• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Sliczne dzieci macie SOL, JOS, WIOLA. Tak juz bym chciala pochwalic sie swoja pociecha. Zmiana nazwy watku, dobrze, bo zastanawialam sie nad wyborem innego watku. Dziekuje SOL :-) orientuje sie ktoras jak to jest z obywatelstwem dzidziusia poczetego w PL a urodzonego w Belgii? Znajoma ma wyjezdzac z mezem na dniach, jest w 22tc. i stresuje sie bidulka. Porodem tam, tym, ze nie zna jezyka, no i obywatelstwem. Chce ja jakos uspokoic.

Libby - a ojciec dziecka jest Polakiem czy Belgiem? Dziecko nie dostaje automatycznie obywatelstwa belgijskiego jesli rodzice sa Polakami. Ale trzeba tez kuknac w belgijskie przepisy.

Wisienka - witaj!

reklama
mary - wystarczy, ze matka dziecka ma polskie obywatelstwo, to po dopelnieniu formalnosci w konsulacie dziecko tez dostanie polskie obywatelstwo - jak rozumiem o wlasnie pl obyw byla obawa :)
co do belgijskiego nie mam pojeccia jakie maja przepisy ale wystarczy zadzwonic do konsulatu belgii w polsce i od razu wyjasnia.

wiecie co mnie wkurza na tym forum.. nie na tym watku absolutnie ale na tych "merytorycznych", ze sa watki pierwze objawy i rozne inne a tam luzne rozmowy o obiadkach. Byloby bardziej praktycznie gdyby sie laski tematow watkow trzymaly ;/ bo tak to teraz szukac po wszystkich stronach... ale moze to tylko moj progesteron sie tak irytuje i za 2 m-ce nie bede juz iwdziec problemu :D

Ojciec jest belgiem. Ja juz nic nnie rozumie. Po prostu podtrzymam ja na duchu co do porodu i jezyka, zna przeciez angielski, bo na migi nie zakochaliby sie w sobie, no nie :) ? aha... Maja slub cywilny wziety w PL.
....ona martwi sie o polskie obywatelstwo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mary - wystarczy, ze matka dziecka ma polskie obywatelstwo, to po dopelnieniu formalnosci w konsulacie dziecko tez dostanie polskie obywatelstwo - jak rozumiem o wlasnie pl obyw byla obawa :)
co do belgijskiego nie mam pojeccia jakie maja przepisy ale wystarczy zadzwonic do konsulatu belgii w polsce i od razu wyjasnia.

Pok - OK, a ja sie skupilam na belgijskim! :-D Jesli rodzice sa Polakami, to z polskim obywatelstwem oczywiscie nie ma problemu. Jesli jedno z nich jest Polakiem, to wowczas jakies przepisy musza regulowac w jaki sposob zalatwia sie kwestie obywatelstwa polskiego. Zgadzam sie z Toba.

Babeczki, ja zmykam. Zaraz godz. 15, a tu sporo ludzi. Buziaki!

pok : ale zamotalo mna? czyli w moim przypadku syn ma tylko obywatelstwo polskie?????????????????????????????
ja mam do niego paspzort poslki polski akt urodzenia + francuski dowod tpozsamosci+ fr akt
polski akt urodzenia mam, choc urodzil sie w polsce
obywatelstwo francuskie ma przez prawo krwi- tate

czyli ze ma obydwa, a w poslce tylko polskie ???? help!

Ojciec jest belgiem. Ja juz nic nnie rozumie. Po prostu podtrzymam ja na duchu co do porodu i jezyka, zna przeciez angielski, bo na migi nie zakochaliby sie w sobie, no nie :) ? aha... Maja slub cywilny wziety w PL.

Libby - ale oni chca dla dziecka belgijskie czy polskie obywatelstwo? Bo i z jednym, i z drugim nie ma w takim razie wiekszego problemu, poza wypelnianiem jakichs zapewne papierow. :-) A jak zna angielski to sobie na bank poradzi!

Buziaki!!!

u la la la :)

jos - skoro dostalas dla dziecka fr dowod tozs to pewnie ma fr obywatelstwo. wasz slub nie ma tu znaczenia.
2-3 strony wczesniej dalam wyciag z ustawy o polskim obywatelstwie odnoszacy sie wlasnie do sytuacji gdy jeden rodzic ma obyw pl a drugi inne obywat. Zadzwon do odpowiedniego urzedu u siebie lub do konsulatu FR w Polsce, to Ci wyjasnią. Nie wiem jak Fr przepisy reguluja kwestie nabycia francuskiego obywatelstwa.

Libby - jesli ojciec jest belgiem - przeczytaj ten przepis, ktory zamiescilamkilka postow wczesniej. Z pl obywatelstwem nie ma problemu a jak to jest z belgijskim trzeba sie dowiedziec w belgijskim urzedzie - proponuje telefonicznie w konsulacie Belgii w Polsce.

jos - co to sa pendulaires??? - wzielam z sondy, ktorej pytanie brzmi "Faut-il interdire le stationnement en ville aux pendulaires?". wiem tylko, ze chodzi o miejsca do parkowania w miescie. w Ge sa dwa typy: biale: kazdy moze parkowac ale sa platne i w zaleznosci od dzielnicy mozna parkowac od 10min do kilku godzin. Drugi typ to niebieskie: mozesz miec albo abonament 40chf/rok na dana dzielnice i masz wtedy naklejke "macaron", ktora uprawnia do parkowania lub stoisz za darmo ale przez ograniczona ilosc czasu i takim specjalnym papierowym zegarem w samochocdzie zaznaczas, o ktorej zaparkowalas. Ja sie domyslam, ze to wlasnie o tych zegarowych chodzi ale pewna nie jestem...

Ostatnia edycja:
reklama
POK, MARY i inne, ktore chcialy pomoc... dziekuje. Jak juz wczesniej napisalam wespre ja tak jak potrafie i nic wiecej. Tlumacz kobitce w ciazy, do tego histeryczce rzeczy, o ktorych nie masz pojecia... i to w taki sposob, zeby nie przyprawialo jej to o herz klekoten.... a u niej wyatarczy rozlac mleko na dywan....
ojej juz 15ta! Zmykam do Hospicjum. papa :-) Milego popoludnia i wieczorku :-) ....lazi za mna reklama always.... i wszystko na tip top

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry