reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Dziewczyny noworodki często po porodzie naturalnym maja stożkowate głowy, które sie formują po kilku tygodniach. Jeżeli chodzi o kleszcze to moja siostra jest "kleszczowa" i kilka moich koleżanek mają dzieci wydobywane kleszczami i nic git, wszystko gra.
Znieczulenie zewnątrzoponowe nie da rady spierniczyc bo przebijają czesc miedzy kregami tzw oponke, baaaardzo rzadko sie zdarza, ze mogą przebic oponke co również w zadkich przypadkach, powoduje ból głowy. Spokojnie nie ma co sie nerwowac ;-).
Wróciłam własnie od znajomej, poszłam poc shcodach do niej na 9 pietro. Potem znowu po schodach u mnie na SM i sie nawet nie zasapałam. :baffled: Jedynie cholerny wiatr mi cycki przewiał i mnie teraz sutki tak bolą ze wyc mi sie chce.
Wiecie, zastanawiam sie jak długo jest ważne RMUA.

reklama
Jezeli chodzi o psychologie to tylko podstawy psychologi. Temat dowolny, ja myslałam, zeby może mężowi napisać prace z pamieci albo z behawioryzmu albo jak macie cos innego to mi nieco sprawe ułatwicie. ;-)

Znieczulenie zewnątrzoponowe nie da rady spierniczyc

w PL mogą wszystko:tak::tak:

Wiecie, zastanawiam sie jak długo jest ważne RMUA.[/quote]

o co chodzi?:confused:

ZZO

Czyli znieczulenie zewnątrzoponowe, rodzaj znieczulenia miejscowego. Według większości lekarzy najbezpieczniejsze zarówno dla mamy jak i jej dziecka. Całkowicie znosi ból, pod warunkiem, oczywiście, że jest dobrze, fachowo podany. Doświadczony anestezjolog bez problemu wykona znieczulenie zewnątrzoponowe.

ZZO polega na podaniu do przestrzeni międzykręgowej kręgosłupa za pomocą cienkiego cewnika o średnicy ok.1 mm. Można go zastosować przy rozwarciu ok. 3-4 centymetrowym. Po podaniu leku pacjentka przestaje czuć ból od pasa w dół. Nie znaczy to, że nie czuje skurczy. Znieczulenie w niektórych przypadkach może nieco wydłużyć drugą fazę porodu, co nieznacznie zwiększa zagrożenie porodu zabiegowego. Jednak ważniejsze, iż poprawia stan matki, sprawia, że łatwiej jej jest przeć i przestaje skupiać się na bólu, zamiast na porodzie. ZZO nie ma wpływu na dziecko. Ten rodzaj znieczulenia jest uważany za najlepszy wśród wszystkich możliwych do stosowania w czasie porodu. Niektóre kobiety skarżą się po podaniu tego rodzaju znieczulenia na bóle i zawroty głowy. Do groźniejszych powikłań dochodzi po ZZO niezwykle rzadko. W większości krajów UE jest stosowane rutynowo.

a ja czytałam ,
ze w zależności jaki odstęp czasu jest pomiędzy podaniem zzo a końcem porodu tak zzo może przeniknąć przez łożysko. bo wszystko co podane matce, po godzinie dociera i do dziecka.
więc jeśli poród sie przedłuża po zzo to dziecko też jest odurzone zzo
dlatego te dzieci , których matki były poddawane zzo do 2 tygodni mogą być na lekkim rauszu:tak:

reklama
Albi- mam troche materialow z podstaw psychologii. Ale te notatki grzeja sie na polce we Wroclawuiu wiec ewentualnie w nst tyg moge Ci zeskanowac i przeslac mailem. Maz mi przywiezie i bedzie git:-)
Co do powiklan po zzo to tak sobie pomyslalam, że jak kobieta zachodzi w ciaze to musi sie liczyc z wieloma powiklaniami, chociazby z mozliwoscia wystapienia rozstepow i innymi nieunikonionymi rzeczami. I chyba nie ma co panikowac tylko pogadac z lekarzem i wspolnie z nim sie zastanowic...
To co napisala Kama potwierdzil moj lekarz- ze bardzo czesto kobieta po zzo jest sklonna bardziej i lepiej wspolpracowac w trakcie akcji porodowej bo nie koncentruje sie na bolu a na tym co sie do niej mowi
No to sie wymadrzylam:-D

Do góry