reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam:)
No tak jak myślałam do nadrabiania kilkanaście stron, ale udało się:) jesteście niesamowicie szybkie dziewczęta. Ja wróciłam niby w niedziele, ale jakoś tak dopiero teraz czas znalazłam.
Byliśmy wczoraj w maxflizie w krk wybrać płytki i w castoramie - kupiliśmy grzejnik do łazienki i umywalkę do kibelka:) lubię jak coś napiera kształtu:) jeszcze daleka droga z tym remontem, ale z racji tego że moja siostra jest architektem i dużo nam pomaga, nawet zrobiła wizualizacje coraz bardziej mnie to cieszy i widzę, że mojego małża też:) jeszcze żeby kasa była!
Może jak dobrze pójdzie do grudnia na święta się wprowadzimy, będzie cudownie:)
Ostatnio coś mnie brzuch pobolewa, nie mam na nic siły, wczorajsze łażenie mnie wykończyło! Czekam cały czas na kuriera z rzeczami zamówionymi ostatnio i kurde jak na złość nic nie przyłazi!!

reklama
Czy ktoś może za mnie poprasować ciuszki????????????????? Zbieram się od tygodnia i nic ;-).

U nas w szpitalu mają pieluszki dla dziecka, mega-podpaski i koszulę do porodu tez dają.

I zzo chyba jest za darmo (tylko muszę porobić badania i spotkać się z komisją kwalifikacyjną). No i jest 5 łóżek porodowych- w tym 3 dla vipów w osobnej sali (płatne), ale jak jest nawał porodów, to można tam trafić za darmo;-).

Jutro idę kupić koszule do szpitala, bo nie mam absolutnie nic do torby.

Miłego dnia mamuśki!!!

a wlasnie a propos kosmetykow - mialam sie was poradzic. w anglii nie zalecaja uzywac jakichkolwiek kosmetykow do ukonczenia 3 miesiaca. tylko woda i na otarcia zwykla oliwa extra virgin. ewentualnie specjany krem na odpazenia. co wy na taka teorie? do mnie przemawia podmywanie pupy tylko woda, ale juz oliwa z kuchni jakos mniej...

Zdechnę zaraz. Normalnie padam na pyszczek. Rano pojechałam do kliniki metabolicznej w związku z tym cukromoczem, potem poczłapałam do Galerii- wstąpiłam do kilku sklepów, bo poszukuje sobie nowych spodni dresowych takich do latania po domu jak już wrócę z małym do domu i będzie chłodniej. Oczywiście napatrzyłam się na te wszystkie ubrania i normalnie mam już ochotę pójść na zakupy dla siebie i móc sobie kupić coś nie ciążowego,ale po prostu ponętnego:-). Wstąpiłam też do Rossmana i tam już byłam zdecydowana kupić kosmetyki dla małego,ale szczerze zgłupiałam gdyż patrząc na opakowania kosmetyków Nivea baby te takie niebieskie pisało że od 1 miesiąca życia. Hmm? czyli jak to w końcu jest z tym, można od początku stosować? Bo jeszcze widziałam Nivea Baby ale taką serię białą chyba dla skóry wrażliwszej... W końcu zgłupiałam i nic nie wybrałam:szok:.
Wróciłam do domu, wstawiłam pranie, ogarnęłam z wierzchu pokój i teraz wybieram się na godzinną drzemkę, aby zregenerować siły i potem zabrać się za dalsze sprzątanie itp.

ta biała seria własnie jest od pierwszych dni zycia polecał mi ją i lekarz i położna:):):)

Ale wy duuuuużo piszecie :D
A ja jakoś dziś nie mam siły na pisanie .. obiadek zrobiłam - pojedliśmy, siostra była na kawie a teraz sobie siedzę i chcę się zabrać za kończenie roboty bo zaczęłam sobie szyć przybornik na łóżeczko ale muszę skoczyć do sklepu po tasiemki i tak mi się nie chce !! :)

Co do kosmetyków to ja kupiłam oliwkę i płyn do kąpieli Hipp od 1 dnia życia. A szczegółowiej jest o kosmetykach na wątku "zakupowo-wyprawkowym" i "Kosmetyki dla malenstwa".

Jeśli chodzi o wymaz kahaaa to ja dostałam "sprzęt" do domu i sama będę robić. Tylko do laboratorium muszę zanieść i już.

ja juz po badaniu.... dziecko uparte jak mamusia albo gorzej:eek: siedzi sobie dupeczka do wyjscia i ma w nosie ze mi sie to nie podoba.... za kare w moje urodziny 3 wrzesnia mam usg dodatkowe czy sie obrocila czy nie, jesli nie to podbno beda chcieli oni ja jakos obrocic.... :szok: a jak panna zdecyduje zostac tak jak jest to cesarka.... lobuzica nieziemska i juz... poza tym serducho idealnie, moje cisnienie 120/80 wiec ok, no i 1 kilo do przodu. jak utyje 0.5 to bedzie waga sprzed ciazy wiec w ramach rekompensaty pojechalam w drodze powrotnej do sklepu, kupilam sobie jabluszka, gruszki,brzoskwinie, dwa litry lodow czekoladowe i waniliowe z sorbetem z lesnych owocow, 2 paczki paluszkow, orzeszki w chipsie o smaku bekonu, delicje wisniowe i wafelki waniliowe.... juz czuje jak moj to zobaczy co powie.... moze uda mi sie tego wszystkiego naraz nie zjesc??? wczoraj umieral ze smiechu bo wcinalam slone chrupki i popijalam slodkim sokiem... stwierdzil ze powinnam jeszcze przegryzc ogorka kiszonego zalanego goraca czekolada....
poza tym musze zaraz wypedzic lenia z tyleczka i zabrac sie za prasowanie zanim mnie przysypie.... a jak mi sie nie chce...... szczegolnie ze glupia poszwa na koldre to 220x240 cm wrrrrrr!!!!

dziewczyny powiedzcie mi co wiecie o tym obracaniu dzieci w brzuchu?? jak to wyglada?? LOLISZA heeelllpppp!!! ja mam pietra ze jak oni beda chcieli mala obrocic to zrobia jej krzywde a wtedy pozabijam wszystkich w poblizu, nie daj Bog zeby spadl malej wlos z glowy przy takim czyms...

Co do kosmetyków to ja kupiłam oliwkę i płyn do kąpieli Hipp od 1 dnia życia. A szczegółowiej jest o kosmetykach na wątku "zakupowo-wyprawkowym" i "Kosmetyki dla malenstwa".

Jeśli chodzi o wymaz kahaaa to ja dostałam "sprzęt" do domu i sama będę robić. Tylko do laboratorium muszę zanieść i już.

ooo to tak idzie samemu ?? Oj zacofana jestem .. :(

A dzis gadali w TV katowice o porodach i łagodzeniu bólu oraz znieczulaniu ale powiedzcie co to da że się gada o tym - trzeba by coś zrobić wreszcie .. podobno większość szpitali która pobierała opłaty za Zewnątrzoponowe to teraz całkowicie z niego zrezygnowała i go poprostu nie daje i już jak się zaczęli doczepiać .. bez sensu - jeśli którąś laskę stać to niech sobie płaci nie?
Mnie nie stać więc nie myślę nawet o takim znieczuleniu aczkolwiek gdybym miała na to fundusze to kto wie ......

reklama
Sposoby na uparte dziecko
Niektórzy lekarze lub położne zalecają wykonywanie w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży specjalnych ćwiczeń. Choć nie ma dostatecznych dowodów, że taki trening pomaga, warto spróbować.
Dwa razy dziennie układaj się w taki sposób, żebyś miała miednicę wyżej niż żołądek. Jeśli kładziesz się na plecach (na łóżku na podłodze), podłóż pod pośladki kilka poduszek. Możesz też klęknąć na podłodze i, podpierając się na zgiętych ramionach, jak najwyżej unieść pośladki. Powinnaś pozostać w takiej pozycji przez kilka minut.

Jest też inna możliwość – obrót zewnętrzny. Wykonuje go lekarz pod kontrolą aparatu USG. Jest to jednak dość trudny zabieg i może go wykonać tylko doświadczony położnik. Zwykle trzeba zostać przez 2-3 dni w szpitalu.

Obrócić dziecko z pomocą lekarza
Jeśli przed 37. tygodniem dziecko nie obróci się główką w dół, lekarz w szpitalu może spróbować to zmienić. Przez powłoki brzuszne chwyci malucha i postara się go przemieścić, jednocześnie obserwując dziecko na USG. Zabieg ten niesie ze sobą ryzyko wzniecenia porodu. Jest możliwy w 37– 38. tygodniu a jego skuteczność to ok. 50%. Czasem niestety dziecko wraca po nim do poprzedniej pozycji.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry