• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Hej!!

Zaczeły się już pojawiać powolutku artykuły o nowym schemacie karmienia niemowląt o którym nam mówił lekarz.. kiedyś mówiło się, że sam cyc przez 6 miesięcy, a teraz żeby już w 5-ym wprowadzać produkty, no i wczesnie zacząć wprowadzać rybkę BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
Też słyszałam o tym nowym schemacie żywienia niemowląt.

Aniaa ja też dostałam już od lekarza nowy program żywienia i..... muszę zacząć podawać Amelce kaszkę mannę lub coś co zawiera gluten. Zastanawiam się czy słoiczek z kaszką manną i jabłkami-chyba Gerbera jest wystarczający?? :eek: co Wy o tym myślicie? Ja nie gotuję sama zupek tylko cały czas podaje słoiczki więc nie bardzo mam jak wprowadzić kaszę mannę :-(
Taki słoiczek powinien wystarczyć - bo gotowanie codziennie pół łyżeczki kaszy manny i dodawanie tego do 100ml przecieru warzywnego to :sorry: mnie np. by się nie chciało ... wiem, wiem leniwiec ze mnie ghighi.

Dorotko ja dałam polizać Sebciowi parówkę - oj trząsł się do tego.

reklama
Wiolas - ooo...nie wiedziałam, że są takie słoiczki!!
Ja tak trochę nie dowierzałam lekarzowi, bo każda gazeta i książka mówiła, zeby karmić tylko piersią do końca 6-go miesiąca... ale w sumie i tak dostosowaliśmy się do tego najnowszego schematu... jak nam lekarz tłumaczył, to podobno ważne by do końca 6-go miesiąca jak najwięcej produktów wprowadzić... i różne mięso, warzywa, owoce, gdyż wtedy jest najmniejsze prawdopodobieństwo alergii, ponieważ układ trawienny jeszcze jest chroniony przes matkę... nie wiem czy tak faktycznie jest czy nie, pewnie teorie jeszcze 5 razy się zmienią, ale my akurat i tak się stosujemy do tego...i jak na razie jest OK....zdarza się, że Szymcio robi co 2 dni kpkę, ale mimo tego robi ją bez problemu (ale też sporo pije...)

Dorotka - właśnie nie wiem jak to jest z rybami.... widziałam słoiczki po 6 miesiącu, ale czy po 5-ym coś jest to nie wiem..... Lekarz nam mówił, żeby najpierw rybe morską wprowadzać... glutenu jeszcze nie daliśmy (dostałabym, ochrzan, jakbym spowiedziała lekarzowi....), ale jutro damy :) nie wiem właśnie jak to zrobić, żeby mieć pół łyzeczki...i nie wiem czy taką kaszkę można na nastepne dni przetrzymywać ...

Dziewczyny widze ze macie problem z tą kaszką manna.
Ja juz od jakiegos czasu(jak skończyła 4 miesiące) gotuje małej kaszke z mlekiem takim z kartonu i ona mi to wciaga w nocy bo w dzień daje bebilon AR. Nie ma żadnej wysypki ani innych objawów nie tolerowania tegoż mleka a o kaszce to już nie mówie. Pewnie zaraz mnie któraś ofuczy ale lekarka troszke tylko pokręciła głową i powiedziała że jak nic się nie dzieje to mam jej dawać:tak: Ja jestem zadowolona bo i kasy troszke zostaje i ona dłużej mi śpi;-)

Rzeczywiście trochę męczące to gotowanie kaszki w tak małej ilości - próbowałam wczoraj i chyba zrezygnuję z tego. Moja lekarka doradzała kupowanie słoiczków z kaszką - mam już jabłuszka z kaszką Gerbera i jest jeszcze jakaś zupka.

Za jakiś tydzień próbujemy królika.

Dziś sukces - zjadła trochę Bebilonu Pepti z kaszką ryżową. Zachwycona nie była, ale jakoś przełknęła.

Moja Amelka dostała dzisiaj Przysmak na dobranoc-HIPPa kaszkę mannę z mlekiem i czekoladą :-D kurcze myślałam że rączki nie przestaną jej się trząść ze szczęścia :-):happy:

dorotko ja nie wiem jak to z Tą rybą,bo my jeszcze daleko w polu z takimi daniami;-)a jeśli chodzi o mannę,to ja dodaję do zupki jarzynowej łyżeczkę(tak znajoma pediatra zaproponowała) a dzisiaj zjedlismy pierwszy raz zupke z indyczkiem,szamal az sie uszy trzesly:-)a i sama gotowalam,mam swoje warzywka wiec sloiczki to tylko owoce...

JUSTA no nutramigen swinstwo ale mojej niuni zasmakowal odrazu :-)
Wczoraj Oliwia dostala od dziadkow chyba z 4 razy policac CZEKOLADE jak jej smakowalo TYLKO MNIE NIE ZABIJCIE
:-)
A my dziś kupiliśmy Przysmak na dobranoc z Hippa 'kaszka manna z mlekiem i czekoladą' Pisze że jest z glutenem a my jeszcze nie jedliśmy nic glutenowego. Nie będzie problemu jak dam Bartkowi jutro tego dania spróbować? Jak myślicie?
:confused::sorry:

Ja juz dawałam tą kaszke manne ze słoiczków i było ok. dawałam tez słoiczki Owoce i Zboża a dokładnie Truskawki i jabłka z płatkami zbóż i to też zawiera gluten i tez było ok.

reklama
Czy wszystkie dodajecie kaszkę manną do supki? Jak wy ją przyrządzacie????

Ja gotuję po troszku tak pół łyżeczki suchej i dodaję do obiadku, ale nie codziennie.
Jakoś nie mogę trafić na te słoiczki.

Hej dziewczyny:-) Ja wczoraj podalam swojej Julce poraz pierwszy marcheweczke tak jej smakowalo ze myslalam ze lyzke polknie:-D:-Da tyle przy tym smiechu:-DTylko potem zrobila kupke w kolorze pomaranczowym czy to normalne??:-(

Twoja Julka to sporo młodsza od naszych dzieciaczków.

Dzięki serdeczne za odpowiedz:tak:A jak karmicie naturalnie czy przez butle mlekiem modyfik.???

Są i cyce i butle:-D
Poczytaj sobie ten wątek, jak dziewczyny wcześniej wprowadzały pokarmy.

Hej!!

Zaczeły się już pojawiać powolutku artykuły o nowym schemacie karmienia niemowląt o którym nam mówił lekarz.. kiedyś mówiło się, że sam cyc przez 6 miesięcy, a teraz żeby już w 5-ym wprowadzać produkty, no i wczesnie zacząć wprowadzać rybkę BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!

No i bądź tu mądry!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry