Nadia - w wielu ksiazkach o ciazy pisze ze w pierwszej ciazy czuje sie ruchy ok 20 tyg (wiec zawsze jest to +/- dwa tygodnie) wiec nie martw sie. Jezeli widzialas na USG ze Dzidzius sie rusza to musisz byc spokojna, Dzieciatko jest jeszcze malutkie i nie czuc wszystkich jego ruchow. Moj lekarz powiedzial mi ze to jak szybko czujemy ruchy dziecka zalezy tez od naszej budowy, dziewczyny ktore sa z nastury szczuple (nie maja prawie w ogole tk.tluszczowej pod skora) beda czus szybciej Maluszka a inne pozniej (poniewaz nawet jak Maluszek kopnie to troszeczke to sie wycisza wlasnie przez tk podskorna).A czasami jest tak ze nasze ruchy Dziecka myslimy z ruchami jelit albo bulgotaniem w zaladku a nie wiemy ze to akurat Dzidzius sie bawi. Czasami jest tez tak ze kiedy Maluszek spi mama jest aktywna a kiedy mama idzie spac Maluszek wtedy wstaje i rozrabia a tego nie czujemy (ja zauwazylam u mnie przez ostatnie dwie noce, nie moglam spac bo bola mnie plecy) i jak sie obudzilam w nocy to w brzuszku Dzieciatko bawilo sie na calego a moglo byc tak wczesniej tylko wtedy po prostu spalam. Dlatego nie martw sie bo to tez zle wplywa na Dziecko - sprobuj zrelaksowac sie, zjedz sobie cos slodkiego, wypij szklanke mleka i poloz sie na plecach, wez relaksujaca ksiazke i nie zwazaj na to co dzieje sie w brzuszku a zobaczysz ze po paru probach nagle poczujesz i odroznisz ruchy swojego Dzidziusia