• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
pszczolka - to jest jeszcze czas, zeby sie sluz rozkrecil.
a w jaki link? ja nie mam zadnego linku ;/

libby z obywatelstwem ma spokoj :)

z ustawy o obywatelstwie polskim:

Art. 6. [Rozwiniecie] 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zas
obywatelem innego panstwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednake rodzice w
oswiadczeniu złoonym zgodnie przed własciwym organem w ciagu trzech miesiecy od dnia urodzenia sie
dziecka moga wybrac dla niego obywatelstwo panstwa obcego, którego obywatelem jest jedno z
rodziców, jeeli według prawa tego panstwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
2. W braku porozumienia miedzy rodzicami kade z nich moe zwrócic sie w ciagu trzech miesiecy od
dnia urodzenia sie dziecka o rozstrzygniecie do sadu.
3. Dziecko, ktore nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeeli
po ukonczeniu szesnastu lat, a przed upływem szesciu miesiecy od dnia osiagniecia pełnoletnosci złoy
odpowiednie oswiadczenie przed własciwym organem i organ ten wyda decyzje o przyjeciu oswiadczenia.

Ostatnia edycja:
reklama
LIBBY- dziecko ma takie obywatelstwo w jakim kraju sie rodzi :)) a moze mieć 2 ze względu na pochodzenie rodziców :))

WISIEŃKA- &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
za jutrzejszą wizytę :))

POK- masz link o tabelce :)

No i git z ta nazwa, przynajmniej nie bedziemy mialy problemu z szukaniem watku na 2012 i zostaniemy tu wszystkie razem! :tak:

Pszczolka - heeej! :-) Noooooooo, mam strasznego lenia! :oo: Poprzedni i ten tydz. pracuje w dwoch miejscach i zmeczona jakas juz jestem, a po pracy zasypiam na kanapie...

Ewula - ale juz po pracy? Do 13 dzis bylas, nie? Odpocznij sobie teraz! :-) Milego popoludnia! Ja sie zwijam o 15.30 do domu! :-)

Ostatnia edycja:
POK, MAMA dziekuje :-) Przypominam, ze nadal z komorki klikam i szukanie czegokolwiek w necie trwa baaardzo dlugo....

to nie jest link tylko adres e-mail. :)

a co do obywatelstwa mama to nie jest tak. wedlug polskiego prawa nie mozna miec dwoch obywatelstw. Sa ludzie, ktorzy maja i teraz w praktyce wyglada to tak, ze jesli ktos ma obywatelstwo i polskie i belgijskie to w Polsce obowiazuje tylko polskie, nie moze sie wowczas zaslaniac obcym obywatelstwem w celu uchylenia sie od sluzby wojskowej itd.

nie zawsze jest tak, ze dostaje sie obywatelstwo tego kraju, wktorym sie urodzilo. Okresla to kazdorazowo prawo danego kraju. Rozroznia sie nabycie obytalestwa przez prawo ziemi (tam gdzie sie urodzil takie ma obywatelstwo) i przez prawo krwi (obywatelstwo rodzicow). W szwajcarii np. prawo ziemi jest bardzo ograniczone i poza urodzeniem sie tu dziecko musi tu mieszkac min. 7 lat non stop.
W kazdym kraju jest inaczej, nie ma nawet jednolitego prawa w tym zakresie w UE - kazde panstwo inaczej i kazdorazowo trzeba sie dowiadywac jak to wyglada.

Jeszcze inaczej sprawa wyglada odnosnie dzieci dyplomatow - tu w prawie 100% krajow prawo ziemi nie obowiazuje zupelnie.

Ja się na żaden inny wątek nie wybierałam;-) nawet jak mi przyjdzie rodzić w 2020:-):-)

mama tak jestem rejstratorką;-) jeszcze przez jakiś czas;-)

wisienka &&&&&&&&&&&&&&&&&& Boże jak to zleciało:szok:

co do obywatelstwa w Belgii chyba jest tak, że dziecko ma obywatelstwo rodziców.

Ostatnia edycja:
WISIEŃKA- ja juz Ci posłałam :)) będzie dobrze i czekam na telefon jak tylko wyjdziesz od gina :)))

ja zmykam po Zuze-dziś wcześniej bo tak chciała..będziemy dłużej na sankach :))

papa:)

reklama
mama : pewnie ze was znalazlam :) hehehe dobra nowa nazwa! ja tez nie mam ochoty sie nigdzie przenosic ani miec presji czasu :)

aha ! :
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO MAMA !!!! szmat czasu! tez juz bym tak chciala :)

nie moge sie dodzwonic do pediatry ale i tak na spotkanie dzis nie licze
sroda = dzien wolny od szkoly czyli taki gdzie 90% francuskich dzieciatych kobiet nie pracuje
wiec wizyty sa czesto wlasnie w ten dzien
ale moze choc na jutro rano sie zalapie!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry