reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki 2010 !!

To się może spotkamy:tak: Z tym że ja mam iść między 5 a 8/01 i cesarka:-(A ty chyba pisałaś że masz już jedno dziecko? Też w 2 rodziłaś? Jak wspominasz?

Pierwsze dziecko rodziłam w Katowicach w Ligocie, wspomnienia mam naprawdę bardzo miłe, wybrałam ten szpital wówczas, ponieważ moja ginekolog prowadząca przyjmowała w Sosnowcu, a pracowała właśnie w Ligocie w kolejowym.
Tym razem, zważywszy, że będzie to grudzień lub styczeń, zdecydowałam, że będę rodzić w swoim mieście, obawiam się, że mogłabym nie zdążyć ;-)
Lekarza również mam innego, bo poprzednia pani doktor już nie pracuje, więc wybrałam sobie lekarza pracującego w 2 ;-)
A Ty cc będziesz miała z powodów zdrowotnych ?
A odnośnie porodów w 2, to moja siostra tam rodziła, kuzynka i znajoma w wakacje bliźnięta :-) U wszystkich z wymienionych rodzących traumy - BRAK :-D

reklama
Klara - super, że się wyjaśniło z całym planem i terminem.... to w sumie nawet nie miesiąc jeszcze u ciebie.... zazdroszczę :-)
agbar - przypomnij sobie jak ci nic nie dolegało i nadal pozytywnie patrz na swoje ciało; dasz radę, ty też masz na suwczaku piękny wynik
lilka- te dodtakowe 2 tygodnie możesz wykorzystac zaraz po ukończeniu 20 - tylko musisz o nie wystąpić z wnioskiem

Matko ja chce już grudzień :-)

No to fajnie:-) Pocieszyłaś mnie:-) Moje koleżanki też tam rodziły i zadowolone. Ja mam mieć CC bo mam dużą wadę wzroku:-( Niestety:-(

dziewczyny nie wiem jak to bedzie tego 14.12 jak te tabsy rozkurczowe odstawie, dzisiaj sobie zapomnialam i wzielam 2 godziny pozniej i juz mnie skurcze brały:wściekła/y:chyba nicie ze stycznia:-( ech a nie wiadomo co ze swietami...

Może kogoś to zaciekawi ;-) Gdy kwas foliowy szkodzi - Ciąża - Jestem w ciąży - Onet.pl Dziecko

co do urlopy macierzyńskiego to od stycznia 2009 jest już 20 tygodni :tak:
Wymiar urlopu macierzyńskiego po nowelizacji przepisów:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie;
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie;
3) 33 tygodnie w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie;
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie;
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie;
Zmiany proponowane od 2010 r.

Dodatkowy urlop macierzyński. Od 2010 r. rodzice będą mieli prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, na początku w zmniejszonym wymiarze. Urlop w dalszych latach będzie sukcesywnie wydłużany.

> W okresie przejściowym dodatkowy urlop będzie miał wymiar:
1. Przy urodzeniu jednego dziecka:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 2 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 4 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 6 tygodni;

2. Przy urodzeniu więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
> w 2010 r. i w 2011 r. - do 3 tygodni;
> w 2012 r. i w 2013 r. - do 6 tygodni;
> w 2014 r. osiągnie maksymalny wymiar - do 8 tygodni;
Urlop będzie udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.

morka, będzie dobrze. Jeśli są podstawy do cc to trzeba się z tym pogodzić. Najważniejsze żeby dzieciaczki zdrowe były :-)

Właśnie usłyszałam, że zima dopiero do nas przyjdzie na przełomie stycznia i lutego ;-) SUPERRRR

Witam Was kobietki poranną herbatką i śniadankiem:-) Ale pospałam dzisiaj:-p

cześć kobitki
ja po wizycie u gina, młody ma się dobrze ale niestety nie odwrócił się, dalej głową u góry:sorry:uparciuch jeden!
w końcu spytałam gina moja szyjka ma 2cm i mówił że ok i że pozamykana, a ja zgłupiałam bo pamiętam, zę wy macie 3,4cm i teraznie wiem to co ja taka krótka w ogóle jestem/:eek:
uciekam spać, dostałam isoptin na obniżenie cisnienia bo ciągle za wysokie:sorry:
trzymcie się do juterka!:-D

Dorciaa jeszcze się odwróci mój nadal ma położenie miednicowe a to już 34 tydzień :eek:

Witam się porannie i żegnam co najmniej na tydzień jak nie dłużej, wczoraj byłam u gina i ponoć moja szyjka wygląda jak po 5 godz. porodu, mam leżeć to może się uda przetrzymać do 9.12. Dostałam Fenoterol i Isoptin, i mam straszne trzęsawki po Fenoterolu. We wtorek mam wizytę u ginki prywatnie zobaczymy co ona powie, telefonicznie powiedziała żeby się nie martwić i jak się będzie coś działo to do szpitala, mam nadzieję że przed porodem jeszcze z wami pogadam.
A na razie pa,pa.

Asiax trzymaj się dzielnie jesteśmy z Tobą napewno dacie radę:tak:

P.S. Czy któras z was zmaga sie ze spuchnietymi nóżkami czy rączkami? I jak z tym walczycie?

Ja kochana walczę ze spuchniętymi stopami prawą mam spuchnięta Non Stop aż zaczęłam się martwic jutro mam wizytę u Gin więc zobaczymy co mi powie. Ale pewnie jest gdzieś ucisk i problem z krążeniem bo lekką ulgę przynosi mi tylko trzymanie nóg w górze. A na prawą i tak nic nie działa:-(

Trzymajcie kciuki mocno byśmy dotrwali!!!

Dotrwacie napewno jesteśmy z Wami :tak::tak::tak:

Dażka - ja nie mam nic przeciwko temu. Za wiele wycieczek nie planujemy każda z nas w domku. Byłoby miło jakby w połowie grudnia rozpoczęły się mrozy i śnieg. Po pierwsze pieknie będą wyglądac nasz choinki, zarazki wybije lekko- swiat przestanie panikować, wreszcie będę mogła palic w kominku - narazie jest mi tak ciepło, że w ogóle mam powyłączane ogrzewanie; święta.... grzane wino chciałam dopisac - ale chyba nie tym razem :-D to herbatka korzenna...

Ale się rozmarzyłam ;-)

Klara - super, że się wyjaśniło z całym planem i terminem.... to w sumie nawet nie miesiąc jeszcze u ciebie.... zazdroszczę :-)
agbar - przypomnij sobie jak ci nic nie dolegało i nadal pozytywnie patrz na swoje ciało; dasz radę, ty też masz na suwczaku piękny wynik
lilka- te dodtakowe 2 tygodnie możesz wykorzystac zaraz po ukończeniu 20 - tylko musisz o nie wystąpić z wnioskiem

Matko ja chce już grudzień :-)
Kaja wiem, pytam o tydzień tacierzyńskiego - jest tydzien prawda ?

reklama
Witam sie porannie
Ja już po badaniach - znowu kłuli moją biedna rączkę - mamnadzieje ż eto już ostatni raz :) wyniki do odebrania o 17 potem do gina lece na wyczekaną wizyte - zobacze moje maleństwo juuuhuuuu :)
Mam nadzieję że z moją szyjką wszystko oki że się jeszcze bardziej nie skróciła - bo fenoterolu na pewno nie będe brała - już raz odmówiłam i odmówie znowu !!! :tak::tak::tak:

Witam się porannie i żegnam co najmniej na tydzień jak nie dłużej, wczoraj byłam u gina i ponoć moja szyjka wygląda jak po 5 godz. porodu, mam leżeć to może się uda przetrzymać do 9.12. Dostałam Fenoterol i Isoptin, i mam straszne trzęsawki po Fenoterolu. We wtorek mam wizytę u ginki prywatnie zobaczymy co ona powie, telefonicznie powiedziała żeby się nie martwić i jak się będzie coś działo to do szpitala, mam nadzieję że przed porodem jeszcze z wami pogadam.
A na razie pa,pa.

Ojej Asiax to lez i odpoczywaj i na pewno do grudnia wytrzymacie - nie ma innej opcji ! trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło i odzywaj sie co i jak :)

Agbar tylko nam tu pod koniec sie nie rozchoruj ! Do wyrka sie wygrzewać i odpoczywać a na pewno będzie wszystko dobrze !

Klara_M trzymam kciukasy z całej siły żebyście dotrwały do 23 grudnia ! na pewno dotrwacie - innaczej nie będzie i koniec kropka :)

Oj spią nam sie te terminy styczniowe - nie długo wyjdzie że połowa styczniówek rozpakuje się już w grudniu ! oby jak najmniej !
Musimy jakoś przetrwać te ostatnie tygodnie - na pewno wszystko będzie dobrze :)

Idę sobie poodpoczywać :)
Do usłyszonka później :)

Do góry