dzag82
Mama Tymka, Witka i Brunka
Jessssuuu, Ratina, Ty jej powiedz, że już po kumulacji, bo się Kruszyna zaściska tą piąstkę na amen 
. A na poważnie - nieużywanie kciuka w jej wieku to prawidłowy odruch. Pierwszy chwyty to tak zwany "małpi chwyt" - dziecko łapie przedmiot zaciskając na nim całą dłoń. Dopiero w kolejnych miesiącach zaczyna używać kciuka, potem palca wskazującego, później paluszki zaczną chwytać detale i drobinki. Jakiś czas temu znalazłam świetny artykuł, ale nie mogę go znaleźć w historii na kompie
. Może to wystarczy: ETAPY PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU CHWYTU I MANIPULACJI .

. A na poważnie - nieużywanie kciuka w jej wieku to prawidłowy odruch. Pierwszy chwyty to tak zwany "małpi chwyt" - dziecko łapie przedmiot zaciskając na nim całą dłoń. Dopiero w kolejnych miesiącach zaczyna używać kciuka, potem palca wskazującego, później paluszki zaczną chwytać detale i drobinki. Jakiś czas temu znalazłam świetny artykuł, ale nie mogę go znaleźć w historii na kompie
. Może to wystarczy: ETAPY PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU CHWYTU I MANIPULACJI .

zazwyczj kciuk ma do środka zaciśniety,ale zabawki czy palec ,,normalnie'' chwyta...Ahhh jakim to spostrzegawczym przy dziecku trzeba być, ile tych wszystkich ,,ale'' i zmartwień ,,czy to napewno tak?'' , ,,czy tak dobrze...'' , ,,czy czegoś nie przeoczyłam''....
. To naturalnie u dzieci przychodzi, samo się rozwija, a nie uczy się ich tego. Owszem, warto wiedzieć, ale nie ma co szaleć.