reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

reklama
niskie???hmmm a proszek do pieczenia odpowiednio dalas?tak czy siak ciacho jest zajecytrynowe i nic mojej po nim nie bylo, teraz pieke focaccia bedzie jutro do salatki z burazkami, kozim serem i avocado:-D:-D:-D:-Dmniam

ale sie ze mnie kura zrobila, hehe zawsze lubilam gotowac!!!! teraz zaczelam jeszcze piec:szok:

prosze Kamilko!

Ciasto kokosowo-morelowe

200 g miękkiego masła
3 jajka
150 g cukru
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka kokosowego(mozna zwykle mleko)
200 g posiekanych suszonych moreli
100 g rodzynek

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką.
Wszystkie składniki oprócz bakalii zmiksować na gładka masę. Dodać morele i rodzynki. Przelać do formy. Piec 1,5 godziny.
Ciasto cytrynowe (bardzo latwe i super soczyste)

170 g masla o temp. pokojowej
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej + 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duze jajka
skórka starta z 2 cytryn

Syrop do polania:
sok wycisniety z 2 cytryn
90 g cukru pudru

Piekarnik nagrzac do temperatury 170 st C.
Blaszke o wymiarach 17,5 x 25 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
W mikserze utrzec: maslo, cukier puder, mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, sól, jajka i skórkę cytrynową. Wszystko powinno być utarte po ok. 3 minutach.
Masę wylać na blaszkę i piec ok. 30-35 minut do czasu, aż wierzch będzie rumiany.

W międzyczasie przygotować syrop: sok z cytryn i cukier puder podgrzac w garnuszku na srednim ogniu ok. 1 minuty (lub do czasu zagotowania). Zdjąć z ognia.
Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu nasączyć je gorącym syropem.

bon appetit!

o matko wystarczylo wyjsc na zakupy i spacerek i kilka stron do nadrobienia:sorry2:wiecie co sie okazalo ze nr PESEL jest w Głogowie w urzedzie i jest do odebrania od jakiegos miesiaca!!!:szok::wściekła/y:normalnie ta urzedniczka powiedziala ze wysla do domku na adres staly zamieszkania matki......yh chyuba sie nie dogadalysmy sieroty....:dry:grunt ze juz wszytsko jasne:sorry2:
ja sie nawet nie zabieran za pieczenie bo nie umiem i nie mam weny:dry:wytarczy ze moje kochanie umie gotowac i zrobil dzis pyszny obiadek:-pjutro na 18 jade podpisac umowe z szefowa -mleczko odciagnelam i to o dziwo z jednej polecialo 80ml:szok::-)toz to szok bo moje sycki zawsze protestowaly jak odciagalam:sorry2:witam kolejna nowa mamuske:tak:a my uzywalismy duzo pieluszek i z pampersow bylam zadowolona chodz dziwnie pachnialy siuski.........z hugissow tez bylam zadowolona tych z kubusiem ale szkoda mi tyle kasy na pieluszki a uzywam teraz Dada Komfort z biedronki i sa mieliutkie w miare dobrze chlona i maja gumeczke:tak:w dodatku jest ich 78sztuk i kosztuja niecale 30zl.a i tak zmieniam Kubie czesto pieluszki wiec odparzen wogole nie ma i nie uzywam zadnych kremow:-)wiecie co Wam powiem -ciesze sie ze karmie piersia i synek przybiera mi ponad 1kg na miesiac:tak:jakie to oszczedne i jak wroce do pracy to planuje dalej go karmic ale tez cos wprowadzic na co mi pediatra pozwoli.lece czytac ksiazke i skorzystac ze moj Luby w domku:-)

reklama
Do góry