reklama

Staraczki Weteranki...

reklama
Bo z tym progesteronem to jest tak, ze on sobie po owulce roooośnie najwyższy jest około 7 dni po owu - i wtedy powinno mniej więcej być zagnieżdżenie jeśli było zapłodnienie - jak nie było zagnieżdżenia to on sobie spaaada aż do @. Jak jest zagnieżdżenie to nie spada tylko jeszcze bardziej rośnie. Dlatego jak się zbada progesteron w terminie szczytu czyli około 7 dni to może być on na poziomie normy z I trymestru ciąży i stąd gin może wspominać, ze wynik mógłby być ciążowy. jednak za wcześnie na tej podstawie na stwierdzenie ciąży.
W ciąży bada się progesteron czasami, bo zbyt niski prowadzi do poronienia - dlatego czasem razem z betą bada się progesteron, żeby w razie W szybko zareagować, np. podając luteinę.

Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze, to możliwe, że mi ten progesteron spadł do fazy folikularnej jak jeszcze @ nie mam??

też się nad tym zastanawiam. To taka moja teoria. Myślę, ze możliwe. Ja np. mam objawy wysokiego progesteronu w po owulacji. Bolące piersi, wysoka temp. itd. Tak 2-3 dni przed @ piersi coraz mniej bolą i wtedy wiem, ze się zbliża miesiączka. Czyli progesteron mi spada już tak 2-3 dni przed @. Ale czy wtedy ma już poziom fazy folikularnej tego właśnie nie wiem.

Rurka znalazłam takie info .. Po pierwsze progesteron jest wydzielany w sposób pulsacyjny i jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin nawet o 50 %. W związku z tym wynik pojedynczego badania w granicach 6-10 ng/ml nie wskazuje jednoznacznie na niewydolność ciałka żółtego, bo jest możliwe, że to dolny kres jego stężenia w danym dniu, a maximum jest dwa razy wyższe, czyli prawidłowe. Żeby badanie było rzetelne należałoby je powtórzyć trzykrotnie, co z reguły nie ma miejsca w praktyce. Minimum to sprawdzenie stężeń progesteronu w dwóch kolejnych cyklach (spotyka się w praktyce). Drugą trudność stanowią indywidualne różnice w reakcjach endometrium na progesteron. Poziom progesteronu nie odzwierciedla całkowicie stopnia przygotowania śluzówki macicy.

Beatko gratuluję :)))))))))))
Łapię fluidki oczywiście :))))))

a ja cos takiego znalazłam u nas na forum:
https://www.babyboom.pl/forum/staramy-sie-f66/o-badanich-hormonalnych-dla-starajacych-sie-2398/
przeczytajcie sa tam normy też

chwile mnie nie było a tu tyle stronek :)))))))

ja juz podzialalam z m, teraz tylko wstrzemiezliwosc do piatku, badanko ....
u gina bylam, sama zaznaczalam sobie na kartce badania (powiedział: dobrze widzisz to zaznacz co chesz)jutro rano robie ( jak dla mnie gin oszolom, na monitoring mi nie dal bo u nich nie ma musze isc jeszcze raz do innego gina i poprosic o monit plus sprawdzic przeciwciala na ospe bo nie mailam w dziecinstwie....

Betusia-jak ja bym tak chciała pozaznaczac sobie badania....ale masz gina.:)

ja jutro wybieram sie na fsh i lh bedzie 3d.c.
czy muszę być na czczo??

reklama
Mamuś te badania chyba nie ma znaczenia ale nie jestem pewna

prl na czczo albo 3h po posilku
zwykła morfologia tez na czczo
co do gina bylam u niego pierwszy raz bo luxmed wspolpracuje tez z medycyna rodzinna i akurat jest to niedaleko mnie a nie chcialo mi sie jezdzic po calej wawie
ale na przyszly tydzien umowie sie do innego, nie mam stalego gina bylam juz u wielu ...jutro badania:
morfologia, ob, żelazo
prl, fsh, tsh, ft3, ft4, lf, progesteron, estradiol,toxoplazmoza IgG i IgM, różyczka IgG i IgM, CMV IgM i IgG
nie robili chlamydii wiec to zrobie z ospa i monitoringiem.
Mam nadzieje, ze jak jutro mam 5dc to moge to wszystko zrobic

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry