reklama

Staraczki Weteranki...

rurka masz:zaburzenia fazy lutealnej – jest to niewydolność ciałka żółtego, które produkuje zbyt mało progesteronu. Ciałko żółte powstaje z resztek pękniętego pęcherzyka Graffa, z którego uwolniło się jajeczko. Progesteron w drugiej fazie cyklu jest odpowiedzialny za prawidłowe przygotowanie endometrium do zagnieżdżenia zarodka. Jeśli ciałko żółte produkuje za mało progesteronu, błona śluzowa macicy nie jest przygotowana na przyjęcie zarodka i dochodzi do wczesnego poronienia. Choroby tarczycy – niedostateczne lub nadmi

reklama
Bree w 28 dc robiłam

normy prolaktyny od 102 do 496
ths pierwszy raz mi wyszło tak niskie, zawsze mam 1 albo 1,5

amalfi ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy...

Czyli dziewczyny dobrze zrozumiałam? nie jestem w ciąży bo ten niski progesteron uniemożliwia zagnieżdżenie? albo wcale owulacji nie mam, tak?

W piątek idę do gina i nie wyjdę od niego, jak mi nie da skierowania na WSZYSTKIE badania!

rurka pewnie nie, bo niski progesteron sugeruje ze sie nie zagniezdzi bo endo bedzie do doopy itd ale to sie akurat leczy latwo wiec dadza ci dupka czy cos i bedzie ok. Ja mam teraz za wysoki wiec musialam odstawic juz dupka wiec dosyc szybko mi podniosl progesteron wiec sie tym nie martw

amalfi staram się, ja tu płaczę co miesiąc, na testy ciążowe patrzeć nie mogę, jeżdżę do lekarza, płacę 150 zł za wizytę u endo, 120 u ginekologa a od Was się więcej dowiem niż od nich... ręce mi opadają po prostu...

rurka znalazlam jeszcze to: Choroby tarczycy – niedostateczne lub nadmierne wydzielanie hormonów tarczycy powoduje ogólnoustrojowe zaburzenia hormonalne, w tym bardzo często zanik owulacji.

No tak tj moja droga, ja tez czytam i czytam i ide juz do ginki poinformowana zeby mi kitow nie wciskala.
Mowie ci w trzy miechy ja podciagnelam sobie progesteron ale ja nie mam problemow z tarczyca, wiec nie wiem jak tj. Ale zanim dala mi dupka to tez wlasnie nie mialam owulki w tym cyklu co do niej przyszlam, wiec cos w tym jest

Ostatnia edycja:
rurka, tak jak dziewczyny piszą-albo masz za niski progesteron w fazie lutealnej albo w tym cyklu nie miałaś owu - co wcale nie jest patologia, bo 1-2 cykle w roku są bezowulacyjne. Na samo zajście w ciążę progesteron raczej nie wpływa, a raczej na zagnieżdżenie i utrzymanie.

amalfi ja to badanie zrobiłam na własną rękę bo wcześniej ani endokrynolog ani ginekolog mi tego nie zlecił, a jedno i drugie wie, że mam problemy z tarczycą. W piątek to do niego pójdę z pretensjami. On mi mówi, że jak prolaktyna w normie, to owulacja na pewno jest, testów owulacyjnych nie robić, bo po co, skoro wyniki jednoznacznie wskazują na owulację, a teraz się okazuje, że jednak nie.

Kahaka testy owulacyjne też mi wcześniej nie wychodziły :(

Napiszcie mi dziewczyny jakie jeszcze badania powinnam zrobić, bo teraz to już nie wiem...

Wróciłyśmy.. zaraz idę obiad robić..

Wściekła jestem jak nie wiem.. idę po mała, patrze poczta na dole. Ze szpitala ;/ Wezwanie i to do cholery jasnej na dziś !! na 10 rano.. No ręce opadają ;(

Wydaje mi się, że mogłaś mieć cykl bezowulacyjny. Jak długie masz zazwyczaj cykle?

Generalnie progesteron powinno się badać około 7 dni po owu i wtedy mniej więcej wypada szczyt. Gdy nie dojdzie do zagnieżdżenia to ciałko żółte zanika a progesteron spada występuje @ - zaczyna się nowy cykl, gdy dojdzie do zagnieżdżenia ciałko żółte nie zanika i produkuje więcej progesteronu, żeby utrzymać ciążę (dlatego czasem gdy we wczesnej ciąży progesteron jest za niski kobiety plamią - i dostają na to luteine np.).

Progesteron wpływa także na endometrium - dzięki niemu jest dobrze ukrwione i "rośnie" aby przygotować się na przyjęcie zarodka. Niski progesteron, tak jak pisała amalfi uniemożliwia zagnieżdżenie z powodu j.w.

THS bym się nie martwiła w takim razie. Bierzesz euthyrox? Hormony ok - zazdroszczę bo u mnie szaleją.

reklama
Bree mam zawsze 30 dc. Testy owulacyjne u mnie nie wychodziły, gin kazał mi nie robić, bo powiedział, że skoro prolaktyna jest taka dobra, to owu na pewno jest. A się okazuje, że nie ma :|

Euthyrox 150 biorę codziennie rano przed jedzeniem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry