• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Październikowe Mamy 2010

Kasia współczuję takiej przyszłej teściowej. Ale nie zamartwiaj się. Olej ją! Przecież to odgrywa się na Twoim maluszku. Po prostu z nią nie rozmawiaj i nie przychodź do niej skoro Cię tak traktuje!

Ja od początku związku z moim M. czyli jakieś niecałe 3 lata miałam bardzo dobry kontakt z przyszłą teściową. OD kiedy jestem w ciąży jest jeszcze lepiej. Pisze, dzwoni i wypytuje nie tylko o dzidzię ale też o to jak ja się czuję. Razem siedzimy często w necie szukając fajnych ciuszków i innych akcesorii ciążowych.

Mam nadzieję, że jak się urodzi Twój maluch to ona zmięknie :) i przekona się do Ciebie. Życzę Ci tego!

reklama
monimoni wlasnie mnie najbardziej denerwuje to jej dwulicowe zachowanie bo jak przychodzimy do niej bo zaprasza nas na obiady i czasem przy okazji jestesmy u kotka w domu to mizdrzy sie do mnie a konkretnie do brzuszka i wogole juz nakupowala rózowych ciuszków bo ona jest pewna ze dziewczynka będzie (a jeszcze nie wiemy co będzie bo usg nie pokazalo) a dlatego wie ze dziewczynka bo jak to powiedziala: brzydka jestes, bedzie córeczka bo Ci urode zabrala...
i to tez jest dla mnie "mile" jak tak mówi do mnie... ale stram sie nie denerwowac juz tym...
w weekend bylismy na dzialce rodzice mojego kotka, my, kotka brat z dziewczyną Magdą i tak z nią siedze i gadamy, obok gdzies ten brat kotka i podeszla super tesciowa usiadla na fotelu i cos tam gadka gadka i w pewnej chwili tesciówka mowi do tej Magdy: Ty to taka ladna jestes i wogole (fakt Magda ma ladną urode bo sniada cera, ciemne oczy, kasztanowe wlosy) i do mnie zaraz: a Ty to gruba jestes... i w śmiech... Magda na mnie patrzy ze zdziwieniem, ja na nia a super tesciówka sie smieje... normalnie i wez tu czlowieku sie nie denerwuj... :/

Kochane mamy dziekuję za kciuki bo bardzo mi pomogły. Twardnienie brzuszka wywołane było stresem i wysiłkiem-powódź dała mi się we znaki. Natomiast z szyjką wszystko dobrze, długa i twarda. A to dla mnie najważniejsze. Wyniki krwi mimo iż coraz słabsze gin zakwalifikował "że są w miarę" :-) .Załatwiłam sobie u kuzynki w aptece żelazo, takie do ssania, ono mi bardzo podniosło wyniki w pierwszej ciąży choć było mdłe i złe...trudno :-p
Jeszcze dwa newsy gin powiedział że "nie widzi chłopca" :-D więc jak narazie zakładamy że to dziewczynka, potwierdzić ma za 3 tyg na wizycie bo dzidzia bardzo chowała się za spojenie łonowe i drugi to ten że wózek mi dzisiaj przyszedł no i jest super,
chyba lepiej nie mogłam wybrać. Jestem szczęśliwa.
Widzicie jak to z okropnego dnia wyłania się całkiem udany... :happy2: Teraz już nie będę się tak bała twardnień i bóli podbrzusza.

Karen - no to swietnie, ze jednak wszystko w porzadku :-) Ssij zelazo i jedz czerwone mieso, a bedzie dobrze!

emiliab - ja tez przytylam dopiero 2kg, a to juz leci moj 19sty tydzien. Fakt, ze przed ciaza bylam na granicy szczuplej i tej 'szczuplej inaczej' :-), ale moze 2 kilo to jednak za malo??

malutka80 - zgadzam sie ze smoniqe, abys nie panikowala, bo nigdy nie bedziemy w stanie przed wszystkim uchronic siebie ani swoich bliskich i takie sytuacje beda sie zdarzac. O czywoscie to dodatkowy stres, ale coz, no zdarza sie. Koniecznie skontaktuj sie ze swoim lekarzem!

smoniqe- ja tez mam moje polowkowe 7go czerwca ;-) Kurcze, moze urodzimy tez tego samego dnia? ;-) Co do Twojej wagi, to grunt nie dawac sie pokusom o 23ciej tudzien w nocy:-) A jesli juz, to zastapic je jabluszkiem :-)

Witam wszystkie nowe mamy i postaram sie jutro z pracy cos naskrobac!

witam laseczki:))
czy wy tez czujecie takie swedzenie skory na brzuszku????mnie dzis bardzo swedzi brzuszek i cycolki. smaruje oliwka w zelu ale czuje w ciagu dnia jak mam taka sucha skore na brzuchu i mnie swedzi ze az chce sie drapac!!!

rykiavik - wklejam to, co znalazlam o badaniu AFP, bo nie wiedzialam, co to jest i sprawdzilam:

"Test na poziom alfa-fetoproteiny (AFP) we krwi:

Jest to test wykrywający przepuklinę rdzeniową i inne wady rdzenia kręgowego i mózgu. Jeśli dziecko obarczone jest wadą układu nerwowego, poziom AFP w krwi matki będzie zazwyczaj wyższy od przeciętnej.
To badanie przeprowadza się dla wykrycia kobiet o zwiększonym ryzyku. W przypadku stwierdzenia podwyższonego AFP we krwi badanie powtarza się lub kobieta zostaje skierowana na badania USG."

Pisalas, ze u Ciebie AFP bylo nizsze, wiec chyba jednak wszystko w porzadku? Kto Ci powiedzial, ze to moze byc Down (trisomnia)?

ewelina0905 - mnie swedzi brzuch i piersi prawie non stop!!!!W ogole piersi urosly mi juz o 2 rozmiary i ciagle rosna!!! JA nie chce miec wielkich!!
A smaruje sie od niedawna oliwka Johnson's baby:-)Pomaga na sucha skore jak ta lala.

hej dziewczyny
ja dzis po usg, mialo byc wczoraj, ale z jakis powodow mnie nie zapisali, mimo, ze dwie osoby to ze mna potwierdzały! wiec wczoraj zupelnie zmarnowalismy dzien.
ale najważniejsze - usg nie wykazało zadnych tzw. "soft markerów" dla zespołu dawna, wiec wszystko w porzadku UFFF! :-):-):-)oczywiscie zawsze pozostaje odrobina niepewnosci, ale ryzyko jest male wiec nie zamierzamy robic aminopunkcji. :))))
ogolnie wrazenie z usg bardzo pozytywne, a lekarz ktory nas przyjmowal mowil po polsku, wiec jak wczoraj sie okazalo, ze ktos cos pomylil i zafundował na dosc daleka podróz bez celu, wyrazalismy swoje niezadowolenie w ojczystym jezyku z typowo polska fantazja to sobie nieźle posłuchał. :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

rykiavik - wklejam to, co znalazlam o badaniu AFP, bo nie wiedzialam, co to jest i sprawdzilam:

"Test na poziom alfa-fetoproteiny (AFP) we krwi:

Jest to test wykrywający przepuklinę rdzeniową i inne wady rdzenia kręgowego i mózgu. Jeśli dziecko obarczone jest wadą układu nerwowego, poziom AFP w krwi matki będzie zazwyczaj wyższy od przeciętnej. To badanie przeprowadza się dla wykrycia kobiet o zwiększonym ryzyku. W przypadku stwierdzenia podwyższonego AFP we krwi badanie powtarza się lub kobieta zostaje skierowana na badania USG."

Pisalas, ze u Ciebie AFP bylo nizsze, wiec chyba jednak wszystko w porzadku? Kto Ci powiedzial, ze to moze byc Down (trisomnia)?

tez wygrzebałam w niecie, ze obnizona wartośc AFP moze byc spowodowana prez zespól dawna, ale jest to tylko jeden z wielu wielu markerów, ktorego wynik moze byc zaburzony wieloma czynnikami i ktory sam w sobie zupelnie nic nie znaczy (teraz jestem taka mądra, ale jak sama miałam b.niskie to panikowałam, wiem) wiec po prostu porozmawialabym z lekarzem byle kompetnetnym.

kasia88 - współczuje teściowej, moja tez potrafi zajsc za skóre (choc raczej nadsakiwaniem, milionem dobrych rady i nadopiekunczoscia, bo akurat nie wiedziec czemu mnie lubi), ale co mozna poradzic. niestety trzeba je albo jakos w miare mozliwosci ignorowac, ograniczajac kontakty to niezbednego towarzyskiego minimum, albo zaakceptowac i sie nie przejmowac. innego wyjscia nie ma, bo niestety ona przypisane do naszych kotków. :) głowa do góry!

Ostatnia edycja:
Karen cieszę się bardzo że wszystko się wyjaśniło i niepotrzebne było tyle nerwów!! No i gratuluje dziewczynki!! :-)
Jestem strasznie już dziś zmęczona- 3h intensywnych laboratoriów mnie wykończyły, do tego dochodzi stres jutrzejszego egzaminu i usg. Chce żeby było już po. Proszę trzymajcie kciuki jutro podwójnie za mnie.

Mam nadzieję że maluszek na Dzień Matki mi się ładnie pokaże i ujawni że jest już 100% synem :)

Po południe miałam płaczliwe. Płakałam G. do telefonu, jakieś wyrzuty zrobiłam mu. Po pracy przyjechał do mnie i zabrał na spacer, no i od razu lepiej mi było.

No nic ja będę zbierać się spać. Dobranoc :)

reklama
ewelina0905 - mnie swedzi brzuch i piersi prawie non stop!!!!W ogole piersi urosly mi juz o 2 rozmiary i ciagle rosna!!! JA nie chce miec wielkich!!
A smaruje sie od niedawna oliwka Johnson's baby:-)Pomaga na sucha skore jak ta lala.
ja tez smaruje ta oliwka:tak:ale jakos dzisz czuje ze chyba oszaleje przez to swedzenie :szok:heheh a mi piersi tez urosly bardzoooo i sie z tego bardzo ciesze:-D:tak::tak:zreszta moj M chyba tez:-p

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry