reklama

Styczen 2011

Dziewczyny to ja nie rozumiem, myślałam, że to piję tą glukozę, a nie że jeszcze rozcienczam wodą??
Ja tam się nie stresuje bo nigdy nie robiłam, może nie będzie takie złe :-)

reklama
Blondi - glukozę w proszku rozpuszcza się w pół szklanki wody, ciepłej, albo letniej przynajmniej, bo ciężko się rozpuszcza. To tak jakbyś wypiła ciepłą wodę z 5 łyżkami cukru, mdłe i tyle. Bywają gorsze rzeczy ;)

Jesli chodzi o ta gluzkoze to teraz ja juz calkiem zglupialam :confused:. Ja nie mialam jeszcze tego badania robionego, ale jak bylam ostatnio w laboratorium na morfologii to od razu zapytalam co i jak i mi powiedzieli, ze tam u nich akurat glukoza jest i nie musze kupawac wczesniej, no i ze przy 50g glukozy nie musze byc na czczo!
To jak to jest...

u mnie kazali być na czczo bo pobierali przed wypiciem glukozy a później po wypiciu. Mi lekarz kazał dzień wcześniej nie jeść za dużo słodkiego żeby wyniki nie wyszły zakłamane bo cukier byłby za wysoki. Lepiej nic nie jedz bo wyjdzie ci za wysoki cukier i okaże się że musisz iść 2 raz na większą dawkę a wtedy czekasz 2h

Dziwne - mi zawsze kazali być na czczo. Wydaje mi się to dziwne bo jak coś się zje - to wynik będzie przecież zależny od tego co się zje, a nie od samej glukozy. Ale ja tam się nie znam

No wlasnie dla mnie tez to dziwne, ale jak tak poczytalam o tym wszystkim i wzielam pod uwage to jak wy musialyscie robic, to doszlam do wniosku, ze sa "dwie wersje" tego badania.
Jedna taka, ze robi sie tylko badanie obciazenia gluzkoza 50g po godzinie i wtedy nie pobiera sie krwi przed wypiciem i dlatego nie trzeba byc na czczo . I pewnie dlatego Zielonej kazali wypic w domu i po godzinie przyjsc.
A druga taka, ze jest sie na czczo , pobiera sie krew przed i potem po godzinie od wypicia tej glukozy.

W laboratorium mi mowili , ze przy 75g juz trzeba byc na czczo. Przy 50g nie. To laboratorium do ktorego chodze, jest to duze laboratorium w szpitalu, centralne, chyba by mi glupot nie mowili? Ehhh

Poza tym tez czytalam, ze wlasnie jak sie te 50g na czczo robi - to wtedy wynik moze byc zafalszowany, a dieta powinna byc normalna jak zawsze.

zapytam jeszcze lekarza na nastepnej wizycie, bo na razie mi nie kazal robic tego badania jeszcze, dopiero pozniej.

Mi w tym moim laboratorium powiedzieli, ze to wyglad tak, ze po prostu przychodze, nie musze byc na czczo, pije te 50g, siedze i czekam po godzinie mi badaja krew.I to wszystko . Mowili tez, ze sie nie chodzi nigdzie w miedzyczasie.
Natomiast przy 75g mowili ze na czczo bezwzglednie.

Zapytam lekarza i zrobie tak jak on mi powie. A moze najlepiej by bylo isc od razu na te 75g i zaoszczedzic sobie ewentualnych kolejnych spacerow ;-) I wtedy wszystko bedzie jasne.:-)

Ja myslałam, że to się płyn kupuje, a nie proszek... zakręciłam się! Wiem, że mam kupić glukoze i mam na skierowaniu napisane, więc pokaże w aptece:)

Mój lekarz powiedział, że mam być na czczo, najpierw pobiorą krew, potem wypiję glukozę i znowu pobiorą krew!
Zawsze na pobranie krwi chodzę na czczo, mocz też oddaje po całej nocy rano, a nie wieczorem:P

Mysle, że każda z Nas powinna się zastosować do tego co lekarz jej zalecił, a w laboratorium to wiecie... nie chce źle mówić, ale tam każdy zawsze mówi co chce i na niczym się nie zna, tymardziej, że te kobiety nie robia badań tylko przyjmuja skierowania i naklejki na mocz przyklejają, wybaczcie, ale nie mam pewności co do wiedzy tych kobiet, skoro kazdy mówi inaczej to znaczy, że ktoś mówi chociaż się nie zna...

ja poszlam na pobranie krwi pobrali w tym badanie glukozy na czcczo, z domu wzielam kubek wode lyzeczke glukoze i cytryne- przygotowalam sobie, kiedy pani wpisywala dane do pobrania, nastepnie pobrala a ja wypialam mieszanke, rowno po godzinie pobrala 2 raz. wazne jest zeby pobrac na czczo!! mi na czczo wyszlo 91 a po obciazenie 64 i dla lekarza stalo sie jasne czemu czesto mdleje..

reklama
Blondi moze tak byc , ze akurat ta babka w laboratorium zle mi powiedziala i g... sie zna. Kto ich tam wie:-). Na pobranie krwi tez zawsze chodzilam na czczo.
Mysle, ze lekarz mi dokladnie powie co i jak mam zrobic:tak:. Ja to badanie bede miala pozniej robione, wizyte mam u lekarza w 23 tyg i pewnie wtedy mnie skieruje.
A ja zapobiegawczo juz w laboratorium pytalam, bo chcialam wiedziec czy bede musiala wczesniej kupic ta glukoze w aptece, czy nie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry