• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

reklama
U mnie z sikaniem też nie ma tragedii, więc widzę, że wszystko jeszcze przede mną:) A maluch od dwóch dni jakiś mniej aktywny, co prawda czuję go kilka razy w ciągu dnia, ale chyba gdzieś kopie głębiej, bo jakoś słabiej go odczuwam. Swoją drogą, myślę sobie, że mógłby być dla mamy bardziej wyrozumiały i nie robić takich numerów:(

No lubią nas postraszyć te dziecia nasze. Gdzieś na suwaczku widziałam, że już pora na liczenie ruchów. Z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to wybieramy sobie 3 pory dnia, kiedy wydaje nam się, że dziecko jest najaktywniejsze i liczymy ruchy a potem wpisujemy do tabeli. Wszystko co powyżej 10 razy o danej porze to ok. Ja teraz jestem regularnie kopana od 2 godzin! Wiec teraz to wyszłoby już chyba ze 210 ruchów! I od 2 dni mam wrażenie, że czuję i nóżkowe kopniaczki i rączkowe smyranka. Macie tak? Bo mnie jednocześnie kopie w okolicy biodra i coś łaskocze przy wątrobie...

Moja mała dzisiaj się jakoś tak ułożyła że z prawej strony brzucha miałam taką gulę i nie wiedziałam czy to główka czy pupa, więc tak leżałam 2 godziny i ją prosiłam aby się przekręciła bo bałam się że jak ją tam przypadkiem czymś dotknę to ją uszkodzę.

No co ty! Nie uszkodzisz! Można pogilać. Jeszcze kilka tygodni i będziesz dokładnie wiedziała gdzie główka, pupcia i nóżki bo to będzie czuć pod palcami. Ja lubiłam sobie siedzieć przed tw i delikatnie palcami naciskać i sprawdzać czy to kolanko czy stópka i gilać aż maluch zabierał to coś. To jest najpiękniejsze w ciąży :d

reklama
WYCZYTANE W GAZECIE TWOJE DZIECKO"
W ciągu godziny powinno się odczuć 6-10 ruchów. Nie trzeba jednak zwracać na nie uwagi cały dzień, wystarczy to zrobić 2-3 razy dziennie najlepiej o tych samych porach:
-połóż się na lewym boku (to lepsze dla układu krążenia)
-aby praca jelit nie fałszowała rachunków,liczenie rozpocznij dwie godziny po posiłku
-zanotuj godzinę, w której zaczynasz obserwację
-zwracaj uwagę tylko na wyraźne ruchy (kopnięcia i obroty dziecka)
-pamiętaj że dziecko też śpi . Fazy jego bezruchu trwają 15-30 minut i występują na przemian z fazami czuwania

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry