Marcepanek
Fanka BB :)
Marcepanek tak troszke herbaty i troche zagotowanego cukru . I Nic mu nie jest !
Ewcia no tak MIki jest karmiony cycem . A młody moj na butli ;-)
Marcepanek ty maasz zawsze do mnie jakies ALE.... Z tym ze nie mozna dmuchnąć dziecku w buzi tez miałaś jakieś aluzje pamiętasz? ...
Znajome w tym wieku dawały tez herbate a nawet po jednej zyzeczce soczku na spróbowanie ! I są całe i zdrowe !
I jeszcze z cukrem...młoda ja wiem swoje TY wiesz swoje...powiedz to wszystko pediatrze na pewno Cię pochwali...
A tu proszę :
Herbata
Zwykła zawiera szkodliwą kofeinę, utrudnia wchłanianie witaminy C i żelaza, hamuje przyswajanie wapnia i działa pobudzająco (dziecku więc trudno po niej zasnąć). Nie jest to więc godny polecenia napój dla niemowlęcia. Znacznie zdrowsze niż zwykła herbata są dla maluchów herbatki z suszonych owoców, np. aronii, tarniny, głogu, dzikiej róży, jagód, jarzębiny, porzeczek, malin, skórek jabłka itp. Bez obawy można je poić naparem z hibiskusa, lipy, mięty, rumianku. Niektóre mieszanki herbat ziołowych czy owocowych dosładzane są korzeniem lukrecji - to też dzieciom nie szkodzi. Gotowe granulowane herbatki owocowe i ziołowe dla niemowląt i małych dzieci, niestety, zawierają bardzo dużo cukru. Należy więc podawać je maluchom z umiarem.
A odnośnie dmuchania dziewczyno to co Ci powiedziałam między innymi ja ,mogło uratować życie Rafałkowi. Wdmuchnij sobie do płuc jakiś płyn...a potem mi mów ,że złe rady daje. Jak dziecko się dusi pokarmem nie wolno dmuchać w usta i to jest logiczne.
Jako starsza doświadczona staram się Ci podpowiadać. Ale tak jak już powiedziałam to Twoje dziecko.
PS. Niemowlaki nie mogą zwykłego cukru tylko stosuje się glukozę do słodzenia...gdyż jest lepiej przyswajana przez taki mały brzuszek.
To nie są jakieś dyrdymały...i wystarczy pomyśleć...włączyć rozsądek.