reklama

Rozwoj naszych maluszkow

reklama
Doris spokojnie, ona dziś u neurolożki na kontroli pierwszy raz tak zrobiła, babka powiedziała, że mocno do przodu jest i potwierdziła, że to pewnie zasługa ćwiczeń na rehabilitacji i w domu. Ale ja w domu nie ćwiczyłam z nią niewiadomo ile, raczej do lenistwa się przyznaję w tej kwestii:zawstydzona/y: Dzieci mają czas na coś takiego do końca 8-mego m-ca, więc Julia ma duuużo czasu:tak:
Waga przez 6 tyg urosła o pół kilo, więc bez rewelacji. Teraz 7400g

Mrsmoon...na tym etapie pół kg na 6 tygodni to norma. Julia ważyła wczoraj 6420 :-). I pocieszyłas mnie, że Julia ma czas jeszcze. Chciałam potrenować z Julią równowagę tak jak Ty ale nie wiedziałam czy ona ma siedzieć między moimi nogami tyłem do mnie (oparta plecami o mnie) czy przodem do mnie?

Hej,
mrsmoon mój Antek od ok.2-3 tygodni tak wstaje na kolanka i się buja, od ok. tyg. potrafi w tej pozycji podnieść jedną rękę i np. chwycić zabawkę, a od kilku dni przesuwa się wyraźnie do przodu, ale podciągając obie nóżki na raz.. :) mam nadzieję, że w końcu wpadnie na to, żeby te swoje kończyny na zmianę przesuwać i ruszy "z kopyta".. :)
O, zresztą zobaczcie same :)
http://www.youtube.com/watch?v=6Uw7VN9LbbQ

Ostatnia edycja:
wow:szok: Antek wymiata, ciekawe kiedy mój leniwiec tak będzie zasuwał- póki co przemieszcza się po całym pokoju turlając się:-D
ps. Olga a w Waszym mieszkanku tak letnio, pozytywnie, aż chciałoby mi się z Antkiem razem poczołgać na tym trawiastym dywanie:tak:

reklama
mrsmoon, moja Hanula jest na tym samym etapie :-) i też ma 6 miesięcy i tydzień. Wspina się na kolanka i dłonie i kiwa. Ma tak już od jakichś 2 tygodni :szok: na początku chwilkę a teraz potrafi tak kilka minut się bujać. Myślałam, ze to normalne na tym etapie :-) od wczoraj próbuje nóżki podkulać pod siebie, jakby chciała się przesunąć na dywanie, ale jeszcze nie zajarzyła, że rączki też musi przesunąć :-D do tego sama obraca się po zabawkę, którą sobie upatrzyła, sięga ją, nawet, jeśli musi do niej podpełznąć, potrafi bawić się dwiema zabawkami naraz :-D na razie jeszcze nie mówi żadnego słowa ani sylaby, czasami jej się coś uda połączyć, ale głównie to prychanie, mruczenie i reranie krtaniowe. Ostatnio wpadliśmy z mężem w osłupienie, jak małej podałam dwie zabawki i poprosiłam, żeby pokazała, gdzie jest krówka. Najpierw popatrzyła na obie, jakby się zastanawiała, później chwyciła krówkę i się cieszyła. Zamieniłam zabawki miejscami i poprosiłam o to samo, znowu powtórzyła. Znów pozamieniałam zabawki i poprosiłam o pokazanie owieczki i znowu pokazała prawidłowo. :szok: ona rozumie więcej niż nam się wydawało. Podobnie było z rozpoznawaniem mamy i taty, babci i dziadka, żółwika i rybki i paru innych. Reaguje na głosy bliskich, szuka zabawki, którą poruszyłam, żeby zapiszczała, normalnie szok. Obserwuje rybki w akwarium, wpatruje się w zegar i słucha cykania, ogląda książeczkę do kąpieli i pokazuje owieczki. Aha i melduję, że pojawił się drugi ząbek :tak: Tak na podstawie linka wnioskuję, że jest około 7-8 miesiąca ... :no: aż trudno uwierzyć.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry