reklama

Styczen 2011

Ja miałam ostatnio ciśnienie 150/85. Położna powiedziała tylko, że później zazwyczaj wzrasta i mogą być problemy, ale nie mówiła na razie co będziemy z tym robić. Przed ciążą też zawsze miałam podwyższone ciśnienie, nawet jako dziecko i lekarze powiedzieli, że taka moja uroda. Nerwus jestem po prostu...

reklama
Nie zagłębiałam się w ten temat. Na prosty rozum można sobie taką różnicę wyjaśnić tym, że nie zawsze cykl jest taki sam. Ja 1 córkę urodziłam 2 tyg przed wyliczonym terminem, a drugą córke 10 dni po terminie. Miałam regularne @ ale wychodzi na to, że z jajeczkowaniem u mnie różnie :) Starając się o dziecko nie liczyłam kiedy mam owulację bo wiedziałam, że jak się trafi to się trafi i tyle :) Próbowaliśmy co drugi dzień i udało się, nie wiem dokładnie którego dnia...
Tak więc wiek ciąży liczą wg norm, do których nie każda z nas się zalicza :) Może zaszłaś w ciążę pod koniec cyklu, a nie książkowo gdzieś w połowie i stąd ta różnica...

Ja właśnie też tak sobie to wytłumaczyłam:-) szczególnie że wczesniej miałam dlugie cykle....dzieki wielkie:-)

Witam wszystkie styczniuweczki;) Jestem tutaj nowa ale już mi sie spodobało. Czytałam własnie wasze wpisy i mam pytanie, jesli mozecie to napiszcie mi prosze jeszcze raz wszystko co wiecie na temat tego badania z glukoza, ja mam wizyte dopiero 16.09 i moja gin jeszcze mi nic nie mowila o tym badaniu, zastanawiam sie czy nie bedzie za pozno, w koncu ja zaraz zaczynam 22tc, tak wiec do kiedy to bad. powinno byc wykonane? i czy musze miec na nie skierowanie od gina czy moge zrobic prywatnie-na wlasna reke? Piszcie drogie mamuski co wiecie, za wszytkie odpowiedzi bede wdzieczna:) pozdrawiam- nowicjuszka

Dużo zależy od tego też czy się coś robi czy leniuszkuje,jak leżałam w szpitalu to normą bylo 90/60 nawet i niższe80 na 55.A jak byłam chodząca to miałam 110/65 120/70 .A jak mi się coś dzialo trafiłam do szpitala z krwawieniem to miałam 140/85 i ginek dyżurujący się mnie zapytał czy ja mam normalnie takie wysokie...no ale wtedy miałam mega stresa.Teraz w ciązy natomiast mam 110/65 120/70.

Wracając do glukozy mnie tez czeka w przyszłym tygodniu.....to miłe badanko.Ja kupilam glukoze w zwykłym samie....za torebkę 100g firmy delecta zapłaciłam 1.60

absolutnie na czczo. Najpierw ci pobierają krew na czczo, a potem w laboratorium rozpuszczą i każą wypić glukozę i przyjechać za godzinę
E nie jest to takie złe :)

A mi babka powiedziała że przy glukozie mam bezwzględnie siedzieć godzinę i nigdzie nie łazić bo wynik będzie niemiarodajny

Martusia29 - w aptece masz płynną i odmierzone 50g, a taka proszkowa to nie wiadomo jak się rozpusci a do tego musisz dzielić żeby było te 50g albo 75g zależy co lekarz zalecił

Ostatnia edycja:
martusia ale ty robisz 100g? chyba max to 75g co?
ja poszlam po glukozie do domu ale mieszkam blok obok i babka pow ze kaza zazwyczaj zostac zeby nie zemdlec, ale pow ze jak chcer to mam isc a gdyby sie cos dzialo to mam dzwonic ona po mnie wyjdzie..

No własnie ja też mam zwykle niskie ciśnienie, ale te szumy, to mecza strasznie i nie moge czasem sie na niczym skupic. Ale tak czesto jest na zmiane pogody...

Co do glukozy, tez słyszłam, ze po jej wypiciu nie można sie ruszac nigdzie przez godzine, bo wyniki nie beda miarodajne...nie wiem ile w tym prawdy...

klaudoos-mam zrobić 50g , odmierzę pół zawartości torebki-czyli 50 g:)

ariska-no przyznam Ci się ze nie wiedziałam o tym że jest płynna i już odmierzona.Przynajmniej nie spotkałam się z tym.W aptece jak kupowalam to też była w proszku,zresztą taką mi kazała kupić ta pielęgniarka co robiła mi badanie,odmierzyła,rozpuściła ,wymieszalo się dobrze,wszystko było rozpuszczone.No ale może coś się zmieniło przez 3 lata:)A teraz kupiłam taką jaką miałam wtedy.

Ostatnia edycja:
reklama
No to już mnie nastraszyłyście że to badanie z glukozą takie okropne że hej!
Co do cisnienia to ja bardzo często mam 80/50 albo 70/40:szok:

Gin ostatnio mierzył mi 2 razy bo myslał że za pierwszym coś mu się pokićkał:-Do Z ciśnieniomierzem

A jeżeli chodzi o różnicę między terminem wg USG a OM to u mnie to jest RÓżNICA że ho, ho.... Bo jak już pisałam wcześniej u mnie po badaniu połówkowym USG wyszło że "podobno" bejbik jest starszy o miesiąc:-D. Ja jednak myślę że dzidzia jest duża a urodzę i tak w połowie stycznia:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry