reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Szafirek, z męzem się znamy ponad 6 lat i nigdy się nie zabezpieczaliśmy. Od trzech lat żyjemy z decyzją o dziecku, przez pierwsze dwa lata ja biegałam do Corfamedu i nie było nigdy złych wyników. Rok temu M pierwszy raz sie przebadał, wyniki były kiepskie, ale badał się zaraz po chorobie. 4 miesiące temu znowu sie przebadał i też były kiepskie. Teraz w marcu poszedl do invimedu po raz 3, zrobił pełne badanie i po raz 3 wyszły kiepsko :(
Ja teraz po raz kolejny mam monitorowany cykl, pęcherzyki ładnie rosną, upuściłam krew i tez wyniczki super wyszły. W grudniu wyszedł zły wynik ureaplasmy, braliśmy antybiotyk z osłonami, w zeszlym tygodniu gin przebadała mnie jeszcze raz w tym kierunku i czekam na wynik. po niedzieli juz powinien być. Może juz w piatek będzie przy mojej kolejnej wizycie na pomiarze pecherzyka :)
Gin powiedziała, że narazie to wszystko i czekamy na owulkę, dostaniemy skierowanie do invimedu z jej zaleceniami i zobaczymy co dalej.
Na bocianie czytałam, że inseminacja to max 20% powodzenia i szczerze mówiąc wolałabym od razu in vitro żeby nie przedłuzac tego wszystkiego.
powtórzę jeszcze raz - psychiczny odpoczynek tez był (ok. 8 miesięcy) no i teraz chcemy zaufac lekarzom. W naszej okolicy polecają invimed. Na bocianie przeczytałam, że NFZ sponsoruje inseminację w niektórych punktach, ale nie znalazłam nic na Dolnym Śląsku :(
Nie wiem co możemy jeszcze zrobić. Witaminki m będzie łykał od poniedziałku. Tak, wiem że żołnierzyki tworzą się co 72 dni i napewno powtórzymy badanie M za ok 3 miesiące. Na szczęście on bez przymusu chodzi sie badac i taka samo bardzo mu zależy na dzidzi jak mi :)
Tempki nie mierzę, ale chyba zacznę. Narazie testy tylko uzywam. teraz testuje sie razem z monitoringiem owulacji i zobaczymy czy test pokaże ten sam dzień co USG :)

reklama
Balbinka,monitoring cuklu mialas rozumiem nie tylko do momentu wytworzenia pecherzyka,ale rowniez z usg potwierdzajacym,ze pecherzyk peka...bo roznie to ginami bywa,jesli owu jest,pecherzyki pekaja,to moze byc jeszcze kilka powodow blokujacych zaplodnienie...hormony masz ok,rozumiem?a badalas prolaktyne po mtc?bo czasami prolaktyna po obciazeniu jest zbyt duza.A mialas hsg?badanie wrogosci sluzu?ile trwa u ciebie okres od owu do miesiacki,czyli faza lutealna?i czy badalas progesteron 7 dnia po owu?

a jak kiepskie sa wyniki M?ilosc,budowa,ruchliwosc?co jest nie tak?moj m tez ma bardzo kiepskie wyniki i jakos zaszlam w ciaze,fakt nie na dlugo,ale jednak...

Szafirek - no ja mam 24 i 2 letnią córkę a staram się o drugie :-p Ale pocieszę cię - są na staraczkach - nie na tym wątku i 35 latki które starają się o pierwsze dziecko :tak: Wiem świnia jestem :-D

balbinka - a nie wiesz ze cuda się zdarzają i może się wam udać za pierwszym razem? Mi mój lekarz nie chciał uwierzyć że za pierwszym cyklem CLO nam się udało, koleżanka męża z pracy też zaszła w pierwszym cyklu CLO i obie miałyśmy takie same info od lekarzy - no powinno się udać tak w 3-8 cyklu. Trzymam kciuki żeby się naturalnie udało :-D

Spadam się kłaść bo mnie głowa rozbolała i coś mi się na wymioty zbiera. Mam nadzieję ze niczym się nie przytrułam :dry:

Szafirek - no ja mam 24 i 2 letnią córkę a staram się o drugie :-p
no tak jak myslalam...stara dupa ze mnie :/

kochana to ty bardzo wczesnie rozpoczelas staranka,skoro "zdazylas" jeszcze 6 razy poronic!!

SZAFIREK a czemu ty masz popaść w kompleksy?;-) Wstaw fotki to ocenimy:-p Podejrzewam że następna kokietka z ciebie:tak::tak:
nie no,moze nie strasze ludzi,akceptuje siebie jaka jestem,choc daleko mi do pieknosci,chodzilo mi o to,ze mam wrazenie,ze jestem tu najstarsza lub jedna z najstarszych,a wciaz niedzieciata...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
wyniki M

Wygląd - nieprawidłowy
Czas upłynnienia (min): 15 Norma <60
Objętość (ml): 3,0 Norma >2,0
Lepkość (+, ++, +++): + Norma +
pH: 7,6 Norma >7,2

RUCHLIWOŚĆ PLEMNIKÓW

Ogólny % ruchliwych: 30 Norma >50

Ruchliwość Postępowa (%)
a) Szybka linearna: 0 Norma >25
b) Wolna linearna i nielinearna: 15
c) Brak ruchliwości postępowej: 15
d)Brak ruchu w ogóle: 70 Norma <50

Żywotność plemników (%)
Żywych: 44 Norma >75

Aglutynacja (-,+,++,+++): - Norma -

Liczba plemników (ml)
2.000.000 Norma >20.000.000

Ogólna liczba plemników w ejakulacie
6.000.000 Norma>40.000.000

Uwagi: OLIGOASTHENOZOOSPERMIA

MORFOLOGIA PLEMNIKÓW

Główki:
Prawidłowe: 6%
Duże: 0%
Małe: 26%
Stożkowate: 10%
Gruszkowate: 28%
Okrągłe: 2%
Amorficzne: 22%
Rozdwojone: 6%

Wstawki:
Nieprawidłowe: 22%
Kropli cytopl.: 6%

Witki:
Nieprawidłowe: 14%

Spermatogenezy: 18% Norma poniżej 10%

Inne komórki:
Leukocyty: 0x10(6) -do 6 potęgi ;) Norma poniżej 1x10(6)/ml
Erytrocyty: 0 w.p.w.
Norma poniżej 5 w polu widzenia
Nabłonkowe: 0-2 w.p.w.

Ogólny odsetek prawidłowych plemników: 4% Norma: powyżej 30%

Uwagi: TERATOZOOSPERMIA

TEST HIPOOSMOTYCZNY PLEMNIKÓW (HOS - TEST)

Prawidłowe: 42% Norma: powyżej 60% plemników napęczniałych (prawidłowych)

Uwagi: PONIŻEJ NORMY

Tak, usg do samego momentu kiedy pecherzyk pęka :)
Hormony ok
Badanie wrogosci śluzu nie miałam i w piatek mam zamiar o to zapytać, bo dzisiaj zupełnie wyleciało mi z głowy :-/
Progesteron był badany
a faza lutealna... Szczerze mówiąc od tego cyklu będę liczyc dni, bo nie wiem :/ musze zerknać w notatki, bo jak wczesniej miałam monitorowany cykl to wszystko zapisywałam.

Jestesmy pozytywnie nastawieni. ja wiem, ze w końcu zobaczę 2 krechy na tescie i razem z M będziemy świetować zafasolkowanie :) Tylko wydaje mi się, że 3 lata to juz długo i czas najwyższy zaufac lekarzom :(

Szafirek, ja we wrzesniu 29 :szok: i tez dzieci nie mam :blink: i co? pewnie ja najstarsza niedzieciata :blink:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
30% ruchliwych plemnikow to przyzwoity wynik,moze nie super,ale przyzwoty,najgorsze jest to,ze w ruchu A jest 0%,bo to utrudnia sprawe :baffled: liczba tez ponizej normy,hmmm

pewnie wiesz,ze zywotnosc,liczbe i ruchliwosc da sie poprawic ,natomiast na budowe nic sie nie da zrobic.moj m tez ma zla budowe,duzo czytalam na ten temat.podobno zla budowa morfologiczna wcale nie swiadczy o uszkodzeniu materialu genetycznego.znam osobe z tego forum,ktorej m mial tez bardzo zla morfologie i zrobili badanie chromatyny i wyszlo,ze tylko 2% nici dna jest uszkodzonych.Wiec mysle,ze tym nie musimy sie przejmowac.natomiast co do reszty wynikow,to rzeczywiscie nie sa optymistyczne.Ale wazne jest nieprzegrzewanie jader,nie noszenie kom.w spodniach,laptop tez nie na kolanach,duzo witamin,basen podobno moze zdzialac cuda,ruch i zdrowe odzywianie.
tobie tylko pozostaje wrogosc sluzu i hsg,ale hsg i tak bedziesz miala zalecane zarowno przy inseminacji,jak i in vitro.

aaa...jeszcze jedno przyszlo mi do glowy!niech androlog zbada czy m nie ma zapalenia powrozka nasiennego,bo to czesto znacznie obniza parametry nasienia,a na to mozna zaradzic!a czy m mial posiew?bo bakterie tez moga byc "winne".

najgorsze jest niestety to czekanie na 2 kreseczki,wiec w zupelnosci was rozumiem...myslalam,ze to pierwsze wyniki m i ginka od razu was na in vitro wysylala...
zycze ci bys nie doczekala do in vitro,znam tez takie pary,ktore juz mialy umowiony zabieg i musialy odwolywac!!Zycze ci wlasnie takiej niespodzianki :tak:

Witam się chwilowo wieczorkiem:)
Witam także nowe staraczki:)
Pozdrawiam was kochane i wybaczcie że nie piszę ale odpoczywam na urlopie i mało w tym czasie siedzę przy laptopie.Pewnie jak wrócę do UK to częściej będę do was zaglądała:)
Dobranoc kochane i spokojnej nocy życzę:)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry