reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
dzięki dziewczyny, mamy już 7 różnych smoczów, różne kształty i firmy i kauczk i silikon, najpierw mały miał odruch wymiotny, potem pluł nimi dalej niż widział a teraz sam sobie wyciąga rączką, zdolna bestia mi rośnie:)) no ale sie nie poddaje może jak u aneczki2425 minie i w końcu przyzwyczaje do smoka a jak nie to zostaje mi odkładać na ortodonte:))
a natt czy Twoja córcia też wogóle nie używa smoczka czy raz tak raz tak?

reklama
natt mój miał 2 ząbki i wcale nie przestał ssać tylko kciuk wyglądał jeszcze gorzej więc pozwalanie nie zawsze jest w porządku Jula też miała ciągotki ale nauczyłam smoka i palców już nie ssie!! tylko podgryza grzebie ale nie ssie co mnie cieszy bardzo .

Ania,masz racje od tego ssania moze byc wiele klopotow i tez bym wolala zeby Nati ssala smoka. Tez sie tym martwilam,ze ssie te paluchy,no ale co zrobic. staram sie jej w dzien wyjmowac te paluchy,ale tez bez wariactwa jak wcześniej bo wiem,ze nie moge nic wiecej zrobic. Przeciez jej nie przywąże raczek:-p. A jak raz zalozylam jej rekawice na łapki to ja jakos zdjęla:-D i dawaj te paluszki do buzi. Slowa mojej lekarki troche mnie uspokoily po prostu. Zazdroszcze ci ze Jula wcina smoka zamiast kciuka...

dzięki dziewczyny, mamy już 7 różnych smoczów, różne kształty i firmy i kauczk i silikon, najpierw mały miał odruch wymiotny, potem pluł nimi dalej niż widział a teraz sam sobie wyciąga rączką, zdolna bestia mi rośnie:)) no ale sie nie poddaje może jak u aneczki2425 minie i w końcu przyzwyczaje do smoka a jak nie to zostaje mi odkładać na ortodonte:))
a natt czy Twoja córcia też wogóle nie używa smoczka czy raz tak raz tak?

Nie moja Nati nie używa smoka wogole. Tez nim pluje, i tez miala odruch wymiotny jak jej podawalam. Od czasu do czasu podaje jej smoczek( tez mam chyba z 10 roznych) tak na probe,ale ona wypluwa i koniec,a jak jej go delikatnie podrzymuje w buzi,zeby go zassala:-D to wypycha go jezyczkie i tak gryzie go dziąsłami i to wszystko,ssania brak:-)

no to witam w klubie mój to samo:), najśmiesznijsze jest to, że kiedyś miałam taki plan żeby wychować młodego bez smoczka (długo przed urodzeniem) i chyba mnie teraz pokarało :)mam co chciałam.

natt ja rodziłam 10; pamiętam, że obie nasze ciąże "rozwiązały się" na tym samym etapie rozwoju dzieciaczka - w 38 tyg. 5 dniu chyba; ale faktycznie - jak wpisać w suwak 15-08 to Twoja Natalka ma teraz 5 m-cy 1 tydz. i 5 dni, a moja nie tak jak pokazuje suwaczek:confused:
edit. już poprawiłam suwaczek:)

Ostatnia edycja:
a co do smoków to u nas jest znowu ble; a był taki tydzień jak na święta do domu zajechaliśmy, że mała zassała - początki ząbkowania były; a teraz znów nie chce, woli paluszki;

witajcie dziewczynki:-)
Mikus dzis znow co chwile w nocy wstawal - oczywiscie bez baczki. kurcze juz bylo lepiej:wściekła/y: mysle, ze tym razem to ja do tego doprowadzilam, bo zjadlam wczoraj "sandwiche" albo to przez sama marchewke:zawstydzona/y:

Nie moja Nati nie używa smoka wogole. Tez nim pluje, i tez miala odruch wymiotny jak jej podawalam. Od czasu do czasu podaje jej smoczek( tez mam chyba z 10 roznych) tak na probe,ale ona wypluwa i koniec,a jak jej go delikatnie podrzymuje w buzi,zeby go zassala:-D to wypycha go jezyczkie i tak gryzie go dziąsłami i to wszystko,ssania brak:-)

no to witam w klubie mój to samo:), najśmiesznijsze jest to, że kiedyś miałam taki plan żeby wychować młodego bez smoczka (długo przed urodzeniem) i chyba mnie teraz pokarało :)mam co chciałam.

dziewczyny moj Miko tez nie toleruje smoka, no chyba, ze do zabawy:-D zreszta butelki tez nie i woli pic z kubeczka. ja nie bede go przyzwyczajac juz ani do jednego ani do drugiego.

Malinka, andariel wiersze pierwsza klasa i... juz podzialaly, bo dzis juz jest cieplej:tak:

DELI KOCHANA WIERZYMY, ZE WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE I OLI SZYBKO WYZDROWIEJE

Ostatnia edycja:
natt ja rodziłam 10; pamiętam, że obie nasze ciąże "rozwiązały się" na tym samym etapie rozwoju dzieciaczka - w 38 tyg. 5 dniu chyba; ale faktycznie - jak wpisać w suwak 15-08 to Twoja Natalka ma teraz 5 m-cy 1 tydz. i 5 dni, a moja nie tak jak pokazuje suwaczek:confused:

O ! no właśnie tak pamietałam,bo jak napisalaś ,ze urodzilaś to tak ci zazdrościlam i skarzylam sie Jarkowi,że Ty juz urodzilaś a ja ciągle nic i nic i nic i nic...:-D dobre co? A 5 dni potem ....:happy2:

A z tymi suwaczkami to dziwna sprawa...

Aneczka kurcze zachęcilaś mnie do popróbowania jeszcze z tym smokiem...skoro tobie to 6 tyg zajęlo to moze jak ja tez tyle wytrwam to tez sie nam uda. Przyznam,ze 2 tyg to byl maks moich staran. Uznalam,ze jak nie chce to nie. Potem ( tak do dzisiaj) probowalam juz tak sporadycznie raz dziennie albo co dugi dzien jej proponowalam smoka i jak nie chciala to nie. To pewnie tez wynikala z mioch wczesniejszych przekonań. Ja chcialam,zeby Nati nie ssala smoka wcale! No ale jakos nie przewidzialam tego palucha,a z dwojga zlego lepszy smok,bo łatwiej potem odwyczaić,a z plauchem co zrobie. Przeciez nie utne:szok::-D-łoooo matko co ja wypisuje!!!

reklama
moja też ssie paluszki, ale nie kciuk tylko wskazujący i ten najdłuższy (dziwnie, nie?); przez ząbkowanie; gryzaczki są ok dopóki jej przytrzymam, bo samej jej wypadają - unosi je nad główkę żeby sobie pooglądać z każdej strony, a jak wypuści to już nie podniesie i znów paluszki w robotę idą; na razie się tym nie przejmuję;

natt - nasze córcie są dokładnie w tym samym wieku:)
Andariel Miłosz robi identycznie wskazujacy i najdluzszy:tak::tak:Tylko do spania wkłada sobie kciuka. Ja probowalam wiele razy ale Miłosz uparcie smoka nie chce, a ja nie chce tak na siłe mu wpychac bo patrzy wtedy na mnie jakbym mu krzywde robiła:confused::confused:Moja szagierka oduczyła swoja córke dość szybko ssania kciuka w wieku dwóch lat, pomalowała jej paznokcie lakierem tym do oduczania od obgryzywania, ten lakier jest strasznie gorzki, kilka razy pomalowała i mała przestała ssać kciuk, apropos ta mała jest teraz chrzesna Miłoszka wiec chyba ma to we krwi bo tatus też ssał kciuk:baffled::baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry