reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sierpień 2010

mieliśmy razem lecieć do Paryża załatwiać sprawy, ale ja tak bardzo boję się latać (wiem ile mnie to kosztuje nerwów), że dla dzidziulka zostaje w biurze.
On się śmieje ze mnie, że to takie fajne, przeciążenia, turbulencje, a ja słuchajcie wsiadając do samolotu zakładam mp3 na full głośność, a jak samolot ląduje to oczywiście łzy same mi się do oczu cisną ze strachu... Taka moja natura,,,

Jak już jesteśmy w okolicy tematu latania to my wybieramy się w okolicach lutego/marca na wczasy...I tak się zastanawiam, bo ja generalnie lubię latać ale w czasie lotu zawsze mam strasznie spuchnięte nogi...do tej pory wystarczał kieliszek wódeczki i już było lepiej, bo podobno rozrzedzał krew. Ale teraz takie rozwiązanie odpada. Czy coś innego mogłóby mi pomóc ?!? Słyszałyście kiedyś coś na ten temat ?

Z zaplanowanych na dzisiaj spraw nie zrobiłam dzisiaj NIC! Ogarnęło mnie totalne lenistwo...

reklama
Hej dziewczyny :)

Bardzo mało udzielam się na sierpniówkach, ale wszystko czytam na bieżąco.
Jest mi strasznie przykro z powodu strat jakie doznały Marc i Ana ... :(
Przez te złe wiadomości sama chodzę cała w strachu ...

Dzisiaj mam drugą wizytę u gina. Mam już wyniki wszystkich badań i teraz czekam z niecierpliwością na godzinę 19. Nie wiem jak ja przetrwam jeszcze tyle godzin ... Zamiast cieszyć się ciążą ja cały czas się zamartwiam ...
Proszę trzymajcie kciuki za Nas !
Żeby tylko wszystko było w porządku. żeby dzidzia żyła, żeby biło jej serduszko i żeby była zdrowa ...

Wiecie trochę się pogubiłam, bo suwaczek pokazuje, że jestem w 11 tygodniu i 6 dniu ciąży - czyli wg OM. Do tej pory byłam pewna, że obecnie jestem w 11 tc, ale pewna marcówka twierdzi, że się mylę. Że na dzień dzisiejszy mam skończone pełne 11 tygodni, a jutro kończe 12 tydzień a tym samym zaczynam 13 tc. Jeżeli tak to wchodzę w 4 miesiąc? Dobrze rozumuję ... ?

Bardzo mało udzielam się na sierpniówkach, ale wszystko czytam na bieżąco.
Jest mi strasznie przykro z powodu strat jakie doznały Marc i Ana ... :(
Przez te złe wiadomości sama chodzę cała w strachu ...

Dzisiaj mam drugą wizytę u gina. Mam już wyniki wszystkich badań i teraz czekam z niecierpliwością na godzinę 19. Nie wiem jak ja przetrwam jeszcze tyle godzin ... Zamiast cieszyć się ciążą ja cały czas się zamartwiam ...
Proszę trzymajcie kciuki za Nas !
Żeby tylko wszystko było w porządku. żeby dzidzia żyła, żeby biło jej serduszko i żeby była zdrowa ...

Wiecie trochę się pogubiłam, bo suwaczek pokazuje, że jestem w 11 tygodniu i 6 dniu ciąży - czyli wg OM. Do tej pory byłam pewna, że obecnie jestem w 11 tc, ale pewna marcówka twierdzi, że się mylę. Że na dzień dzisiejszy mam skończone pełne 11 tygodni, a jutro kończe 12 tydzień a tym samym zaczynam 13 tc. Jeżeli tak to wchodzę w 4 miesiąc? Dobrze rozumuję ... ?

Shiraa jutro kończysz 12 tydzień i zaczynasz 13:) i automatycznie zaczynasz 4 miesiąc:)

A co do L4 to ja się wybieram dopiero pod koniec kwietnia, wcześniej mój M nie da sobie rady beze mnie, co z tego, że mamy pracowników, nikt nie wykona pracy tak jak ktoś, komu najbardziej na tym zależy, czyli mnie i mojemu M. Niebawem zacznie się u nas gorący sezon i mam nadzieję, że dam sobie radę, bo niestety moja praca wiąże się z okresowymi wyjazdami. Teraz mieliśmy razem lecieć do Paryża załatwiać sprawy, ale ja tak bardzo boję się latać (wiem ile mnie to kosztuje nerwów), że dla dzidziulka zostaje w biurze.
Pochwal się Milusia jaką firmę macie? I czym wogóle się zajmujesz?
Myślałam, że zgodnie z wykształceniem prowadzisz jakiś salon kosmetyczny:-D:-D
A tak w ogóle dziewczęta co robicie w życiu zawodowym, i czy boicie się potem powrotu po dłuższym L4 do pracy??:-):-)
Ja pracuje w banku, generalnie nie obawiam się powrotu do pracy, nawet po dłuższym okresie. Procedury w tej branży zmieniają się stale, więc wystarczą 2 tyg żeby nadrobić zaległości...:-D:-DTutaj stale trzeba się uczyć, więc myślę, że sobie poradzę...

informacje jakie zbieram na dzień dzisiejszy są tak rozbieżne, że szkoda gadać- na uczelni jedno, w zusie jeszcze cos innego ( tam podlegam ubezpieczeniu rodziców jak studiuję, a dziecko nie podlega niczemu...)
ja mam bardzo podobną sytuację i jak się w nfz dopytywalam, pani w centrali mnie utwierdzila, ze ja i maluch jestesmy ubezpieczeni bez wzgledu na wszystko az dziecko skonczy rok. i bycie w zwiazku lub nie nie ma absolutnie nic do tego. ja na tym bazuje..

Mam też do Was pytanie, jeżeli chodzi o USG genetyczne między 11,a 13 tygodniem ciąży. Czy jest ono konieczne? Na pewno bym chciała je zrobić, ale teraz to tylko prywatnie, a na obecną chwilę niestety ciężko Nam jeżeli chodzi o pieniądze.

usg genetyczne trzeba zrobic w terminie bo tylko wtedy mozna okreslic, czy przezeirnosc jest prawidlowa, czy nie. ale jest to badanie obowiazkowe w zwiazku z tym bezplatne!!!

ehtele, jeszcze Ci nie pogratulowałam - z całego serca! :tak:

mam własną firmę, która założyłam niedawno, w związku z czym opłacam zmniejszoną składkę zus i jak pójdę na L4 to dostanę jakieś grosze:/ a też bym już chętnie odpoczywała:))
ja mam to samo i zastanawiam sie nad podniesieniem zusu na pelna stawke by dostawac pelnoplatny macierzynski.. fakt moj M za mnie pracuje, ale jakbym poszla na chorobowe to stoisko musialabym zamknac..

tak jakos sie liczy jak piszesz ale odnosnie 4 miesiaca.. rozne zrodla roznie podają..
z innych postow wyczytalam tak

Rózne schematy rozliczania tygodni ciazy. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja licze schematem nr 2 i on mi sie wydaje najbardziej wiarygodny , szczegołnie ze kalendarzowo miesiac to własnie 4 i poł tygodnia. No i ciaza trwa 280 dni = 40 tygodni.

reklama
usg genetyczne to nie to samo co 3D/4D chociaz lepiej, jesli na takim sprzecie jest wykonywane. powtarzam jeszcze raz - wg prosfektu nfz jest to badanie bezplatne, obowiazkowe

USG Genetyczne to nie tylko przezierność karku.
Przezierność to jedno z badań, które się wykonuje obowiązkowo.
Natomista usg genetyczne, obejmuje mierzenie rączek nóżek, głowy i innych narządów:-D:-D

Kochana dziękuję, nawet nie wiesz jakie to miłe:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Do góry