reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Naleśniki na ostro ( dziś zachwyciłam nimi męża cytuje "zaje **** są ):tak:

Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanki maki
1 szklanka mleka
jajko
sól
woda
2 łyżki oleju
oregano, zioła prowansalskie, bazylia ,suszona pietruszka

Farsz
pieczarki
cebula
papryka świeża
cukinia lub bakłażan
kukurydza konserwowa
ser
ketchup lub ostry sos pomidorowy
może też być jakaś kiełbaska i w ogóle co kto lubi i na co ma ochotę:tak:

Do pojemnika wsypujemy mąkę, jajko, 2 łyżki oleju i mleko .......razem miksujemy na jednolita masę.
Dosypujemy zioła w ilości jakiej chcemy i sól. Ponownie miksujemy.
Dolewamy wody by ciasto nie było zbyt gęste i mieszamy łyżka.
smażymy jak tradycyjne naleśniki.

Wszystkie składniki na farsz poza serem kroimy drobno lub trzemy na tarce.Wrzucamy na patelnie i smażymy do miękkości . Ja podlewałam tez wodą by szybciej zmiękły. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką , pieprzem i solą.
Na usmażony naleśnik nakładamy do połowy farsz oraz starty ser. Przykrywamy druga polową , polewamy ketchupem lub sosem i podajemy.
Pyszniutkie.

reklama
No to teraz wyzwanie:
W niedziele po obiedzie (i pewnie do kolacji) mam gości - rodzinkę ze Słowacji (mama, tata i mały Peter Junior lat 3).
Będą już po obiedzie więc przynajmniej to mam z głowy. Chcę upiec ciasto z orzchami (przepis wraz ze zdjeciem znalazłamw necie i wydaje sie ok).
No, ale bedzie trzeba zrobić coś na kolacje (najlepiej na ciepło) Oczywiście do tego sałatka (u mnie podstawa) - tu cos wymysle, napewno mam w lodówce sałate lodową - co do reszty to zrobie przegląd.

Ale co na tą ciepłą kolacje? Zyby było szybko (najlepiej przygotowane wczesniej) i nie za drogo? No i najlepiej zeby jeszcze zjadł mały?

dzięki za podpowiedzi :-p
Zrobiłam faszerowane ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym.
Smakowało :-)

:-) nie ma za co :-D:-D:-D:-D
Napisałabym, gdybym miała jakiś pomysł, ale nic mi wtdy do głowy nie przyszło, ale widzę, że dałaś radę ;-)

I odrazu jaki odzew przeprosinowy hehe:-D:-)
Ja mam dwie lewe rece do gotowania ( tylko podstawy dlatego nic nie dopisuje:sorry2:)
ale robilam ostatnio kurczaka z ziemniakami i kurczaka w zupie cebulowej z waszych przepisow i mniami jedno i drugie:tak::tak:a jutro probujemy te nalesniki na ostro:cool2:

Bede dalej testowac:-p

reklama
A ja robiłam wczoraj te placuszki z serka homo, co Monia przepis na innym wątku napisała i smakowały mi bardzo, ale niestety głównej zainteresowanej nie:-p:-D. Sama zjadłam:-D.

Do góry