reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pogaduchy długoletnich i nowych starczek ♥️

Spadek jest znaczący serio ;)
Nawet do przedszkoli teraz bez problemu idzie się dostać - a mieszkam w dużym mieście i często bywał problem o miejsce.
W skutek tego chociażby zaczęli przyjmować 2,5 latki - bo mają miejsca, jest mniej 3 latków.
Z resztą ilość zamykanych bloków porodowych w mniejszych miejscowościach też pokazuje ten spadek urodzeń 😁
Ja teraz mojego zapisalam do przedszkola i zgłaszałam, że od wrzesnia 2026, a ci myśleli, że od wrzesnia 2025 i byłoby miejsce 😱
Rok temu o tej porze mieliśny problemy i też była opcja żłobka to też do prywatnego było miejsce z dnia na dzień.

Mi to jakoś trochę zapala w głowie lampkę, że jakim cudem jest miejsce ot tak 🤔

W publicznym jednym też u nas są cały czas miejsca, ale tam jest standard taki sprzed 30 lat.

reklama
Ja teraz mojego zapisalam do przedszkola i zgłaszałam, że od wrzesnia 2026, a ci myśleli, że od wrzesnia 2025 i byłoby miejsce 😱
Rok temu o tej porze mieliśny problemy i też była opcja żłobka to też do prywatnego było miejsce z dnia na dzień.

Mi to jakoś trochę zapala w głowie lampkę, że jakim cudem jest miejsce ot tak 🤔

W publicznym jednym też u nas są cały czas miejsca, ale tam jest standard taki sprzed 30 lat.
No to u nas akurat ten publiczny był super więc jestem w szoku że te miejsca się tak zwoliły.
Jak w tym roku chodziliśmy na drzwi otwarte do przedszkoli to miałam wrażenie, że za chwilę czerwony dywan nam rozłożą 😂 widać było że bardzo chcą zachęcić i ściągnąć do siebie dzieci.

Nie pytam o 7 lat temu, tylko o teraz, bo podobno dzieci jest dużo mniej teraz
To było odnośnie Twojego zdziwienia. Podobno jest dużo mniej dzieci, ale nadal są regiony, gdzie zapotrzebowanie jest dużo większe niż dostępna ilość miejsc. W moich okolicach jest nadal bardzo ciężko o żłobek, bo jest tylko jeden miejski i dwa prywatne. Najlepszym sposobem jest po prostu obdzwonienie placówek i uzyskanie informacji z pierwszej ręki.

No ale takie 3-latki nie chciały, żebyś się z nimi bawiła? Mój nie powiem, bo się sam pobawi, ale to tak max 15 minut ciągiem a i tak często jest "mamo a napraw mi to, mamo a przynieś mi tamto". I co pół godziny głodny, 10 razy dziennie siku, po którym trzeba go pilnować, żeby umył ręce i podciągnął majtki, a to bywa często wyzwaniem. I tego typu rzeczy 🤣 Za to uwielbiam z nim być poza domem, bo bez problemu zrobimy razem zakupy, pójdziemy do biblioteki czy coś, wtedy jest kompletny lajcik
Nie, zalety wielodzietności 😄

To było odnośnie Twojego zdziwienia. Podobno jest dużo mniej dzieci, ale nadal są regiony, gdzie zapotrzebowanie jest dużo większe niż dostępna ilość miejsc. W moich okolicach jest nadal bardzo ciężko o żłobek, bo jest tylko jeden miejski i dwa prywatne. Najlepszym sposobem jest po prostu obdzwonienie placówek i uzyskanie informacji z pierwszej ręki.
Gdzie masz zdziwienie? Dopytałam w formie żartu, bez przesady by na miesiąc przed porodem dzwonić po placówkach i pytać o termin na za 1,5 roku

reklama
Do góry