reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
Taaa my to wogóle dnia nie mamy usystematyzowanego :zawstydzona/y: O 18 nakarmiłam go o 19 zasnął. Oczywiście budził się już o 20 przez sen chyba domagał się jedzonka ale ja byłam taka padnięta i mówię "spac" i tak przetrzymałam go do po 22 parę minut. Dziś dzień brudaska, bo kąpiel przespaliśmy. Ale chyba zacznę robic tak, żeby o 18 było karmienie o 20 kapiel pewnie będzie już padał ze zmeczenia i potem papu-czyli w jednym wstaniu jeśc i na kładzenie jeśc - moze to cos nam da.
Kingula bo np. jak Twoja córeńka wstanie o tej 17.30 to musi byc nakarmiona. A o 19.30 macie kąpiel i po kapieli znowu karmienie? Napisz mi w wolnym czasie cały rozkład Waszego dnia, może coś ściągnę i podmienię na swój, może się uda :tak: Mi z mysleniem i planowaniem jakoś ciężko idzie.
Z tym kładzeniem na brzuszku muszę się bardziej przypilnowac bo jak wstanie to nie kładę, jak nakarmię to też nie no bo najedzony a potem ciut sie bawi i spac. Aktywnośc myślę, że już od karmienia się zaczyna, a pozniej to różnie bo przecież nasze dzieci jeszcze małe, nawet noszenie na rączkach i przytulanie to ich aktywnośc.

Dobranoc dziewczynki.

Moze ja ci pomoge?:)
U nas w dzien karmimy co 2-2,5 h (tylko cyc). Mala budzi sie srednio ok. 11-11.30, karmimy, bawimy sie 2h, karmimy i ok. 13-14 idziemy na spacerek. Kapiemy dopiero ok. 20-21 w zaleznosci jak wyjdzie karmienie, po kapieli karmimy i zabawiamy bo mal nie chce spac, potem zaczyna drzemac na rekach od ok. 12, o 1-2 ostatnie karmienie i mala spi do 11:) budzi sie raz w nocy ok. 7-8 do jedzenia i dalej spi. Przesypia nocki ale dlatego ze w dzien nie spi.
Aha, i rano po 11 jak wstanie i przed kapiela lezymy bez pieluszki po ok. 30-45 min (od kiedy odparzyla nam sie pupa:))

Moze ja ci pomoge?:)
U nas w dzien karmimy co 2-2,5 h (tylko cyc). Mala budzi sie srednio ok. 11-11.30, karmimy, bawimy sie 2h, karmimy i ok. 13-14 idziemy na spacerek. Kapiemy dopiero ok. 20-21 w zaleznosci jak wyjdzie karmienie, po kapieli karmimy i zabawiamy bo mal nie chce spac, potem zaczyna drzemac na rekach od ok. 12, o 1-2 ostatnie karmienie i mala spi do 11:) budzi sie raz w nocy ok. 7-8 do jedzenia i dalej spi. Przesypia nocki ale dlatego ze w dzien nie spi.
Aha, i rano po 11 jak wstanie i przed kapiela lezymy bez pieluszki po ok. 30-45 min (od kiedy odparzyla nam sie pupa:))

Dzieki za pokazanie Waszego planu dnia :tak: Super, że tak ładnie Ci śpi no ale późno się kładziecie 1 czy 2. Ja jestem taki śpioch, że szok już o 20 padam z małym. Potem też wszystko na śpiocha robimy, aż do rana. Chodzi mi głownie o kapiel, ale chyba postaram się zrobic tak, zeby maly obudzil sie o 18 zjadl o 20 zanim zasnie kapiel i jeszcze jedno jedzonko i spac. Czyli za jednym obudzeniem raz jesc i potem przed zasnięciem jesc. U mnie mały dośc ładnie śpi. Wogóle chyba muszę przestac obgadywac go na forum bo to taki grzeczny dzidzius ;-)

U nas dzien wyglada mniej wiecej tak:
Nie mamy stalych godz karmienia ale okreslony plan. Co pare dni godz karmienia sie pokrywaja. Mala je co 3-4h w zaleznosci ile zje. W nocy tez jest roznie-raz wytrzyma 5h a innym razem 8h :szok:Wiec tak: butla,odbijanie, zmiana pieluszki, aktywnosc od 1h-1,5h i zasypianie. Budzi sie - troche pogadamy i znowu butla ...itd. Na spacer staram sie wychodzic w czasie drzemki-bo inaczej plan szlak trafia :-D. Kapiemy sie przed karmieniem-nigdy po! Mniej wiecej ok 19.00-20.00 . Mala zasypia max do godz 22.00 czasami spi juz po 20.00

Zawsze mozesz go oszuka herbata/woda zeby wytrzymal do kapieli

Moje dziecko SAMO lapie grzechotki itp :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Wczoraj ją u tesciowej przylapalam (przerwa w ryku :baffled:), jak zlapala tego lewka swojego za lusterko, ogladala, puszczala, znow lapala, ale myslalam ze chyba niezbyt swiadomie.
A dzis lapie wszystko co popadnie :-D przed chwilka mialam reke w gorze, zawsze jej macham palcami, a ona ciach moja dlon i dalej ja ogladac, lizac i sie bawic :-D pod karuzela ciagnela miski :-D w szoku jestem :-)

Moje dzieci to potrafia mnie zaskoczyc, Julia po tylko jednej lekcji jazdy na lyzwach sama smiga przez godzine, a Joasia nagle zaczyna sie bawic i chwytac. Suuupeeerr :-)

Zdolne dziewczyny masz Dziunka! Moja madelen tez juz ladnie chwyta i wszystko laduje w buzi. Dzisiaj mnie zaskoczyla smiechem na glos :-D, tak to tylko ladnie sie do mnie usmiechala a dzisiaj to na caly glas sie smiala :-)

Ulenka nasz plan dnia wysglada nastepujaco:

6:00 ,7:00 pobudka
8:45 cucus
9:00 - 12.00 drzemka przed poludniowa
12:30 cycus
13:00 - 14:15 (zabawa, spacerek lub tp.)
14:15 cycus
14:30 - 17:30 drzemka popoludniowa
18:30 cycus
19:30 kapiel
20:30 cycus i do spania :o)
Cisza nocna trwa do 6:00, 7:00 rano
W nocy mala sie budzi na cyca kolo 3:00 i 5:00 nad ranem.

Ulenka od drzemki popoludniowej, staram sie ja wymeczyc, tak zeby w nocy ladnie spala. Bawimy sie z nia na maxa, maz gra jej na pianinie, tanczymy, spiewamy, lezymy na brzuszku itp.
Na pewno ci sie uda ustalic jakis rytm dnia, wtedy bedzie latwiej dla ciebie cos z organizowac czy zaplanowac. :tak:
Powodzenia!

Ostatnia edycja:
Zdolne dziewczyny masz Dziunka! Moja madelen tez juz ladnie chwyta i wszystko laduje w buzi. Dzisiaj mnie zaskoczyla smiechem na glos :-D, tak to tylko ladnie sie do mnie usmiechala a dzisiaj to na caly glas sie smiala :-)

Ulenka nasz plan dnia wysglada nastepujaco:

6:00 ,7:00 pobudka
8:45 cucus
9:00 - 12.00 drzemka przed poludniowa
12:30 cycus
13:00 - 14:15 (zabawa, spacerek lub tp.)
14:15 cycus
14:30 - 17:30 drzemka popoludniowa
18:30 cycus
19:30 kapiel
20:30 cycus i do spania :o)
Cisza nocna trwa do 6:00, 7:00 rano
W nocy mala sie budzi na cyca kolo 3:00 i 5:00 nad ranem.

Ulenka od drzemki popoludniowej, staram sie ja wymeczyc, tak zeby w nocy ladnie spala. Bawimy sie z nia na maxa, maz gra jej na pianinie, tanczymy, spiewamy, lezymy na brzuszku itp.
Na pewno ci sie uda ustalic jakis rytm dnia, wtedy bedzie latwiej dla ciebie cos z organizowac czy zaplanowac. :tak:
Powodzenia!

Kingula dzięki. Napisz mi jeszcze proszę bo jak się o 7 obudzi to nie dajesz jeśc? Dopiero o 8.45????? Tak samo jak się obudzi o 12 po 3h spania dajesz cycy dopiero o 12.30??? A o 17.30 jak się obudzi to cyc dopiero za godzinę? Łoj nie mój je zaraz po wstaniu.

Dzieki za pokazanie Waszego planu dnia :tak: Super, że tak ładnie Ci śpi no ale późno się kładziecie 1 czy 2. Ja jestem taki śpioch, że szok już o 20 padam z małym. Potem też wszystko na śpiocha robimy, aż do rana. Chodzi mi głownie o kapiel, ale chyba postaram się zrobic tak, zeby maly obudzil sie o 18 zjadl o 20 zanim zasnie kapiel i jeszcze jedno jedzonko i spac. Czyli za jednym obudzeniem raz jesc i potem przed zasnięciem jesc. U mnie mały dośc ładnie śpi. Wogóle chyba muszę przestac obgadywac go na forum bo to taki grzeczny dzidzius ;-)

Hehe, ja z kolei jestem nocnym markiem i wole pozno isc spac, natomiast nie zwleklabym sie z lozka o 7 rano:) mnie to wiec odpowiada. Marysia juz w brzuszku czuwala od 1 do 3 w nocy, a pierwsze poltorej m-ca to chodzila spac o 3-4 w nocy i nijak nie moglismy jej przestawic, teraz wiec sukces ze o 2 spi:)

Kingula dzięki. Napisz mi jeszcze proszę bo jak się o 7 obudzi to nie dajesz jeśc? Dopiero o 8.45????? Tak samo jak się obudzi o 12 po 3h spania dajesz cycy dopiero o 12.30??? A o 17.30 jak się obudzi to cyc dopiero za godzinę? Łoj nie mój je zaraz po wstaniu.
Tak Ulenka, staram sie ja czyms zajac, zeby nie myslala pierwszej kolejnosci o jedzeniu. Nie jest to latwe, ale dajemy rade bez placzu :o). Przedtem tez dawalam zaraz po przebudzeniu, ale z tej ksiazki ktora przeczytalam pisza zeby nie dawac jesc jak tylko dziecko oczy otworzy.

reklama
Mogę zapytać co to za książka? Chyba nie "Język niemowląt"?

Ja też nie kojarzę, żeby tam coś takiego pisali ale ja czytałam ją po łebkach. Moj po 3 h spania budzi się i daje znac usteczkami, że jeśc. Najważniejsze, że Wam się układa. Moja mama mówiła mi, że mni do jedzenia końmi nie można było ściągnąc. Oliwier jest bardziej skory do jedzenia i nie wybrażam sobie, żeby po nocnym śnie, otworzył oczy i czekał na jedzenie np.2h
Ja mam super, że mieszkam z rodzicami. Teraz się tak z mamą ustawiłam, że rano np. 7 godzinie karmię małego i zmykam do innego pokoju spac. Ona się z nim bawi i usypia ponownie a ja przesypiam się ze 2 godzinki i akurat jak on śpi ja wstaję, biorę prysznic i jak synek wstanie jestem wyspana w miarę, wykąpana, ubrana, najedzona itd -wypoczeta!

Do góry