reklama

Staraczki Weteranki...

Bree działaj ,działaj jak Tymonka pisze :))

Wikula cześc babeczko :))

ja sie biorę za sernik na zimno...

Lilith- witaj zabiegana kobietko-czekamy jutro w takim razie :tak:buziaki :*

reklama
Cześć mama!!

Ale się najadłam racuszkami, dobrze mi z tym:)))
U nas taka nieokreślona pogoda jest, że spać mi się chce cały dzień...idę zaraz walnąć się na kanapę:))

Dzięki wielkie dziewczynki, bo mnie dziś jakaś niemoc dopadła i zwątpienie.
Ale już się zbieram do walki. Trza działać, jak cykl ma być szczęśliwy! :-)

Lilith. Jak byś chciała, to mój brat leci w piątek do WB gdzieś w okolice Birmingham ale nie pamiętam lotniska dokładnie. Dziś będzie u mnie to go zapytam. Jakbyś chciała to mogę Ci podać Castagnusa naszego polskiego, Acard czy co byś tam chciała. Mówiłaś, że nie możesz tam dostać. Jak się okaże, że za daleko masz na to lotnisko to on Ci normalnie w liście prześle już od siebie. Zawsze to taniej niż z PL i szybciej.
No tak tylko rzucam temat - jakbyś była zainteresowana.

Ostatnia edycja:
Wróciłam!
Cała sprawa z okulistą zajęła mi 4 godziny. Miałam 13 numerek, więc weszłam dopiero o 15. Wpuściła mi krople i potem musiałam czekać na bad komputerowe. Będę mieć nowe okularki, okazało się, że wadę mam mniejszą niż 5 lat temu :-) Ale na dobór okularów muszę iść jeszcze raz, bo na kroplach się nie dobiera...Czyli następny dzień zleci u lekarza.
Teraz ślepa jestem trochę, wszystko mi się maże...
LILITH, u mnie nastawienie dalej pozytywne :tak:
Co chwilę latam śluz sprawdzać i sama już nie wiem, czy to co czuję to śluz czy nie...

Wikula-u nas też do bani pogoda-wieje,słonka b.mało...jedynie pranie ładnie wyschło w taką pogodę ..ja walczyłam z mrówkami i z wiatrem bo rozkładałam włókninię pod tujami i łacina leciała!!!! co z jednej str.zrobiłam to z drugiej podwiało!! ale juz zrobione i teraz resztką sił biore sie za sernik..
a Ty poodpczywaj sobie:)

Kahaka- to suuper ,ze wada wzroku mniejsze-swietnie.:))
no i nastawienie jak najbardziej si :))

Bree- tak jest ,ten cykl bedzie szczęśliwy i tego sie trzymamy:)))))

Ostatnia edycja:
Kahaka fajnie, że wada Ci się zmniejsza. A Ty plusiki nosisz? Ja też jestem ślepotka -3,5 :zawstydzona/y: Ja się przerzuciłam kilka lat temu na soczewki. Jakoś nigdy nie czułam się dobrze o okularach. Teraz tak się do soczewek przyzwyczaiłam, ze jak mam w okularach wyjść to w depreche wpadam :) Wydaje mi się, że źle widzę. Szczególnie jak autem jadę - ze nie mam pełnego kąta widzenia. Ostatnio musiałam się tak tydzień męczyć bo miałam od soczewek jakąś infekcję i leczyłam kroplami z antybiotykiem.

Bree, ja mam plusy, ale do tego mam astygmatyzm :sorry: no i u mnie jest ten psikus, że mam dużą różnicę między jednym okiem a drugim. Lewe (ostatnio) +2,75, a prawe +4,5...Pytałam dziś o soczewki-w moim przypadku to będzie drogi interes-przez astygmatyzm właśnie, więc pewnie skończy się na okularach. Ja już je tak długo noszą (od 2 klasy SP), że się przyzwyczaiłam, ale chciałabym spróbowac soczewek. No zobaczymy, ile to będzie kosztować... A jakich Ty używasz? Ile rocznie na to wydajesz?

Tymonka ja mam caly czas uczucie na @
i czasami nudnosci tzn muli mnie
a piersi mi sie powiekszyly zaraz po owulce
zreszta gdzies to pisalam ze szlam kupic stanik i bylam zdziwniona ze musze przymiezyc miseczke c bo b byla duzo za mala
i to mi dalo do myslenia
pozniej juz tylko bolaly jak siniaki

Magda ja mam termin z moich obliczen na 20 styczen
bylam u gina ale jeszcze nic nie widzial tylko mala plamke
zdjecie jest w styczniowkach w watku zdjecia z usg

mama to dla ciebie i dla reszty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
bo ja was tu dopinguje calym sercem

reklama
Bree, ja mam plusy, ale do tego mam astygmatyzm :sorry: no i u mnie jest ten psikus, że mam dużą różnicę między jednym okiem a drugim. Lewe (ostatnio) +2,75, a prawe +4,5...Pytałam dziś o soczewki-w moim przypadku to będzie drogi interes-przez astygmatyzm właśnie, więc pewnie skończy się na okularach. Ja już je tak długo noszą (od 2 klasy SP), że się przyzwyczaiłam, ale chciałabym spróbowac soczewek. No zobaczymy, ile to będzie kosztować... A jakich Ty używasz? Ile rocznie na to wydajesz?
Ja od początku liceum noszę najpierw okulary a teraz soczewki od kilku lat też mam astygmatyzm ale malutki i nie koryguję go. Mój M. też ma astygmatyzm ale wadę tak, jak ja minusy tylko trochę większą -3,75 i -4,0. I też nosi soczewki. Normalne, bez cylindrów. My też byśmy się nie zdecydowali na cylindryczne, bo są bardzo drogie. Ale okulista nam wyjaśnił, że soczewki same w sobie trochę korygują astygmatyzm. Czasem trzeba tylko dobrać ciut większą moc od tej jakiej nosi się okulary.
Okuliści raczej o tym nie mówią ale mój M. nosi już kilka lat soczewki bez cylindra i dobrze widzi, nie pogłębia mu się wada ani nic. Jest jeszcze w grupie podwyższonego ryzyka jeśli chodzi o odklejanie się siatkówki więc bada się regularnie co pół roku łącznie z dnem oka i ciśnieniem w oku i wszystko jest ok. Także polecam spróbować, bo różnica w komforcie widzenia jest bez porównania. I nie jest to wcale takie drogie. My kupujemy soczewki Bauch&Lomb Optima FW - one są kwartalne i takie nam pasują. Nosisz je cały dzień, a na noc zdejmujesz wkładasz do pojemnika z płynem do pielęgnacji. I tak przez 3 mce. Potem je wyrzucasz i kupujesz nowe. Soczewki kosztują za parę tak około 25-30 zł. ja kupuję przez internet najczęściej na allegro. U mnie w mieście te same kosztują za parę prawie 80 zł. Tak samo płyn do pielęgnacji. Taki, który starczy na 3 mce kosztuje na allegro około 25 zł. a u optyka 45 :) Na początek polecałabym Ci soczewki miesięczne - są trochę tańsze niż kwartalne kosztują na allegro około 20 zł i to tego mały płyn za mniej niż 10 zł. I będziesz miała zestawik na miesiąc żeby popróbować czy dobrze się w nich czujesz czy widzisz dobrze. Do soczewek trzeba się trochę przyzwyczaić. Niektórym sprawia na początku zakładanie i zdejmowanie ale nie jest to nic trudnego. Trzeba tylko przezwyciężyć odruch zamknięcia oka jak wkładasz sobie do niego palca ;-)
W razie czego służę radą.

Aaa i jeszcze jedno. U niektórych sprzedawców na allegro można kupić soczewki na sztuki, tzn kupujesz 2 sztuki a moc wybierasz różną. W Twoim wypadku to ważne, zazwyczaj jak sprzedawca oferuje parę, to muszą być obie tej samej mocy.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry