reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Przebrnęłam w końcu przez zaledłości:-)

Zielona, jest cos co dyskwalifikuje Polke z nominacji do dziecka idealnego hehe ;-)
Paskuda nie daje sobie przy nosku nic zrobic. Znow mamy katar , i znow sa takie same cyrki. Jak tylko widzi fride czy gruszke zaczyna wydzierac sie, krzyczec, piszczec, jak zaczynam czyscic nosek to ona zaczyna plakac, krztusic sie, dlawic i slina i katarkiem, a to wszystko najczesciej konczy sie pawiem.
Katik, Sebek tez nie dał sobie do niedawna niczego przy nosku zrobić aż małż mój wpadł na pomysł nauczenia Mlodego jak ma czyścic nos sam i mimo mojego początkowego sceptycyzmu muszę przyznać że Sebi całkiem nieźle sobie radzi. jak damy mu chusteczke i powiemy żeby wyczyscił nos, to on przykłada chustke do noska i dmucha. oczywiście trzeba po nim poprawiać, ale przynajmniej każde zbliżenie się do nosa nie kończy się już rykiem na pół trójmiasta;-):laugh2:

co do paznokci, to ja obcinam prawie zawsze na śpiocha. normalnie też się da, ale nigdy 20 na raz (nawet 10 na raz się nie da) bo Mlody chce koniecznie zobaczyć czym mama to obcina i samemu spróbować, a to mogłoby się chyba źle skończyć:-p

Kremowanie siebie i innych to jest to co tygrysku kochają najbardziej:-D

a właśnie, w kwestii kremu - czym smarujecie buziaki dzieciaczków? i jakie plany w tym względzie macie na zimę?

reklama
Polka ma skore problemowa i jedziemy na Oilatum, badz E45 lub takim jeszcze jednym na recepte. Generalnie wszystkie to emolienty.

dzieki za kremy, sproboje tego nivea. Sebi na Oilatum ma najwyrazniej uczulenie, bo cala buzie mial po nim czerwona (probowalam 3 razy go smarowac i za kazdym razem to samo) wiec krem oddalam siostrze.

to ja sie tylko pochwale, ze Sebi po kontroli u lekarza, juz prawie zdrowy - nie zaraza wiec moze isc do zlobka, ale dzis jeszcze nie poszedl. pewnie we wtorek go poslemy.

dla mam, ktore zamierzaja kupic preparaty witaminowe (bo nam takowy zalecila lekarka przez ok miesiac po antybiotyku) - bylam wczoraj a 2 aptekach i w obu w sumie powiedzieli mi to samo, ze dla takich malych dzieci to wlasciwie nie ma preparatow typowo "multiwitamina". jest cenion multi i juvit multi. oba maja identyczny sklad, a ten drugi jest o 1/3 tanszy.

Katik ile dni Pola miala ostatnio wysypke po trzydniówce?
moj Tymek jest wysypany od piatku
podobno to trzydniowka (tak powiedzial lekarz w piatek) mlody wczesniej goraczkowal ale byl tez katar i kaszel
teraz jeszcze pokaszluje
pierwsza trzydniowke mial w wieku 2,5 miesiecy, nie wiem czy pamietacie jak wklejalam wtedy zdjecia jego wysypki na brzuszku
teraz ma podobnie
z tym ze to 3 dzien a wysypka nie blednie
wszedzie jst
na tulowiu, kończynach i na buzce
drobniutka i nie swedzi

Doczytalam cos o tej trzydniowce i jest to dla mnie o tyle zastanawiajace, że ja rzeczywiscie mialam teraz opryszczke
moze faktycznie zarazilam malego tym wirusem i spowodowal on u niego trzydniowke

Wysypka (rumień nagły)
Początkowo pojawia się na tułowiu (brzuch, klatka piersiowa, plecy). Następnie może rozprzestrzeniać się na kończyny oraz szyję i twarz (rzadko). Utrzymuje się od kilku godzin do kilku dni (zwykle 1-2 dni). Nie swędzi.
Drobne różowe lub bladoróżowe plamki, sporadycznie grudki. Wokół wykwitów mogą występować białe obwódki.
Objawy towarzyszące: zmęczenie, brak apetytu, złe samopoczucie dziecka, gardło lekko zaczerwienione (z charakterystycznymi dla trzydniówki grudkami Nagayamy), umiarkowanie powiększone węzły chłonne (szyjne i potyliczne)
Tutaj znajdziesz zdjęcia wysypki w przebiegu trzydniówki.
Przyczyny

Wirusy opryszczki typu 6 i 7 (HHV6, HHV7).
Źródło zakażenia: człowiek.
Drogi zakażenia: kontakt bezpośredni (zazwyczaj ślina członka rodziny np. na kubku z piciem).
Okres inkubacji: tydzień, dwa.

Kwiatek, niewazne skad to wzial, u Kuby wysypka wedrowala i byla jakies 4 dni, zas Bartek mial trzydniowke dni 3 i wysypka nie 'wedrowala', ale wczesniej pojawila sie na brzuszku niz gdzie indziej.

reklama
Do góry