reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Poluś - gratuluję pierwszego ząbka!!

A my wczoraj na szczepieniu byłyśmy 6w1 + rota
Mała zniosła je super, praktycznie wcale nie płąkała, a jak piła rota to się uśmiechała i gadać chciała oczywiście, bo teraz zagaduje wszystkich i jak tylko kompana do rozmowy znajdzie to potrafi gadać nawet 1h:)

Zmartwiło mnie jednak to, że Lena mimo kąpieli w Oilatum ma bardzo suchą skórę, szczególnie partiami ma takie wysuszone placki i jest podejrzenie atopowego zapalenia skóry;-( Muszę na 2tyg. odrzucić jajka, mleko słodkie i wszystkie jego przetwory, mogę tylko jogurty naturalne jeść. Mam nadzieję, że dieta pomoże.
Trzymajcie proszę kciuki za naszą Lenkę!!
no to trzymamy kciukasy

reklama
Dziewczyny mam pytanie czy wasze dzieciaczki w dzień zaczynają już mieć stałe pory spania.
Helenka od niedzieli ma tak że jak sie rano obudzi to z godzinkę ma czas czuwania czyli bawi się gada ale potem robi się śpiaca wiec ją kładę i ona wtedy zasypia na jakieś 3 godzinki:szok: po obudzeniu znowu zabawa i spacerek podczas którego też śpi.Jak wracamy do domku to znowu godzina czuwania i spanko znowu jakieś 3 godzinki.

Dziewczyny mam pytanie czy wasze dzieciaczki w dzień zaczynają już mieć stałe pory spania.
Helenka od niedzieli ma tak że jak sie rano obudzi to z godzinkę ma czas czuwania czyli bawi się gada ale potem robi się śpiaca wiec ją kładę i ona wtedy zasypia na jakieś 3 godzinki:szok: po obudzeniu znowu zabawa i spacerek podczas którego też śpi.Jak wracamy do domku to znowu godzina czuwania i spanko znowu jakieś 3 godzinki.

Niby tak, ale to zależy od okoliczności. Średnio Adaś ma 1,5 h aktywności, a potem kima. Pierwszy sen w dzień od 8:00do 10:00, potem o 11:30 do ok 13, następnie 14:30 spanko do 17, mała drzemka na spacerku od 18:00 do 19:00 i spanko nocne przed 21

Bartek też zaczyna spać w stałych godzinach: rano amu, zabawa i 30 minut snu, potem amu zabawa i 2-3 h snu, i amu zabawa i maksymalnie 1 h snu.

A Marek w dzień to śpi po 30 minut max. 1 godzinę a tak to jest aktywny. Czasami i 3 godziny aktywności mu sie zdarzają czyli karmienie aktywny do następnego karmienia i dopiero potem kima...czasami 30 minut a czasami gdzonę...W nocy karmię 2 razy ale po karmieniu momentalnie zasypia...no chbya że jest godzina ok 6 to mu sie na gadanie zbiera do następnego karmienia :eek:

elvie 3mamy kciuki za Lenką!!

Dziewczyny, moja koleżanka ma tyd starszego synka od mojego Q a jej mały już powoli siada :szok: kurcze szok normalnie. jak mu podaje palce to je chwyta i się podciąga... poza tym, ona już za dwa tyg wprowadza do jego diety mięso... a od ponad miesiaca je marchewkę i inne warzywa oraz jabłko i banana... kurcze czuje się taka zacofana :eek:

Brawo dla pierwszego kwietniowego ząbka:-)

Co do rytmu dnia to u nas najbardziej uregulowany jest poranek i wieczór:
rano po godzinie zabawy drzemka
wieczorem przed kąpielą koniecznie pół godziny drzemki
w ciągu dnia to różnie, drzemki ma króciutkie 40-50 minut

kici jaka zacofana??!! Ja postanowiłam dopiero w 5 msc coś wprowadzać i mi z tym dobrze :-)
Dwa pytanka mam:
1. Adasiowi bardzo pocą się stópki i dłonie, czy to oznacza krzywicę? - diagnoza mojej teściowej :eek: to samo zasugerowała, gdy mały nogi przeplatał. Jednak troche mnie to martwi
2. Kiedy jest zaspany (przed snem lub tuż po pobudce) energicznie kręci głową prawo-lewo. Nie wiem czy ma taki specyficzny tik czy doszukiwac się (tfu tfu) jakiegoś schorzenia

kici jaka zacofana??!! Ja postanowiłam dopiero w 5 msc coś wprowadzać i mi z tym dobrze :-)
Dwa pytanka mam:
1. Adasiowi bardzo pocą się stópki i dłonie, czy to oznacza krzywicę? - diagnoza mojej teściowej :eek: to samo zasugerowała, gdy mały nogi przeplatał. Jednak troche mnie to martwi
2. Kiedy jest zaspany (przed snem lub tuż po pobudce) energicznie kręci głową prawo-lewo. Nie wiem czy ma taki specyficzny tik czy doszukiwac się (tfu tfu) jakiegoś schorzenia

Co do pierwszego to nie wiem, wiec sie nie wypowiem. Co do krecenia sie to Natalka tez tak ma. Oprocz krecenia glowa wierzga dodatkowo nogami. Po kilku takich wierzgnieciach zasypia. Przy pobudce to sie raczej nie zdarza. Wtedy jest przeciaganie sie przez dobre kilkanascie minut :-)

reklama
Dwa pytanka mam:

Boryskowi tez poca sie dłonie i stópki, ale ja jakos nie dopatrywal sie problemu:eek:. Bardziej martwi mnie główka, bo poci mu sie strasznie przy wcinaniu cycusia, normalnie kropelki potu ma na głowce. wasze maluchy tez tak maja??

Do góry