• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
jestem i ja :)
rureczka a gdzie ty bylas jak cie nie bylo ?
mamitka musisz mi znowu nakopac bo jakis dol sie wkrada, ze niby sie nie udalo i jakies schizy takie :(

PALEMKA- tok o tą sprawę ze szkołą chodzi....

RURKA- cześć babko-a co Ty o tym sądzisz???na co panie przedszkolanki zwracają uwagę jak mówią mamie ,ze dziecko sie "nadaję" do szkoły??????

JUST- przyjemnego spacerku :)

GUMISIA- schizy WON!! mamy czas do testowania,wiec proszę mieć nadzieję i pozytywnie myśleć :))

Palemka cześć :)

gumisia musiałam sobie odpocząć od bb ;)

mamitka, zapewne uważają, że dziecko osiągnęło dojrzałość szkolną, tzn. że jest dojrzałe fizycznie, emocjonalnie i społecznie, a jeszcze prościej mówiąc zdobyło wszystkie wiadomości, które wymagane są od sześciolatka, aby mógł iść do szkoły, jest samodzielne, łatwo nawiązuje odpowiednie kontakty z rówieśnikami i dorosłymi :)

RURKA- a orientujesz sie jakie są zmiany w materiale 1-szej klasy od wrzesnia???wiem,ze np.wcześniej byl zakres liczenia i - i + do 100 a teraz ma być zakres do 20 -tak???

myśle i myśle bo do tej pory byłam za zerówką a dziś myśle,ze chyba Ją w marcu zapiszę jednak do 1-szej klasy..

mamita temat poslania dziecka wczesniej do skzoly to temat morze, i moim zdaniem mogli od razu wprowadzic ustawe a nie dawac rodzicom wybor bo tylko sie biedni denerwuja, duzo zalezy od dziecka duzo od nauczyciela, bo narazie jeszcze widac duza dowolnosc w rozumieniu nowej podstawy programowej, i jedna czesto robi sie wiecej niz powinno zeby nie zaczac sie cofac, moj brat w zeszlym roku tak wybieral i poslal do zerowki(w szkole), nie do pierwszej klasy i sie ciesza, mala ma jeszcze zabawe a jednoczesnie zapoznaje sie z dziecmi z ktorymi automatycznie pojdzie do 1 klasy, i tym sie glownie sugerowali ze pierwsza klasa przechodzila z zerowki i oni przenoszac ja z przedszkola wsadziliby ja do juz zintegrowanej grupy i mogloby byc jej ciezko, ja tez uwazam ze to dobra decyzja, rureczka a ty co myslisz?

Mamitka przejrzyj sobie to: http://www.wszpwn.com.pl/pub/files/angielski/NPP_Szkola_podstawowa_OK.pdf
To jest z tamtego roku, ale teraz dużo się nie zmieni.

gumisia mam podobne zdanie, rodzice, którzy chcą posłać pięciolatka do szkoły muszą być pewni, że dziecko sobie poradzi, muszą to skonsultować z nauczycielem. W tamtym roku kilka moich 5latków poszło do szkoły i doskonale sobie radzą, ale były to dzieci bardzo zdolne, które sobie radziły ze wszystkim, liczyły, czytały, pisały.
Niby od dziecka nie wymaga się tych umiejętności, ale dobrzy by było, gdyby je posiadało, dlatego w tym roku (mino, że nie wolno) pracuję indywidualnie z dziećmi w tym wieku, i uczę je czytać, pisać i liczyć, żeby było im łatwiej :)

Ostatnia edycja:
GUMISIA- no dokladnie-temat rzeka....
tyle ,ze u nas w przedszkolu są 3 grupy 5-latków i od wrzesnia z tych 3 grup bedzie zebrana klasa 1-sza-więc dla Zuzy to są "znane " dzieci...tym sie nie martwię..poza tym moja Zunia to tak zwane cygańskie dziecko:))do każdego pójdzie,zagada,przedstawi sie i z łatwością poznaje nowe osoby(no to ma wybitnie po mnie ;-) )
poza tym liczy do 100 dodaje i odejmuje do 15
pisze literki i wyrazy

kurcze mać ..nie wiem no.....

Hej kochane! Mój Maciuś już padł hurra! Bo dziś coś marudny był - a ja razem z nim :tak::tak::tak:

A z tym posyłaniem dziecka to szkoły wcześniej - ja już nie będę miała wyboru dlatego cieszę się, że Maciuś akurat ze stycznia jest. Ale generalnie mam nadzieję, że pierwsza klasa będzie bardzo przypominała zerówkę. Jeszcze parę lat mam do tego, ale Ty Mama rzeczywiście musisz już wybierać. A z jakiego miesiąca jest Zuza?

Całuski dla wszystkich babeczek!

reklama
Krzysiu, ja bym w tym wypadku zapisała ją do pierwszej klasy, ale to moje osobiste zdanie. Najlepiej porozmawiaj z nauczycielka i spytaj, czy to dobry pomysł, jak ona potwierdzi, to nie masz się co zastanawiać :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry