reklama

Sierpień 2010

HEJKA kochane sierpniowe brzuchole:) Melduje sie i ja (jeszcze w dwupaku-byle jak najdłużej). Czytam was i czytam i postanowiłam ze napisze co u nas słychac. A wiec jestem juz spokojniejsza. Wczoraj mielismy wizytke i USG :)))))) i moje malenstwo jest ułożone głowkowo, wazy juz 2130g wiec całkiem całkiem. Lekarz sie az zdziwił ze az tyle bo brzuszek mam malutki. A malutki jest dlatego ze mam wod płodowych w dolnej granicy normy.... klops..... ale spoko na razie sie tym nie martwimy chyba ze mały bedzie sie mało ruszac to wtedy pedem do szpitala. Skurczyki delej mam ale te B-H i nie wpływaja jakos negatywnie na moja szyjke wiec spoko. Jakby sie nasliliły, były bolesne lub regularne to pedem do szpitala. Z szyjka bez zmian krótka, miekka ale zamknieta wiec tez sie nie przejmujemy. Dalej głownie lezymy (zwłaszcza ze mały jest juz bardzo nisko i uciska na szyjke) troszke po domciu chodze, przygotowuje sie na narodziny szczescia mojego kochanego ale oczywiscie w granicach rozsadku. Zwłaszcza ze kondycja nie ta co wczesniej ale jak sie tak całkiem zaleze to sobie potem niedam rady ze wszystkim..... Tydzien temu kupilismy łóżeczko dla Olka ale nie takie jak chciałam- bez szuflady:( długo byłam wsciekła ze nie było wogóle wyboru w sklepie a ceny jak z kosmosu a ja nie mam siły po sklepach latac. Ale w koncu kupilismy takie ze ma wykonczenia jakby wiklinowe i dokupilismy wiklinowe szuflady pod łóżeczko i jest git :) Zdjecia wkleje jak bedzie juz całkiem ubrane tzn z posciela bo jeszcze sie szyje u mamy. A dzis dostalismy taka komódke do kapieli: przewijak. wanienka i póleczki:) bardzo mi sie podoba:)))) I w sumie to juz jestem prawie gotowa na przyjscie malenstwa na siwiat:) pokoik czeka (a raczej wygospodarowany kacik z naszej sypialni). Co do posiewów z pochwy to miałam juz dwa w 23 i 30 tyg ale to tylko dlatego ze byłam w szpitalu i tam mi zrobili. I za kazdym razem wychodziło jakies paskudztwo i teraz musze brac ginalgin juz do konca w razie wczesniejszego porodu zeby było czysto (tyle ze nie codziennie tylko co drugi) Nastepna wizytke mam 2 sierpnia i od 9.08 odstawiamy wszystkie leki i mozemy rodzic:))))) czyli byle do konca lipca:))) A zgaga to mi dokucza tylko jak zjem jogurt:/ dziwne co? Miłego dzionka!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Dzieki Wam dziewczyny za opinie i rady.Czekam niecierpliwie bo wizyte mam dopiero popołudniu,mam jednak nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze a mlay prawidlowo ułożony.Nie chce poprostu obracania bo tutaj jak dziecko lezy posladkowo to lekarze przez powloki brzuszne probuja obracac do wlasciwej pozycji a tego bym nie chciala juz wole cc:baffled:
Pajka ale sie usmialam bo ostatnio ja dostalam w łeb ale reka jak moj M sie przekładał i tak jak Ciamajdka mowi i wez tu dziecko do łóżka.Mdli mnie rownież non stop a w pierwszych tyg ciazy rzadko to sie zdarzało,jesli chodzi o biegunke to tak ok.33-34 tydz tez mnie z tydzien ganialo i juz myslalam ale przeszlo na szczescie;-)
Co do pani mocherowej to masz racej co niektore sa sflustrowane i mysla,ze jak stare to im wszystko wolna,zazwyczaj sa bezczelne ale to wg nich mlodziez zla,tak jak piszesz tez nie bylabym wstanie zapanowac nad soba
Kasia2506 kiedys tez z tesciem pojechalismy wieczorem do szpitala bo cos mu na noge spadlo jak naprawial samochod i byla opuchnieta jak banka w rezultacie posiedzielismy w kolejce na izbie 4 godz i w nerwach bez zadnej porady wrocilismy do domu,ja nie wiem za co sie placi.Tak sobie mysle,ze pomimo tego ze tutaj musisz za kazda wizyte zaplacic jakas tak symoliczna kwote tak samo jak pojedziesz na pogotowie ale masz pewnosc,ze cie przyjma nie sluchasz komentarzy zaspanego personelu i zawsze otrzymasz taka czy inna pomoc albo chociaz porade
SARKA ja to mam nadziej,ze moj organizm sie dobrze sam oczysci bo tutaj nie robia lewatywy niestety i mam powiem Wam szczerze pewne obawy co do niespodzianek ewentualnych:zawstydzona/y:
Navijka dawaj na chlodna Islandie,a co do chrapania NIGDY ALE TO NIGDY nie chrapałam a teraz nie wiem co sie dzieje moj M codziennie wieczorem sie smieje poczekaj daj 5 min niech ja zasne pierwszy bo jak zrobisz to ty pierwsza to znowu nocka z glowy;-) a niech ma a co zawsze to on chrapał haha a siusiu to robie okolo4-5 razy w nocy:wściekła/y:
Bogusiu tez tak mysle czkawke tez mam wrazenie\,ze czuje na samym wzgorku dzisiaj sie okaze,biodra to i mnie bola a dzisiaj rano to nawet jakies tam kosci u dupsku szok,biodro tez dretwieje ja leze na boku
Martitka u mnie tez nic nie leci a co do tych posiewow to tez was czytam i czytam i troche sie martwie bo tutaj oczywiscie tez nic takiego nie robia a ja co 2 tyg infekcja ale Pajka troche mnie pocieszylas bo w 31 tyg pojechalam do szpitala z ta cholerna infekcja to pobrali wymaz i dzwonili,ze nic nie ma zadnej bakterii to ciesze sie,ze chociaz raz mialam zrobione i mam nadzieje,ze nic sie juz nie przypałetało
Marulka tekst z kupa pierwsza klasa:-D
sierpien tak jak piszesz zapewne kazda bedzie musiala znalezc sposob na ten bol ale wczoraj ogladalam wywiad z pania doktor na You tube,ktora mowila,zeby nie wstydzic sie krzyku a otwarte gardlo jest scisle polaczone z otwartymi drogami rodnymi czy cos w tym sensie moze i cos w tym jest.A swoja droga jakby kazda tak sie darla to polozne chyba by oszalaly haha;-)

Pewnie o kims zapomnial ale stralam sie ladnie odpisac.Odezwe sie pozniej po usg,mam cicha nadzieje,ze moze oprocz polozenia dowiem sie jak duzy jest Miłoszek bo jak zapytalam wczoraj polozna powiedziala,ze napewno nie jest za duzy ale wiadomo nie duzy czyli jaki?

Witajcie kochane,

Kalinko Tobie też wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszej 11 miesięcznicy, wszystkim kobietkom, co nam dobrze życzyły wielkie "Bóg zapłać":D niech miłość trwa:D

Dziś w nocy nareszcie się wyspałam, tylko 2 razy siusiu i naprawdę cudnie mi się spało, bez duchot i niewygód:D

Wczoraj przywieźli mi zmywarkę i jestem wzniebowzięta, nareszcie mam zaoszczędzone 2 godziny w ciągu dnia, bo tyle mi zawsze schodzi, zeby wszystko pozmywać:) Ponadto czekam na przesyłkę z pościelą, wkładem do pościeli, ręcznikami i wkładem do wózeczka:) Co do moich zastrzyków to stwierdzam, że ludzie w przychodni to chyba bez serca są, bo piszą na forach, że mają straszne siniaki, że boli jak choinka, a wystarczy podawać pomalutku i w tym momencie wyciągać delikatnie igłę, żeby nie rozciągało tkanek w jednym miejscu. No, ale wiadomo nikomu się nie chce bawić, a Darek ma nakazane pomalutku aż do skutku:D:D:D nic mnie tyłek nie boli i zero siniaków:D

Życzę wam wszystkim miłego dzionka i oby upał nie dał nam w kość:)

PAti ja też chcę żeby mój mały był lwiątkiem, juz wiem czym pachnie ten znak i jak się z nim obchodzić, mój tata i mąż to lwy:D

Urszulko
gratuluję udanej wizytki no i że WOjtuś nadal Wojtusiem:) a to jest różnica na której ścianie łożysko - chodzi mi o ból?

Paulina
witaj:)

Wuzelku trzymam kciuki za wizytkę:)

Polianko no widzisz nie trzeba się było martwić, brak paciorka brak kłopotów:)

Moniczko pewnie teraz z mężem poodpoczywacie:) no i nie wykup wszystkich zapasów piwka:D:D:D Co do paciorka ja mam aż dwa plusiki, ale to nie wiąże się z dłuższym pobytem w szpitalu, po prostu w trzeciej dobie robią maluszkowi CRP i jeżeli wtedy wychodzi źle to zostawiają, ale jak dobrze to śmigacie do domku:)

Ciamajdko ja też tylko na boku bo inaczej bym się udusiła:D No kochana to mówisz, że uzyskasz tytuł dyplomowanej położnicy:D być może uda wam się zwiedzić porodówkę, naprawdę to bardzo oswaja:) za Twój remont trzymam kciuki, na pewno zdążycie:)

Fiufiu
w takim razie poproś go o wykonanie posiewu, da CI fiolki i sama pójdziesz prywatnie do laboratorium

Duralex gratuluję wizytki:)

Ewelinko no to powiedz o badaniach ginekolog bo oni sobie naprawdę olewają system echh

Tygrysiątko w takim razie kciukasy będą za was zaciśnięte:) oby wszystko przebiegło dobrze:)

Mallaika pod koniec ciąży wszystkie takie objawy są normalne, powinnyśmy się martwić jedynie jeżeli dzieciaczek w ciągu dnia wykazuje mniej ruchów niż 20

Olu
dlatego na poród nie ma jakiejś recepty, jeden będzie długi i bolesny, a inny taki, że z uśmiechem na ustach:) dlatego pozytywne nastawienie to połowa sukcesu:)

Shiraa gratuluję zakończonej sesji, teraz tylko odpoczywaj:)

NAvijko gratuluję udanych zakupków, a co do komody, to lepiej żeby była pojemna, ja kupiłam tą z misiem i nie jestem zbytnio zadowolona, bo w sumie mało do niej wchodzi:) Kochana ja wczoraj miałam taką nieprzespaną noc, ale może dzisiaj będzie słońce lepiej, odpocznij w ciągu dnia...

Sierpien8
ja mam takie kłucia jak tylko gdzieś idę dalej niż do samochodu, normalnie czuję, że krocze mi się rozchodzi, dziwne uczucie....

LEa28 moim zdaniem nie powinno się używać na początku żadnych płynów do higieny intymnej, naprawdę tak tam wrzucają chemię, że szkoda naszych biednych piczulinek, biały jeleń to zwykłe mydło, jak dla mnie ma bardzo wysokie pH co sprzyja rozwojowi bakterii, na początek zakup sobie kilka saszetek tantum rosa i wodę mineralną z takim dzióbkiem, rozpuść sobie tantum rosa w tej wodzie i przepłukuj tym roztworem. Gdy już się wsio zagoi kup sobie zwykły płyn do higieny intymnej o kwaśnym pH.

Izunia trzymam za was kciuki oby wszystko było dobrze!

Marulcia skąd ty bierzesz tą energię, ja sprzątam i robię wszystko, ale ze łzami w oczach, łapią mnie takie przykurcze, że masakra, jak gdzieś wychodzę, to od razu brzuch twardy jak skała i brakuje mi oddechu, co do krzyżowych to też słońce się ich boję, bo jak miałam okres to ból straszny w krzyżu, ale to tylko może takie przepowiadające krzyżowe na zapas się robią:D:D:D Kochana pięknie opisałaś definicję porodu....i jestem tego samego zdania,,,mamy cel konkretny...

PAjeczko współczuję CI bardzo tej zgagi, kurcze mnie pomaga mleko, ale tylko na chwilę, więc staram się zasnąć, kiedy jest jeszcze w żołądku.....

KAsia2506 współczuję Twojemu mężowi, te nasze szpitale to normalnie komuna echhh

Sarko ja już się porodu nie mogę tak naprawdę doczekać z jednej strony, z drugiej muszę polepszyć swoją morfologię, ale czuję w kościach, że wcześniej jak na początku sierpnia mały nie zawita na świecie:)

Andzia gratuluję udanej wizytki no i strasznie Ci zazdroszczę tej hemoglobinki......

Bogusiu słońce już niebawem, nasze dzidziulki już chyba naprawdę mają mało miejsca bo ja też ciągle czuję stopy w żebrach:D

MArtitko no u Ciebie coraz bliżej kochana.....już niebawem:) Martitko to wtedy sprawdzają tylko CRP u brzdąca, bo tak czy siak to my nosicielki paciorka ich zarażamy, ale co się z tym później dzieje to już zależy czy podadzą antybiotyk czy nie...

Black Opal no te puchnięcia to też przez upały....

Różyczko gratuluję wizytki:) Oby do końca lipca:)

Jenny kciukasy zaciśnięte za wizytę:)

Miłego dzionka

Kasia2506 widzę, że dużo nas łączy :)... mam nadzieję, że tym razem nie będzie takich przebojów.. a powiedz, w końcu u Ciebie będzie cesarka, czy nie?
Pajka to ja Cię mogę pocieszyć, u mnie przez CAŁY lipiec nie ma ciepłej wody... a co do beretów to widzę, że jesteś bardzo waleczna :)
Marulka ja miałam tylko bóle z krzyża.. i położna jak przyszła to powiedziała... "no tak, najbardziej bolące i nic nie dające" i miała rację przez 18 h rozwarcie na 2 palce .. masakra.. i u mnie jedyny sposób na ten ból to było stanie przy futrynie i wbijanie w nią paznokci... ale jak wiadomo, każdy przypadek jest inny :)
Martitka mnie też zaraziły tymi gołąbkami i dzisiaj się biorę do roboty.
Różyczka gratuluję udanej wizyty.

sierpien8 a mi bardziej puchnie lewa noga za to dlonie to obie rowno hehehehehe. a klucia to mam coraz czesciej ale to normalne!!!!

lea ja teraz w ciazy i po porodzie bede stosowala plyn do higieny intymnej ziai przecibakteryjny z szalwia dla kobiet w ciazy i w pologu!!!!

pajkaa trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte!!!!!!!! jesli chodzi o te babcie to tez mnie wkurzaja. najbardzoiej te spojrzenia na brzuch i na dlonie- nie nosze juz dosc dlugo obraczki bo palce mi puchna- i wtedy komentuja- masakra jakas. co je to odchodzi. chociarz pwoiem wam ze ostatnio w banku wlasnie taka starsza pani mnie przepuscila w kolejce a przed nia jeszcze 4 inne osoby- takze sa i wyjatki!!!!!!!!

marulko i moje zaparcia odeszly- jescze raz na jakis czas sie pojawiaja ale jest o niebo lepiej:))))))))

navijka wspolczuje takiej nocy- oby dzisiejsza byla lepsza:)))))))

andzia1987 gratulacje wizyty- super ze z dzidzia ok - no to kochana zacznij sie szykowac do porodu:))))))))))

martitka ty to juz mozesz rodzic kochana- czas szybko plynie:)

rozyczk@ to gratulacje wizyty i zakupow:)))))))))))

no to troche nadrobilam. ja juz nie wytrzymuje tych upalow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
jestem dzis wkurzoona bo wyplata jeszce nie doszla a chcialam zakupy zrobic:(((((((( no ale nic.
a jutro jedziemy do elblaga na impreze- roczek chrzesniaka mojego meza i 30 urodziny jego szwagra. mam nadzieje ze jakos tam dojedziemy bo nie mamy klimy a jutro maja bys okropne upaly- gorsze niz dzis wiec zastanawiam sie czy damy rade. najgorsze jest to ze poce sie okrutnie- ledwo wyjde na dwor i juz mam plamy na bluzce do polowy plecow- tragedia jakas - normalnie jest mi wstyd ale co poradze- nic.musze to jakos przezyc.

Hejka !!!!!

Jejku nie miałam kiedy zajrzeć do Was.
Zakupy na weekend zrobione.
Mieszkanko na weekend całe wysprzątane, oczywiście z pomocą Adriana, min. pomył mi we wszystkich szafkach kuchennych, no i gólnie w domku lśni.
Na weekend przyjechała do mnie siostry córka, czyli moja 14-letnia chrzesnica Milenka, więc mam 2 młodziezy w domu i baaardzo wesoło.
Dałam im kasiorkę i po południu ida do kina na Shrek 4 w 3D niech sie rozerwą, bo dziś premiera:)
Aha spałam dzię 12 godz. więc jak zobaczyłam, ze 10.0 na zegarze to byłam z lekka zszokowana!!!

A teraz Was poczytam, bo naskrobałyście od wczoraj Brzuchatki ho ho:)

Urszulka gratuluje udanej wizyty, co to znaczy, ze jak łóżysko jest na tylniej scianie, to poród bolesny, pierwsze słysze??? szkoda, ze nie spytałaś lekarza co miał na myśli, spytaj na następnej wizycie-to ważne
Wuzelku no jak tam po wizycie ????
Monika no to masz szczęście z tym telefonem opiłaś sie browarem i jeszcze telefon sie znalazł he he...jak sie nazywa antybiotyk na tego robala co dostałaś??? pytam z ciekawości
Fiuu ja bym sie upomniała o to badanie, zobaczysz co Ci powie
Ciamajdko nie gniewaj sie na mnie, ale wczoraj dałam przeczytać mojemu Adrianowi Twoją relację z pobytu w sklepach, no lał, poprostu chciałam, aby wiedział jak tu na forum bywa wesoło......ale fakt w tym banku to sie wypalasz kochana .....proponuje teatr, pisarstwo itp..... czy widziłaś mojego emotka??? chrzesnica mnie nauczyła hmmm chyba:).... oczywiście opis worów Twojego T. rzucanych na plecy.... powalił mnie na podłoge leże i kwiczę z dzieciakami:)
ewelinka mam nadzieje, ze u Ciebie już humorek lepszy
mallaika trzymaj sie ,a jak coś to pewnie , ze do szpitala
Olu przepis na moje gołąbki jest w wątku kulinarnym, wieeeele stron wcześniej, za długo gotowałaś stanowczo!!!! nie 1,5 godz. tym bardziej, ze teraz kapusta jest młoda i szybko sie gotuje, od zagotowania 45 min. kochanie i możesz śmiało przewiązywać białą nitką ja tak robie i nigdy nic sie nie rozwaliło, robie w niedziele...co do kuzynki to tylko pozazdrościc takiego porodu
navijka jak ja Ci zazdroszcze tego basenu!!!!!!!! ale nocki już Ci nie zazdroszcze he he
Sierpnień nie mam drętwień i bóli-nie pomogę
duralex też mam takie przeczucia, ze moja szyjka oleje to, ze trzeba rodzić, jak przy pierwszym porodzie....niestety:(
MArulko to kawał roboty odwaliłaś ho oh, ja wiem doskonale co to znaczą bóle rzyżowe to równa sie "SIEKIERA w plecach" wrrrr od początku porodu do samego końca u mnie
Ohh Ehtele Ty już naprawde czekasz na godz. 00.00 i wyczekujesz poródu z tego co czytam, baaadzo chcesz mieć Olusia koło siebie, ja tez , ja też, ale u mnie jeszcze czas...nie bądź smutna mamuśka:))))
Pajko tekst do męża "patrz jak śpisz" odjazdowy:))))...ja bóle krzyżowe miałm wiele, wiele godzin zanim urodziłam
Pati u mnie też papierkowa robota trzyma sie mnie ....niestety
Kasia no szczyt wszystkiego jak potraktowali Twojego M, u nas tak nie ma na pogotowiu
Andzia ja też dostałam nr tel do położnej, mam dzwonic z każdym pytaniem...gratuluje wizyty
Bogusiu86 wytrzymaja jeszcze troszke męczarni i juz sie skończy ten ciężar
Riba1 a skąd wiesz juz o tej ośmiornicy??? bo ja baaardzo jestem zainteresowana, mówią pewnie TV????
Rózyczko gratuluje dużego bobaska
Izunia w szpitalu???ohhh no to trzymam kciuki aby było ok

Ufff troche odpisałam, ale u nas upał prawie 40 st. na balkonie buuuuu
Biegnę piec udka, bo dzieciaki do kina niedługo jadą.

Ostatnia edycja:
duralex niech Ci bóg, czy matka natura lub też dobra wróżka - w co wierzysz ;) - łatwym porodem wynagrodzi te 18 godzin tulenia futryny.... współczuję... no ale co zrobić - urodzić trzeba i że tak powiem jak się macica kurczyć zechce tak my będziemy cierpieć ;)

milusia do każdego "tematu" jak podchodze to od razu mam łzy w oczach, a później nagle przychodzi power i jadę z koksem aż brzuch twardy, nogi bolą, Angelo krzyczy i tak w kółko.... ale ja do leżenia sie nie nadaję kompletnie... muszę coś robić, a przynajmniej się ruszać bo inaczej depresja, szaleństwo i stany lękowe ;) cudnie słonko że masz zmywarę - łapki odetchną... moje łapki cierpią w milczeniu... jak kiedyś dobudujemy sobie nieco więcej metrów to zmywara na pewno będzie jednym z pierwszych punktów w kosztorysie ;)

różyczka faktycznie ciekawie z tą zgagą... ja nabiałem leczę.. dziś jest dzień zgagi - pali mnie normalnie aż po sam język :|

riba zatem viva espana!!!!! mój faworyt :D kibicowałam gorąco Argentynie, bo za entuzjazm kocham Maradonę i chciałabym zobaczyć jak szaleje ze szczęścia, ale Hiszpania też bliska mojemu sercu jest i jeśli mistrzostwo będzie po jej stronie będę szczęśliwa ja :D w niedzielę wieczorem mnie nie ma bo siedzę przed tv bez stanika - gdybym mogła to bym piwo piła jeszcze :D

Black_Opal ja też w ciazy nie mam problemu z "kuku".. na zawołanie 1-2 razy dziennie;-)
Ola relacja z połogu??:confused: yyy...co ja pisałam wcześniej to nie wiem... przypomnij mi bo się zgubiłam:-D
Pajka my to mamy prawa ale niestety nie na papierze, tylko wynikające z empatii ludzi... no chyba że chodzi o pierwszeństwo itd. ale tego nikt nie przestrzega... trzeba było piznąć porządnie tą tercjankę... normalnie aż przypomina mi sie wypad mój dzisiejszy na zakupy... olewanie ciężarnej na każdym kroku to za mało powiedziane! bencwały...
Riba_1 no właśnie, taka jest opinia... nie ważne czy ma męża, narzeczonego czy wpadła z przygodnym facetem-po prostu sie puściła i już maja te sceny łóżkowe przed oczami! a jak by sie kiedyś ktoś nie "puścił" to by takiego debila na świecie nie było co tak myśli... uu-chyba się zbulwersowałam:-D łeee, to nie wygra Holandia???:baffled: buuu...
sierpien8 bardzo dobre wieści:tak:
różyczk@ ale masz fajnie, ta komódka jest naprawdę ekstra-ta z tą wanienka i półeczkami! chciałam kupić ale za mało miejsca mam... trzymaj się jeszcze w dwupaczku.. aha-mi też nastepne komplety pościeli babcia poszyje:) ja tylko kupie materiał:tak:
jenny83 ja chrapię i to czasami tak że sama się budze od hałasu:-D:-D:-D ale w ciązy tak mi się zrobiło, wstyd mi przed T. bo on nie zachrapał nigdy ani razu... tylko zębami zgrzyta co mnie doprowadza do szału, bo jak to usłyszę to już nie mogę zasnąć.. musze mu kupić takie osłonki na zęby, macie na to jakiś namiar może?
Bombusia ależ oczywiście że nie mam Ci za złe... ja uwielbiam jak kogoś rozśmieszę, także jak i Adi zebrał dawke dobrego humoru to zarąbiście:) wow, masz emotki:))))))))))))))))
Marulka tak w ogóle to ładnie ten Twój eMek ma na imię...:tak: toż to Anioł

odwiozłam babcię, poszłam do sklepu.. wróciłam i chce mi się płakać... nie wiem z czego, poprostu... tak mi smutno jak cholera jasna!!!! z niczego.. Psiapsióła napisała czy jestem na nią obrażona, zastanawiam się co odpisać już 2 godziny. Mam kasę więc napisze jej chyba tylko tyle "podaj mi numer konta".. jak nie poda wysle przekazem.
zrobię sobie zaraz grecką, i będe płakać i jeść...

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry