W
wyjatkowaonaa
Gość
dzunka mój tez tak ma, i jeszcze jak sie skupia przy tym to troszke jezyka wytyka

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Taaa my to wogóle dnia nie mamy usystematyzowanegoO 18 nakarmiłam go o 19 zasnął. Oczywiście budził się już o 20 przez sen chyba domagał się jedzonka ale ja byłam taka padnięta i mówię "spac" i tak przetrzymałam go do po 22 parę minut. Dziś dzień brudaska, bo kąpiel przespaliśmy. Ale chyba zacznę robic tak, żeby o 18 było karmienie o 20 kapiel pewnie będzie już padał ze zmeczenia i potem papu-czyli w jednym wstaniu jeśc i na kładzenie jeśc - moze to cos nam da.
Kingula bo np. jak Twoja córeńka wstanie o tej 17.30 to musi byc nakarmiona. A o 19.30 macie kąpiel i po kapieli znowu karmienie? Napisz mi w wolnym czasie cały rozkład Waszego dnia, może coś ściągnę i podmienię na swój, może się udaMi z mysleniem i planowaniem jakoś ciężko idzie.
Z tym kładzeniem na brzuszku muszę się bardziej przypilnowac bo jak wstanie to nie kładę, jak nakarmię to też nie no bo najedzony a potem ciut sie bawi i spac. Aktywnośc myślę, że już od karmienia się zaczyna, a pozniej to różnie bo przecież nasze dzieci jeszcze małe, nawet noszenie na rączkach i przytulanie to ich aktywnośc.
Dobranoc dziewczynki.
Moze ja ci pomoge?
U nas w dzien karmimy co 2-2,5 h (tylko cyc). Mala budzi sie srednio ok. 11-11.30, karmimy, bawimy sie 2h, karmimy i ok. 13-14 idziemy na spacerek. Kapiemy dopiero ok. 20-21 w zaleznosci jak wyjdzie karmienie, po kapieli karmimy i zabawiamy bo mal nie chce spac, potem zaczyna drzemac na rekach od ok. 12, o 1-2 ostatnie karmienie i mala spi do 11budzi sie raz w nocy ok. 7-8 do jedzenia i dalej spi. Przesypia nocki ale dlatego ze w dzien nie spi.
Aha, i rano po 11 jak wstanie i przed kapiela lezymy bez pieluszki po ok. 30-45 min (od kiedy odparzyla nam sie pupa)
Moje dziecko SAMO lapie grzechotki itp
Wczoraj ją u tesciowej przylapalam (przerwa w ryku), jak zlapala tego lewka swojego za lusterko, ogladala, puszczala, znow lapala, ale myslalam ze chyba niezbyt swiadomie.
A dzis lapie wszystko co popadnieprzed chwilka mialam reke w gorze, zawsze jej macham palcami, a ona ciach moja dlon i dalej ja ogladac, lizac i sie bawic
pod karuzela ciagnela miski
w szoku jestem :-)
Moje dzieci to potrafia mnie zaskoczyc, Julia po tylko jednej lekcji jazdy na lyzwach sama smiga przez godzine, a Joasia nagle zaczyna sie bawic i chwytac. Suuupeeerr :-)
Zdolne dziewczyny masz Dziunka! Moja madelen tez juz ladnie chwyta i wszystko laduje w buzi. Dzisiaj mnie zaskoczyla smiechem na glos, tak to tylko ladnie sie do mnie usmiechala a dzisiaj to na caly glas sie smiala :-)
Ulenka nasz plan dnia wysglada nastepujaco:
6:00 ,7:00 pobudka
8:45 cucus
9:00 - 12.00 drzemka przed poludniowa
12:30 cycus
13:00 - 14:15 (zabawa, spacerek lub tp.)
14:15 cycus
14:30 - 17:30 drzemka popoludniowa
18:30 cycus
19:30 kapiel
20:30 cycus i do spania)
Cisza nocna trwa do 6:00, 7:00 rano
W nocy mala sie budzi na cyca kolo 3:00 i 5:00 nad ranem.
Ulenka od drzemki popoludniowej, staram sie ja wymeczyc, tak zeby w nocy ladnie spala. Bawimy sie z nia na maxa, maz gra jej na pianinie, tanczymy, spiewamy, lezymy na brzuszku itp.
Na pewno ci sie uda ustalic jakis rytm dnia, wtedy bedzie latwiej dla ciebie cos z organizowac czy zaplanowac.![]()
Powodzenia!
Dzieki za pokazanie Waszego planu dniaSuper, że tak ładnie Ci śpi no ale późno się kładziecie 1 czy 2. Ja jestem taki śpioch, że szok już o 20 padam z małym. Potem też wszystko na śpiocha robimy, aż do rana. Chodzi mi głownie o kapiel, ale chyba postaram się zrobic tak, zeby maly obudzil sie o 18 zjadl o 20 zanim zasnie kapiel i jeszcze jedno jedzonko i spac. Czyli za jednym obudzeniem raz jesc i potem przed zasnięciem jesc. U mnie mały dośc ładnie śpi. Wogóle chyba muszę przestac obgadywac go na forum bo to taki grzeczny dzidzius ;-)
Tak Ulenka, staram sie ja czyms zajac, zeby nie myslala pierwszej kolejnosci o jedzeniu. Nie jest to latwe, ale dajemy rade bez placzuKingula dzięki. Napisz mi jeszcze proszę bo jak się o 7 obudzi to nie dajesz jeśc? Dopiero o 8.45????? Tak samo jak się obudzi o 12 po 3h spania dajesz cycy dopiero o 12.30??? A o 17.30 jak się obudzi to cyc dopiero za godzinę? Łoj nie mój je zaraz po wstaniu.
Mogę zapytać co to za książka? Chyba nie "Język niemowląt"?..., ale z tej ksiazki ktora przeczytalam pisza zeby nie dawac jesc jak tylko dziecko oczy otworzy.
Mogę zapytać co to za książka? Chyba nie "Język niemowląt"?