reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

A ja zupełnie z innej beczki...
Czy Wasze pociechy próbują robić już coś w kierunku siadania?? bo mój Adaś kiedy ćwiczymy czasem głowke i unoszę go z pozycji leżącej na plecach za rączki to rwie się do przodu jak nie wiem, jak go odkładam to próbuje się sam dźwignąć. Podobnie jest jak "siedzi" u mnie na kolanach, zamiast ładnie być oparty o mnie to łapie mnie za palce i wyrywa się do przodu jakby na podłodze było coś mega ciekawego. Jak noszę go czy przpdem do mnie czy tyłem, też sztywny i bardziej siedzi niz opiera sie o mnie.
Nie wiem czy mam się martwić czy cieszyć. Nie chcę mu zepsuć plecków, chyba jeszcze za malutki na takie rzeczy :|, zwłaszcza, że jak na brzuszku leży to główka nadal ciężka :|.
Nie wiem sama...

moja to samo...bardzo mi sie rwie do siadania i trzymania główki w pionie...nawet jak ją noszę tyłem do siebie, to nigdy głowy nie opiera tylko trzyma pionowo...a jak jej poprawiam, to płacze...musiałabym jej chyba przykleić głowę do mojego ramienia, żeby ją opierała:baffled: pozycja leżąca wogóle jest beee, bo widać tylko sufit...
ale też uważam, że to powinno iść własnym tempem i boje się, że u nas za wcześnie, ale czasami już nie daje rady, bo tak mała koza ze mną walczy :sorry2:

Jak weźmiesz jedną ściankę zabrudzonej pieluchy złączysz z drugą zabrudzoną (czyt. zakupaną) i będziesz chciała "odkleić" je od siebie to się "ciągnie":baffled::-p

dokładnie tak...

reklama
co do siadania to ja tez jestem zdanie ze nie wolno sadzać na siłe ani z zadnymi poduszkami czy innymi cudami tak samo nie prowadzać za raczki nie stawiac itp . Szymek z racji basenu szybko robił niektóre rzeczy ale bardzo późno sam siedział
jak miał 4 miechy pełzał leżąc na brzuchu potrafił tak pokonać np pokój , 5 miechów podnosił tyłek jak do raczkowania w 6 ruszył i już go było pełno usiadł dopiero pod koniec 8 ( podobno bardzo dobrze jak dziecko raczkuje bo lepiej dla kręgosłupa a dopiero potem siada i staje ) zaraz po siadaniu stawał przy meblach poszedl sam jak miał roczek stał przy meblu puścił się i poszedł bez zadnego wywalania itp . od tej pory już tylko łaził

Byliśmy na szczepieniu. Bartuś dał się ukłuć i w zasadzie nie zapłakał :-) Teraz mamy go obserwować i wychładzać, więc go wykąpałam, bo to najlepsza metoda w ten piekielny upał. Waży 6220 więc przez tydzień 240, czyli ładnie w normie- bardzo jestem zadowolona, że nie muszę już go wybudzać i dokarmiać :-D je swoim rytmem i jest OK.

Pytałam o witaminę D- jeśli smarujemy dziecię wysokim filtrem to do 2 lat.
Woda- jak dziecko chce pić, można podać wodę, albo częściej przystawiać do piersi.

no my po szczepieniu. Marek nawet nie zakwilił. Mamy przyzwolenie na basen i na beskidy :-)
Dał tylko skierowanie na badanie krwi bo mówiłam mu że Marek ma cały czas temperature 37,2-37,7 i tak od urodzenia ale wcześniej to mierzyłam raczej sporadycznie a teraz to codziennie i o róznych porach ... mówił że albo taka już jego uroda albo nadczynność tarczycy. Wprawdzie na tarczycę dzieci sa badane już w szpitalu ale ponowić badania nie zaszkodzi.
Janek znowu jak był mały to miał ledwie 36 ... i wyrósł z tego więc myślę że Marek też wyrośnie

moj ma ciagle 37.1 ale to norma ponoć??
moj tez by chcial siedziec powoli nie chce juz być tyłem noszony do swiata wygina sie jak diabli..tkai ciekawski :)
ja tez planuję iść na basen i jedziemy nad morze 21 wiec pomoczymy nozki w morzu :)
druga szczepionka na rota do 16 tyggggg???

Właśnie basen:
Ostatnio kusi mnie żeby iść z Adasiem, ale nie mam bladego pojęcia co i jak.
Co można z maluchem na basenie robić? Jak gleboko zanurzyc i czy może nurkować, czy czteromiesieczny bobas jeszcze w ogole pamieta jak sie pływa??

Marciaa owszem 37,1 to jeszcze jest norma ale mój ma ciągle w okolicach 37,5...
sospettosa może na początek zorientuj się czy u ciebie w mieście są prowadzone zajęcia dla takich bobasów na basenie. A dziecko ponoć do roku pamieta jak sie pływa... ale trzeba to ćwiczyć :-) Ja byłam z Jankiem jak miał prawie 2 lata i był problem z nurkowaniem ale za to nauczyłam się róznych ćwiczeń.
Polecam iść na jedną serię takich zajęć...

Agnieszka- no faktycznie sprawdź tę temperaturę. Z tym, że nie wiem jak mierzysz- jak w pupci to ona zawsze będzie o około 0,5 stopnia wyższa i to jest normalne.

reklama
Do góry