reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Kochane od przyszłego roku będzie 168 dni macierzyńskiego,a ile jest teraz to nie wiem.
A musze doczytać jak to jest z tacierzyńskim. Czy zarówno ja jak i mąż możemy wziąć to 2 tygodnie dodatkowe, czy to jest albo albo.

Ostatnia edycja:
Sil...bardzo bym chciala juz dzis wiedziec, ale niestety u mnie w miescinie musza wysylac dalej probki krwi i trzeba czekac niestety a ile to sie okaze...w szpitalu powiedzieli mi dzis, ze sroda, piatek...moze jak pojde prywatnie bedzie szybciej...

Gdyby nie kredyt wiszący nad głową to ja bym i trzy lata siedziała. A tak to zawsze większa zdolność. Bo bez tego, to spokojnie z jego wypłatą możemy sobie żyć w 3. Ale też chcę wrócić, by popracować z rok, a potem starać się o dziecko.

Zafasolkuję, od 2012 macierzyńskiego jest 20 tygodni plus można wziąć 4 dodatkowego, facet może wziąć 2 dodatkowe. W tym roku jest to dwa dodatkowe dla nas i jeden dla faceta.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Zafasolkuję, od 2012 macierzyńskiego jest 20 tygodni plus można wziąć 4 dodatkowego, facet może wziąć 2 dodatkowe. W tym roku jest to dwa dodatkowe dla nas i jeden dla faceta.

Ale rozumiem,że to jest dla faceta dodatkowe, czyli ja mogę wybrać 24 + facet 2?
Ja też nie mam zamiaru iść na wychowawczy, po macierzyńskim zaraz śmigam do pracy. Z tym, ze ja zrobię tak,zewezmę te całe 24 tygodnie + 15 dni urlopu, żeby do pracy iść dopiero około połowy listopada kiedy już teściowa z dojczlandu wróci. Mam nadzieję, że do końca roku z dzieckiem nam posiedzi.

Tak, Ty masz dwadzieścia, plus 4 dodatkowe do wykorzystania po tych 20. A facet ma 2 do wykorzystania w dowolnym terminie :) więc my po porodzie robimy tak, że mój weźmie na mnie opiekę 2 tygodnie, a w 2012 dopiero weźmie tacierzyński, bo wtedy może wziąć 2 tygodnie, zamiast jednego w tym roku.

Jest dokładnie tak jak napisała wcześniej Sil... czyli 4 dodatkowe tyg dla Ciebie na wniosek i 2 dla męża do wykorzystania do momentu ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

Sil a jesteś pewna, że będzie mu przysługiwało 2 tygodnie?? Czy to nie jest tak, że ważne jest kiedy się dziecko urodziło... w sensie, że jak urodzi się jeszcze w 2011r. to należy mu się tylko tydzień bez względu na to kiedy ma zamiar go wybrać

Ostatnia edycja:
reklama
A heloooł! :D A ja jednak w domciu! :D
Endo źle mi wpisała w kartę zamiast zaświadczenie do cc, to że brak przeciwwskazań do cc, więc tak de facto w przypadku wystąpienia komplikacji.
Więc mam czekać sobie grzecznie w domciu na akcję.
Zrobili ktg, wybadali tak boleśnie, że mnie boki bolą do tej pory. Wody płodowe w normie, ładne, ten śluzotok to też normalny i te bóle krocza to po prostu ewidentne przygotowanie do porodu. Rozwarcie na palec, szyjka jeszcze normalna.
Powiedziała lekarka, że śluz to po prostu idealny, rzadko spotykany.
Że takie mam ładne podwozie i ładnie się szykujące, że szkoda ciąć.
Bali by się mnie też ciąć, ze względu na tuszę.
I tak i tak mam blisko do szpitala to nie będzie ze mną problemu i lepiej by wyczekać maksymalnie do akcji, żeby tylko wpaść do szpitala na jedno parcie aniżeli miałabym się tam męczyć i męczyć.
Zatrzymać mnie nie chcieli bo po co, z lekarkami i ordynatorem sobie na luziku pogadałam. Pytam doktorki jednej, jakiego legalnego sposobu na przyspieszenie można użyć, a ona że szczerze to seksu z mężem :D
Inna doktorka jak leżałam na ktg, to się z nią przywitałam, to jeszcze pogładziła mnie po brzuchu.
Na ktg brak skurczy XD. Zaglądały mi dwie lekarki na wody płodowe, przyszła trzecia i tak stały i dywagowały, jakie ja to mam ładne wody a jaki śluz idealny, no tylko patrzeć XD
Także siedzimy i czekamy. Zjemy coś z Pablo i lecim na spacer, nie ważne że całe krocze mnie boli, wali mnie to idę zobaczyć nasze stawy jak nam ładnie wyremontowali. Jeszcze załapię się na ostatnią sesję brzuszkową na świeżym powietrzu :D

A coś tak przeczuwałam, że mnie nie wezmą :-P

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry