reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Rogaliki drożdżowe ;-);-);-)
179936.1.jpg


Rogaliki drożdżowe - W kuchni... - Onet.pl Blog
 
Ostatnio jestem fanka ciasta bananowego, wstawiam Wam przepis jaki znalazłam w necie bo udaje się rewelacyjnie, a dziś już kolejny placek zrobiłam! Smakuje wszystkim, łącznie z synkiem i maluchem w brzuchu :-D Kiedyś nie miałam przypraw ani czekolady wiec dodałam nutelli, i tez było bombowe. Bananów daje więcej niż 2, ile się da bo lubię :-D

Składniki
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 obrane i pokrojone w kostkę banany (lub więcej)
po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków
2 łyżeczki cynamonu
100 g czekolady

Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki / tortownicy, piec1 godzinę w 180 stopniach.
 
Wklejam przepis na pierniczki - może ktoś się skusi.
Cieniutkie są i pyszne, właściwie wg mnie nawet po upieczeniu nie muszą leżakować, a w ekstremalnych warunkach- czytaj jak się nam spieszy nawet ciasto starczy, że poleży 1-2 dni w lodówce.

Ja nie robię z całej porcji bo nawet z połowy jest tego taka góra że ehhhh....

Przepis na pierniczki
Cała porcja:

  • 1,5 kg mąki,
  • 0,5 kg miodu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 4 jaja,
  • 0,5 kg tłuszczu (smalcu najlepiej, ale może być 50/50 masło/smalec) - ja nie daje smalcu i są pyszne, nawet jak nie miałam masła dałam margarynę taką do ciast np.Kasia i są the best,
  • 3 łyżki kakao - albo jak chce się ciemniejsze można więcej,
  • 1 paczka goździków zmielonych :),
  • 1,5 paczki cynamonu,
  • 1 paczka korzeni (przyprawy do pierników),
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Miód + cukier + tłuszcz - połączyć, rozpuścić...

Jak lekko przestygnie dodać: mąka + korzenie (przyprawy) + kakao + jajka + śmietana + rozpuszczona w wodzie soda -> dobrze wymieszać, połączyć.

Gotowe ciasto przed upieczeniem włożyć na 1-2 tygodnie do lodówki, zawinięte w folii spożywczej - w aluminiową lepiej nie kłaść bo potem to sreberko trzeba wyskubywać :p.


Cienko rozwałkować w mm, wykrawać pierniczki i piec w temp. 1800 (na oko :) - w zal. od piekarnika 6 -7 min). Ja większe formy piekę 6 min, a mniejsze 5 min.
I ściągam z blachy po chwili od wyjęcia...


Aha i jeszcze co do ilości przypraw- można modyfikować w zależności od upodobań :)

A poniżej olukrowany efekt :)

45126b875c06338a.jpg


596956789b74227a.jpg


Z połowy porcji wyszły mi takie jak poniżej dwa wiaderka i dwie puszki małych pierniczków :) takich max 3-4cm

0bf29fce450e185a.jpg

 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry