reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
ehh, mojej to nawet nie idzie wsadzić do fotelika tak sie drze, a jak już mi sie uda ja ubrać w czape i bluze czy kurtke i do fotelika to normalnie cła mokra jestem takie to trudne u nas...
jutro ide po naszą wersję spacerową i sie przymierzymy, można całkowicie na płasko ją zrobić więc zobaczymy... bo mała już jak się rusza w wózku to zsuwa się i nie może nawet nóg wyprostwać bo ma za mało miejsca, a jak śpi to przecież nie bede jej co chwile podsuwać wyżej...

reklama
aGNIESZKA JA MOJEJ TEŻ SMARUJE OLIWKĄ GŁÓWKĘ BO CZASEM MA TAKIE MALE PLAMKI STRASZNIE SUCHEJ SKÓRY WIĘC ROBIE JAK Z CIEMIENIUSZKĄ, OLIWKA I WYCZESUJE, A PO OLIWCE TO JEJ MIĘKNIE ALE TEŻ SIE ROBI CZERWONE... spokojnie, lekarz na pewno coś zaradzi!!

Salik mnie też to sie zgadza opisem ciemieniuszki ale już takiej zaawansowanej.
Nie powinnaś pozwalać Wiktorowi na siedzenie w takiej pozycji..jego kręgoslup jest za delikatny.........tym bardziej,że pisałaś kiedyś ,ze ma dyspalzję delikatną stawów biodrowych......................Ortopeda by cię opieprzyła za takie coś
Oliwier też by już chętnie siedział i jeździł w spacerówce..ale jeżdzimy w gondoli..nie podoba mu sie to i czasami płacze.ale ja jestem nieugięta.
Potem bedę płakać za niego,że ma problem z kręgosłupem i bioderkami...............

200px-Cradle_Cap_Detail.jpg

tak wygląda ciemieniucha, wziete z encyklopedii :laugh2:

ja tez staram sie malą mieć ciągle na plasko, chociaż ona baaaaaardzo chce siedzieć ale nie pozwalam jej za długo bo nie zdrowo... i też zasme płacze i sie wyrywa, ale trudno... jeszcze z miesiać, półtora i będzie mogła sobie troszke posiedzieć!

no wiem wiem, dlatego czekam do tego czwartku, mam tez mi mowi ze mam nie panikowac. ale dzisiaj już nie smarowałam mu oliwka głowki, i sposob z oliwieniem czapeczka i czesaniem nie skutkuje juz wiec to raczej nie ciemieniuszka, bo na ciemieniuche to działalo.

Ciemieniucha występuje bardzo często u niemowląt i dzieci poniżej pierwszego roku życia. Dokładne przyczyny jej powstawania nie są do końca wyjaśnione. Na pewno ma związek, z nieprawidłowym funkcjonowaniem gruczołów łojowych i wpływem czynników hormonalnych. Nie jest natomiast, jak niektórzy sądzą, wynikiem nieprawidłowej higieny i pielęgnacji skóry dziecka. Jak rozpoznać ciemieniuszkę u dziecka?
Objawy ciemieniuchy, nie są zbyt przyjemne. Zmiany pojawiają się przede wszystkim na owłosionej skórze głowy ale również na brwiach, mogą też pojawić się w innych miejscach. Zaobserwować można wówczas na skórze miękkie łuski koloru szarożółtego, które mocno przylegają do podłoża i mogą przypominać brudne plamy. Dziecko może również odczuwać swędzenie główki (zdarza się, że bardzo mocno się drapie). W przypadku bardzo dużych zmian na skórze, należy się skonsultować z lekarzem!

Jak leczyć ciemieniuszkę?
W przypadku dostrzeżenia zmian na skórze główki dziecka, należy zastosować łagodny olejek, który ułatwi odwarstwianie się łusek i zadziała hamująco na gruczoły łojowe kupując taki preparat, należy zwrócić uwagę, by nie zawierał w swoim składzie kwasu salicylowego, którego NIE WOLNO stosować u niemowląt!
Można smarować główkę zwykłą oliwką. Natomiast w aptekach można kupić gotową OLEJUSZKĘ czyli - OLEJEK NA CIEMIENIUSZKĘ - z serii Skarb Matki. Jest przebadany klinicznie i dermatologicznie w instytutach opiniujących kosmetyki i preparaty dla niemowląt i dzieci zawiera dodatkowo olejek z krokosza, ekstrakt z liści brzozy i kwiatu lipy. Działa łagodząco i hamuje wydzielanie łoju.
Po zastosowaniu oliwki lub olejku łuski łatwo odchodzą od skóry i należy wyczesać je miękką szczoteczką. Zabieg można powtarzać w zależności od stanu skóry.

Większość przypadków nie wymaga leczenia specjalistycznego i wystarczy nawet jednorazowe zastosowanie olejku.

to wiktor nie ma czegos takiego tylko kolka puste w srodku i obwudka czerwona jest. a on tak jedzi tylko przez chwile, a co do dysplazji to sama mu sie wyprostowała i jest oki.

A jeśli ciemieniucha jest bardzo silna to może świadczyć o tym ,że dziecko jest na coś uczulone i wtedy ona sie silnie objawia.....może wprowadziłaś coś nowego do diety.......niektóre dzieci tak reagują
Spróbuj jeszcze do czwartku Olejuszki ze Skarbu Matki

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry