieźle posłuchał. :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

rykiavik - wklejam to, co znalazlam o badaniu AFP, bo nie wiedzialam, co to jest i sprawdzilam:

"Test na poziom alfa-fetoproteiny (AFP) we krwi:

Jest to test wykrywający przepuklinę rdzeniową i inne wady rdzenia kręgowego i mózgu. Jeśli dziecko obarczone jest wadą układu nerwowego, poziom AFP w krwi matki będzie zazwyczaj wyższy od przeciętnej. To badanie przeprowadza się dla wykrycia kobiet o zwiększonym ryzyku. W przypadku stwierdzenia podwyższonego AFP we krwi badanie powtarza się lub kobieta zostaje skierowana na badania USG."

Pisalas, ze u Ciebie AFP bylo nizsze, wiec chyba jednak wszystko w porzadku? Kto Ci powiedzial, ze to moze byc Down (trisomnia)?

tez wygrzebałam w niecie, ze obnizona wartośc AFP moze byc spowodowana prez zespól dawna, ale jest to tylko jeden z wielu wielu markerów, ktorego wynik moze byc zaburzony wieloma czynnikami i ktory sam w sobie zupelnie nic nie znaczy (teraz jestem taka mądra, ale jak sama miałam b.niskie to panikowałam, wiem) wiec po prostu porozmawialabym z lekarzem byle kompetnetnym.

kasia88 - współczuje teściowej, moja tez potrafi zajsc za skóre (choc raczej nadsakiwaniem, milionem dobrych rady i nadopiekunczoscia, bo akurat nie wiedziec czemu mnie lubi), ale co mozna poradzic. niestety trzeba je albo jakos w miare mozliwosci ignorowac, ograniczajac kontakty to niezbednego towarzyskiego minimum, albo zaakceptowac i sie nie przejmowac. innego wyjscia nie ma, bo niestety ona przypisane do naszych kotków. :) głowa do góry!

Ostatnia edycja:
Karen cieszę się bardzo że wszystko się wyjaśniło i niepotrzebne było tyle nerwów!! No i gratuluje dziewczynki!! :-)
Jestem strasznie już dziś zmęczona- 3h intensywnych laboratoriów mnie wykończyły, do tego dochodzi stres jutrzejszego egzaminu i usg. Chce żeby było już po. Proszę trzymajcie kciuki jutro podwójnie za mnie.

Mam nadzieję że maluszek na Dzień Matki mi się ładnie pokaże i ujawni że jest już 100% synem :)

Po południe miałam płaczliwe. Płakałam G. do telefonu, jakieś wyrzuty zrobiłam mu. Po pracy przyjechał do mnie i zabrał na spacer, no i od razu lepiej mi było.

No nic ja będę zbierać się spać. Dobranoc :)

reklama
ewelina0905 - mnie swedzi brzuch i piersi prawie non stop!!!!W ogole piersi urosly mi juz o 2 rozmiary i ciagle rosna!!! JA nie chce miec wielkich!!
A smaruje sie od niedawna oliwka Johnson's baby:-)Pomaga na sucha skore jak ta lala.
ja tez smaruje ta oliwka:tak:ale jakos dzisz czuje ze chyba oszaleje przez to swedzenie :szok:heheh a mi piersi tez urosly bardzoooo i sie z tego bardzo ciesze:-D:tak::tak:zreszta moj M chyba tez:-p

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry