reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Problem ze snem i wybudzaniem się syna

mollyyy

Fanka BB :)
Hej Dziewczyny pomóżcie bo już powoli tracę siły. Mój syn ma 10 miesięcy, od początku bardzo ładnie spał koło piątego miesiąca przesypia ładnie noce nawet do 6:00 czy 7:00. Sen popsuł nam się kiedy wyszły mu zęby. Myślę że ma teraz pobudki nawykowe po prostu się do nich przyzwyczaił albo moje mleko już mu nie wystarcza. Obecnie syn zasypia przy piersi koło 19:00 20:00, budzi się na pierwsze mleko 22:00 - 23.00, kolejne mleko koło 2:00 3:00, później 4:00 5:00 i zasypia przy piersi i dosypia gdzieś tak do 6:00 czasem zdarzy się do 7:00. Jak widzicie pobudki ma jak mały kilkumiesięczny niemowlak a za chwilę żłobek. Nie da się go ululać bez podania mleka więc daję mu mleko w nocy w sensie pierś. Jeśli chodzi o rozszerzanie diety to jest super. Rano je śniadanie najczęściej kaszkę z owocami lub jajecznice lub jakiś chlebek z pastą, placuszki, warzywa, później obiad, dodatkowo ma podwieczorek lub drugie śniadanie zależy o której obiad i na kolację zaczęłam podawać mu ostatnio kaszki bo myślałam, że może dzięki temu będzie lepiej spał ale nie ma zmiany żadnej. Rozważam żeby na noc podawać mu mleko modyfikowane, może po prostu moja pierś już mu nie wystarcza. Nie wiem poradźcie czy to jest dobre rozwiązanie. Jeśli chodzi o picie z butelki to podawałam mu już kiedyś odciągnięte mleko i nie było problemu więc myślę że z mlekiem modyfikowanym też nie będzie problemu. Potrafi zasnąć sam lekko wspomagany na przykład klepaniem, w nocy gdy go odkładam po piersi najczęściej nie śpi i po chwili po prostu sam zasypia. Wieczorem najczęściej zasypia przy piersi, w dzień to samo lub w wózku na spacerze. Drzemki w dzień najczęściej ma dwie po jednej godzinie. Jeśli czasem się udało żeby miał drzemkę na spacerze na przykład dwie godziny nie było zmiany w snie nocnym nadal się budził często.

reklama
Podawanie mm w takim wieku to troche uwstecznianie. Je sporo w dzien, a w nocy nadrabia mleko. Mleko z piersi dla niego to nie tylko pokarm, ale tez ukojenie, bliskosc mamy itp.
Nie chce straszyc, ale jak dojdzie zlobek to moze czesciej chcec wisiec na piersi.

Podawanie mm w takim wieku to troche uwstecznianie. Je sporo w dzien, a w nocy nadrabia mleko. Mleko z piersi dla niego to nie tylko pokarm, ale tez ukojenie, bliskosc mamy itp.
Nie chce straszyc, ale jak dojdzie zlobek to moze czesciej chcec wisiec na piersi.
Odbiegając troche od tenatu bo jeszcze nie chce odstawiac. Czyli nawet jak będę chciała go na roczek odstawiać od piersi to nie podawać mm? Kojarze że właśnie znajome z dziećmi tak robiły przy odstawianiu, że podawały mm zamiast piersi na noc, rano i przed drzemką.

Ale to jest kilkumiesięczny niemowlak 🤷‍♀️ po prostu za dużo od niego wymagasz. Dzieci mają prawo budzić się w nocy. Nawet 4latki sie budzą. Przejdzie mu samo z czasem.

Odbiegając troche od tenatu bo jeszcze nie chce odstawiac. Czyli nawet jak będę chciała go na roczek odstawiać od piersi to nie podawać mm? Kojarze że właśnie znajome z dziećmi tak robiły przy odstawianiu, że podawały mm zamiast piersi na noc, rano i przed drzemką.
Jak po roczku to nie musisz nic podawać. Nie powinno się już wprowadzac butli.

Mój synek też się często budził, ale zasypiał niekoniecznie przy piersi. Trzeba go było bujać. Myślę, że dla Twojego dziecka też niekoniecznie to mleko jest ważne, ale bliskość mamy, spokój. Mój synek ma już 5 lat, a nadal prawie co noc przychodzi do nas spać. Mimo, że ma pokój z siostrą. Nawet jak jesteśmy na wyjeździe i śpimy w jednym pokoju, to obudzony w nocy idzie do naszego łóżka. On chce bliskości i przytulenia, z nami w łóżku czuje się bezpieczniej. Kiedyś mi to przeszkadzało, a teraz - jak patrzę, jak szybko rośnie - to cieszę się tymi chwilami bliskości.
A co do odstawienia, to ja swojego też na rok odstawiłam od piersi. Nie chciał mleka, więc jadł tylko produkty mleczne, np codziennie na śniadanie była owsianka z owocami.
Córkę odstawiłam na 15 miesięcy, to ona dużo mleka z kubka później piła.

Generalnie odstawienie na 12 miesięcy to lekko slaba opcja bo żłobek (ogromny stres), bardzo duży skok rozwojowy i lęk separacyjny.

Co do pobudek - dzieci są różne. Mój syn ma 17 miesięcy i potrafi się w nocy budzić co godzinę. Tak bywa.
Uprzedzam - pracuję. I jeszcze minimum 2 razy w nocy muszę wstać do chorego przewlekłe dziecka

Mój już-ponad-2latek przesypia średnio w tygodniu 3 noce w calosci, w pozostałe budzi się raz, a czasami zdarza się i 3x 🤷‍♀️

Cieszę się że napisałam i widzę że to normalne bo już miałam dość tych pytań babć i prababć oj nadal się budził w nocy? Taki duży i nadal się nudzi, moje to przesypiały noce bardzo szybko i tym podobne teksty. Czyli muszę to przeżyć i tyle. A jak myślicie z odstawieniem od piersi? Roczek mamy w czerwcu a żłobek zaczyna od sierpnia. Odstawić w czerwcu czy lepiej jeszcze karmić kiedy zacznie żłobek? Mi karmienie nie przeszkadza ale już czuje presję otoczenia, że jeszcze karmie. Wiem, powinnam mieć to gdzieś ale też sama nie wiem czy powinnam po roku jeszcze karmić

reklama
Cieszę się że napisałam i widzę że to normalne bo już miałam dość tych pytań babć i prababć oj nadal się budził w nocy? Taki duży i nadal się nudzi, moje to przesypiały noce bardzo szybko i tym podobne teksty. Czyli muszę to przeżyć i tyle. A jak myślicie z odstawieniem od piersi? Roczek mamy w czerwcu a żłobek zaczyna od sierpnia. Odstawić w czerwcu czy lepiej jeszcze karmić kiedy zacznie żłobek? Mi karmienie nie przeszkadza ale już czuje presję otoczenia, że jeszcze karmie. Wiem, powinnam mieć to gdzieś ale też sama nie wiem czy powinnam po roku jeszcze karmić
Pora wywalić z głowy presję otoczenia. WHO zaleca karmienie do ukończenia 2rż, mozesz tak uzasadnić ;)
Karm tyle ile sama chcesz.

Do góry