Fimka łyżeczka do szklanki zaparzyc i pijemy?
Za testujące trzymam mocno kciuki, żeby wam wyszły dwie krechy&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Bellaa i Domka już piszę:
Ja daję łyżeczkę na kubek 300ml, zalewam wrzątkiem, szybko mieszam, bo zrobi się glut i dolewam sok albo miód.
Samego też bym nie dała rady wypić <ble>
Ale z tego co czytałam to Ty
Bellaa masz ziarna/nasiona - a to się inaczej robi...
Tylko len mielony można zalać i gotowe. To jest taka wersja "instant" ziaren.
Ziarna trzeba gotować - 1 płaską łyżkę zalać kubkiem wody i gotować 15min.
W pierwszym i drugim wypadku powstanie nie bardzo gęsta zawiesina, taki jakby rzadki kisiel.
Jeśli się chce gęstszy, trzeba następnym razem wsypać więcej nasion/mielonego lnu.
Ja takiego bardzo gęstego nie dam rady, ale mój mąż uwielbia i robi sobie taki gęsty "że łycha stoi", bo lubi ten smak

Ja się po prostu zmuszam, bo wiem że to zdrowe
Zalety lnu:
Powleka przewód pokarmowy, żołądek i dwunastnicę śluzem, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, jednocześnie pomaga zaleczyć się wrzodom żołądka. Pomaga na zgagę. Dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, białko, składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E. Zatem, zadba nie tylko o nasze zdrowe wnętrze, ale także korzystnie wpłynie ma nasz wygląd. Skóra poprawi swoją kondycję, włosy i paznokcie będą odżywione, lśniące. Len jest świetny przy suchym, duszącym kaszlu. Pomaga także przy zaparciach i biegunkach. Jest fajnym kompanem w odchudzaniu, ponieważ pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. JEST NATURALNY I TANI !!!