• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
hmm młodamamusia- nie chcę byc złym prorokiem ale chyba za krótko popracowałaś aby mieć macierzyńskie...

hmm urlop sam w sobie tak, ale chyba z płaceniem będzie trochę inaczej

Ostatnia edycja:
Każdej kobiecie niezależnie od rodzaju etatu i umowy o pracę należy się urlop macierzyński, i to w takiej samej proporcji co pół czy cały etat, nie ma to żadnego znaczenia, jeżeli jest zatrudniona na okres próbny i w tym okresie zaszłą w ciążę, to niestety, macierzyński się nie należy, lub w przypadku zastępstwa, którego koniec przypada w pierwszych miesiącach ciąży.

Dla ścisłości dodam, że chodzi tu o trzy pierwsze miesiące ciąży, więc jeśli kobieta zachodzi w ciążę, a jest na okresie próbnym, to nich zwleka z wiadomością o ciąży do czwartego miesiąca, wówczas jest już pod ochroną i pracodawca musi podpisać z nią umowę do wyznaczonego przez lekarza dnia porodu, a później przejmuje ją ZUS, no chyba , ze zakład pracy podpisze umowę na czas dłuższy, ale to rzadkie przypadki :)

Ostatnia edycja:
mi się już wszystko z tym macierzyńskim zaczyna plątać:-), a Pok może wiesz jak to jest z tacierzyńskim?- bo wiem że tatus ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z tyt. urodzenia dziecka ale czy może od razu wziąść tacierzyński czy musi wcześniej jakiś wniosek pracodawcy przedstawić?

reklama
Paulina - wniosek się skłąda minimum 7 dni przed planowanym urlopem tacierzyńskim, i trwa on od tego roku nie tydzień, a dwa tygodnie. Podanie o urlop może mąż złożyć od momentu urodzenia się dziecka, do ukończenia przez nie pierwszego roku życia . Należy złożyć jeszcze skrócony akt urodzenia dziecka. Pracodawca nie może odmówić takiego urlopu i jest on pełnopłatny .

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry