reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Zależy jaka Łyżeczka:)))) Dawałam mu po odrobinie dziecięcą łyżeczunią;) Myslę, że wyszło ok łyżeczki, troche mniej. Sporo zostało mu na brodzie;) Pytanie też jak gęsta była - chyba trzebaby te kuleczki liczyc;))

Mi kurczę wyjdzie, że idąc zgodnie z zaleceniami oddam do żłobka dziecko tylko cyckowe... Po 12 października mamy szczepienie małego i wtedy pogadam z pediatrą co z tym robic - co mu zacząć dawać jak on z tych krostowatych po mleku krowim... Sama nie chce nic zaczynac, bo jak on na więcej rzeczy zalergizowany to będzie wesoło:)) Ale kusi mnie czasem by ugotować mu zwykłego ziemniaka.. No ale jak dziecko ma skłonności do alergii to ichronic go przed nia może własnie karmienie wyłącznie piersia do 6 mca zycia... Nawet w tej ulotce bebilonu to przeczytałam. No i może dlatego teraz tyle alergii, bo dzieci coraz szybciej na mm przechodzą. Ja jestem w takiej sytuacji, że chciałabym rozszerzać (żłobek) i boje się (alergie) - i tym oto sposobem jestem w doopie;)) Czekam do połowy października do wizyty.

Katasza - młode rosną mniej bo tak maja rosnąć - mniej. Gdyby cały czas miały tyć 1 kg na miesiąc to byś miała 20kg dwulatka - no dajcie żyć.

Ostatnia edycja:
reklama
Martusia- gdyby mój pokarm był samą wodą to nie było by mowy o 4-5 godzinnych przerwach między karmieniami. Nocy młoda nie przesypia- zwykle mamy 2 karmienia

Flaurka- moja najwięcej 740g przybrała między szczepieniami więc na mutanta raczej nie mam szans :-D A 400 w 6 tygodni to jest mało nie ma się co oszukiwać. Na razie koniec z karmieniem na żądanie- nie czekam aż zgłodnieje tylko cyc co 3 godziny. I od środy zacznę rozszerzać dietę ale bez szaleństw- kilka łyżeczek bardziej na smak niż jako posiłek.

Ostatnia edycja:
To w ogóle pojęcie dziwne "wartościowość pokarmu". Sama widze po sobie, że raz mam wodnisty a raz gesty - zależy ile pije - jak pije dużo, to mam więcej wody i młodemu oczy z orbit wychodza przy karmieniu, bo przerwac nie może - mleko samo strzyka, musi głowe odwracać by oddech złapac porządnie i wtedy leje mu się po włosach:)) A jak mniej piję, to mleko mam takie gęstsze, mniej przezroczyste. To bardziej od dziecka zalezy, czy mu mleko wystarczy, czy chce cos innego już - mój Leszek na przykład całe zycie nie je kolacji - po 18 juz nic - a ja bym chyba zwiędła jakbym sobie nie podjadła, choćby jogurt z musli, ale musze;)

Mój tez mało przytył teraz - nie wiem ile bo nie ważyłam, ale czuję. Ale je jak jadł - dziś co godzinę, ale to takie skokowe akcje - raz na jakis czas tak ma - je co godzine po 3-4 minuty i gada do sutka:)

Flaurka pojęcie dziwne ale u nas niestety dobrze pasujące bo u mnie już nie ma gęstszego białego pokarmu tylko wodnite non stop w ilości ogromnej a co z tego jak mały przybrał przez miesiąc tylko70g...
Katasza to może Ulka po prostu dba o linię od najmłodszych lat;-) wagowo podobnie jak u nas.

Martusia- pewnie tak. Za to z rośnięciem sobie nie żałuje- 7 cm w 6 tygodni.
A z rozszerzaniem to tak jak pisałam- w środę zaczniemy od marcheweczki no ten gluten nieszczęsny.

My od zeszłego tygodnia też próbujemy kaszki. Mimo, że młoda na cycu, kupiłam tą z Nestle na mm. Stwierdziłam, że taka odrobina mm jej nie zaszkodzi, jest dobra w smaku więc pozostałą część kaszki wcina Mateusz:)
Dziś byłyśmy na szczepieniu i Ola od ostatniego szczepienia (10.08) przybrała 800g i na chwilę obecną waży 6700g. Czy to wystarczający przyrost wagi?

Zobaczcie sobie siatki centylowe, jak one w dół zakręcają - jak sie mieści w granicach centyli z poprzednich pomiarów - to wystarczająco sie spasła;)

Nie ma czegoś takiego jak mniej lub więcej treściwy pokarm.:no:
Skład pokarmu zależy od pory dnia czy nocy.Na każde karmienie jest inny skład pokarmu,bo i inne zapotrzebowanie dziecka i nie ma co kombinować ze sprawdzaniem przez ściąganie.
Gdybyś chciała sprawdzić to trzeba by odciągać przez całą dobę i dać do badania na ilość składników odżywczych zawartych w tych próbkach z całej doby.;-):-):-)
Najbardziej tłusty pokarm jest w nocy i z rana ,bo te posiłek ma wystarczyćdziecku nanieco dłuższy czas spania ,a w dzień bardziej do zaspokojenia głodu niż do pełnego najedzenia.;-)

Ja po mojej małej widzę ,że ona z tych co to samym mlekiem się po prostu nie najedzą i już.;-)
Niektóre dzieci tak mają i nie ma bata ,coś konkretnego trzeba dać do zjedzenia.
Ja zamiast dokarmiać MM ,które jest mega syte w porównaniu z pokarmem naturalnym po prostu rozszerzyłam dietę na stałe.

Moja rano cyc i jeszcze 1 karmienie tak do południa .
Po południu zjada zupkę 130 ml i cyc ,bo bez tego posiłek nie zaliczony:-D
Kolejne karmienie znów cyc i na wieczór zjada słoiczek owocków lekko zaprawiony właśnie kaszką błyskawiczną z glutenem i oczywiście cyc .Do spania cyc i o 2 w nocy też cyc.
Jak w międzyczasie po samym cycu jest głodna to ściągam trochę mleka i na tym mleku robię ok 50 ml kaszki ryżowej z jabłkiem.
Tak wygląda nasz jadłospis na tę chwilę.;-):-):-)
Banana nie podaję i prędko nie podam ,bo dużo chemii zawierają w sobie.:sorry:

reklama
No to zaczynamy zabawę w jedzonko! :-)

Dziś dostał na dobry początek jabłuszko :) Smak marchewki już zna, bo troszkę mu wcześniej dawałam, tak bardziej na spróbowanie niż jedzenie, jak słoiczki mu robiłam :) A lekarz w ogóle powiedział, żeby się nie cackać tylko zupki wieloskładnikowe dawać i dopiero jak coś nie tak to sprawdzać który składnik robi kuku :p Ale ja się troszkę pocackam, bo mam tych słoiczków jednoskładnikowych trochę z zapasu i trzeba dać :-p

Do góry